• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Gladiator_BG - специалист
Здравейте,
трябва да накарам 4бр лед капсули по 2-3W да заработят с траф за обикновени лунички /халогенни/. Трафа е вграден и няма как да видя точно какъв е.
Изкарва 12V променлив ток. Не мога да твърдя на 100% но мисля че е 105W. Мислех да го тествам със консуматор 12V 120W и да видя дали ще изключи защитата от претоварване но не ми се рискува да го повредя. Вграден е в тавана и ще си отворя беля на главата. Ако сложа ГРЕЦ 0,5А 48V + Кондензатор 1000uF 35V преди всяка капсула дали ще се получи?
При тези трафове мисля че имаше минимален праг на консумация ~35W. 4 капсули по 3W правят общо 12W. Предполагам ще е необходимо да се постави и резистор. Къде е по уместно да се сложи - преди или след греца ?
shadow__01 - майстор
Какъв е трансформатора? Електронен или "железен"?
На електронните трансформатори изхода им е изключително гаден и не знам дали ще имаш стабилно напрежение дори и след филтърния кондензатор. Отделно (но най-важното) от това честотата на изхода им не е 50Hz, а е около 20-30kHz. Ще трябват по "бързи" диоди за греца(може и само един диод). Пречи ли им нещо на тези твой "капсули" да работят на променливото напрежение?
Ако е железен траф ще трябва да сложиш и по един стабилизатор 7812 на малък радиатор преди всяка капсула.
Gladiator_BG - специалист
Relco е трафа но не мога да кажа дали е на 60 или 105 вата със сигурност. Като гледам и двата модела са с минимален товар 20W.

Виждам като алтернатива тези крушки. 12VAC/DC. Ще пробвам с такива. остава въпроса как да покрия минималния праг на мощността на трафа. Идеята да оставя халогенна крушка 20W вградена в тавана не ми харева - може да започне да намирисва на изгоряла хартия от гипсокартона. предполагам може да се постави някакво съпротивление? как да го свържа него /успоредно или последователно на капсулите/ и дали не е по добре да сложа по един резистор преди всяка капсула. Коя от двете идеи е по добра и колко ома да е резистора(ите)? Общата консумация на 4-те капсулки е 6W (~0.5A)
kozl - майстор
Е то резистора също е нагревател. Дали халогенка 20 вата или резистор 20 вата, все ще греят + загубата на мощност за ненужното отопление. Аз вече го минах този път и решението е или една халогенка да свети заедно с LED-овете или най-добре - сменяш захранването.
Всъщност резистора може да е 14 вата, но това няма да намали драстично отделяната от резистора топлина.
По-добре е да заложиш 6 съпротовления с мощност >3 вата паралелно към всяка LED крушка. Така ще разконцентрираш нагряването на 6 места. Съпротивлението се смята по ф-лата R=U^2/W или за 12 волта R=144/3=48 ома - или 6 съпротивления по 48 ома при 12 волта ще натрупат мощност 18 вата.
mironcho - специалист
и каква ще е ползата от файдата от икономичните лед-ове, като ще ги подпираш с резистори. Или си смени трафа или си ползвай, халогени докато ги продават още.
Gladiator_BG - специалист
пон окт 08, 2018 6:47 pmmironcho написа:
и каква ще е ползата от файдата от икономичните лед-ове, като ще ги подпираш с резистори. Или си смени трафа или си ползвай, халогени докато ги продават още.
единия минус е ясен. в един момент тези халогени ще изчезнат от пазара.
другия минус е светлината ... в помещението има и други светоизточници които са на 4000к./неутрална/. искам и тези да направя на 4000-4200к.
икономия не се търси в случая /все пак са само 4 луни/

Знам че най добрата идея е да се смени захранването НО тавана вече е шпаклован и запечатан с венецианска мазилка. Трафа НЕ Е в близост до дупките на луните и няма как да се достъпи. На кратичко да кажем че някой не ми се е обадил на време и сега трябва да побългарявам нещата. Типично по женски :stock1:


@kozl благодаря за съвета. Ще купя резистори към всяка лампа :)
ESPACE - майстор
Утре когато изгори този трансформатор как виждате нещата с осветлението?
Gladiator_BG - специалист
вт окт 09, 2018 12:09 pmESPACE написа:
Утре когато изгори този трансформатор как виждате нещата с осветлението?
при максимална мощност 105W ще се ползва едва 30W ... предполага се че това "утре" не би трябвало да настъпи скоро. Разбира се всичко може да се случи. За сега ще се опитам да "надхитря" трафа ... пък каквото стане ... ако изгори ще къртя гипсокартона и ще правя наново целия таван с венециянска мазилка :rock:
hidrazin - майстор
вт окт 09, 2018 9:40 pmGladiator_BG написа:
...при максимална мощност 105W ще се ползва едва 30W ... предполага се че това "утре" не би трябвало да настъпи скоро. Разбира се всичко може да се случи... ...венециянска мазилка...
Оооо... нищо не предполагай. И определено трафа е "по-хитър" от теб.
Така че нямаш шанс да го надхитриш. Никакъв.
:partyman:
P.S. Това с венециЯнска-та мазилка ...
Гарантирам ти че се хилих поне половин час.
P.S2. Тва с резисторите - май си е бая тъпо... И чак заоблено.
Последна промяна от Virtex на ср окт 10, 2018 10:38 am, променено общо 1 път.
Причина: без връзка с темата.
iliya_i - майстор
Електролитните кондензатори са си до време. Независимо колко са Китайски. Независимо, че ползваш само 30% от мощността.
Готви се след 5-6 години за нов таван или оправяй този доколкото още може. Разбирам, да беше истински трансформатор, ама да завреш електронен на недостъпно място си е..... :toimonster:
  • 1
  • 2

Тема "12V AC -> 12V DC" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: