• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Машинка за подстригване - искам да подобря една такава...
Предварително благодаря на отзовалите се :yawinkle:
Става въпрос за една машинка за подстригване - купих я втора употреба и искам да я подобря , просто така от маниащина...
Тук е мястото да спомена нещо , като отговоря защо не си купя нова на тези които ще ме посъветват това.
Имам си една такава вече която купих нова от технополис за 105 лева , и сега просто искам евентуално да си подобря тази.
Марката и модела са Philips qc5015 , този модел е доста стар със скромното захранване от 1,6V , 2W , като време за зареждане дава осем или десет часа , вече не съм сигурен , на едно място прочетох едно на друго друго , няма значение.
Идеята ми е , да заменя мотора с такъв на 6 V , забравих да спомена , че не съм учил в тази сфера , и малкото което преподаваха в училище и до сега ми е тъмна Индия. та значи намерих си вече дори адаптер за целта на 6 V / 2500mA Max. Видях някой мотори на 6 V , и идеята е да се опитам да събера 5 броя презареждаеми батерии на 1,2 V AAA ( Като дори не съм сигурен , че ще ги побера , сега е с един брой АА.
Впоследствие се оказа , че се слагало и платка/драйвер за управление на мотора.Тя пък изобщо не ми е ясно как и къде ще трябва да свържа. Мотора също ще трябва да го търся по размери да съвпадне със стария като дори се оказва и ,че с оста май има ма много стандарти.
Та значи изобщо не ми е ясно кое как и т. н.
имам схващането , че ако поне това е удачно и правилно и технически изпълнимо спрямо адаптера към мототора и батериите към него и изобщо цялата комбинация , която описах , ще трябва и ще е по-добре батериите да са с успоредно свързване.
Моля разбиращите за помощ , който е наясно да помага!!!
:rolleyes: :yawinkle: :roll:
iliya_i - майстор
Ами някои насоки, за които се сещам на първо четене:
1. Първо се намира мотора, после батериите според мотора и най-накрая захранването според батериите. Ти си тръгнал обратно.
2. При успоредно свързване се сумира капацитета на батериите, а при последователно напрежението им. С 5 батерии свързани успоредно, ще получиш батерия 1.2 волта, но 5 пъти по голям капацитет.
3. А ясно ли ти е какво ще постигнеш, като я промениш от 1,2 волта на 6 волта. Според мен нищо, само ще си начешеш крастата.
ESPACE - майстор
Въпроса е какво не те удовлетворява в тази и какво искаш да постигнеш след подобрението. По-висока мощност? Ако е така вкарай две ААА батерии последователно свързани да постигнеш 2,4V и си намери 3V захранване. Мотора нека си остане оригиналния, драйвери не са ти нужни.
Lisko - майстор
Ако не могат да влязат батерии, цялата идея пропада. Та според мен първо виж какви батерии могат да влязат, после има ли мотор за тях дето и той да влезе.
Втори вариант е да забравиш за батериите и да го направиш жичен. Ако това му подобри работата, си заслужава. Но както другите писаха - първо си изясни каква ти е целта.

След като си играх години наред с няколко кучи марки, накрая взех ролс-ройса на подстригващите машинки (Wahl) и разбрах че качеството зависи преди всичко от "ножовете". А филипс е другото голямо име в бранша, даже по-популярен - нещо като "мерцедеса" на подстригващите машинки.
нед май 05, 2019 6:33 pmiliya_i написа:
Ами някои насоки, за които се сещам на първо четене:
1. Първо се намира мотора, после батериите според мотора и най-накрая захранването според батериите. Ти си тръгнал обратно.
2. При успоредно свързване се сумира капацитета на батериите, а при последователно напрежението им. С 5 батерии свързани успоредно, ще получиш батерия 1.2 волта, но 5 пъти по голям капацитет.
3. А ясно ли ти е какво ще постигнеш, като я промениш от 1,2 волта на 6 волта. Според мен нищо, само ще си начешеш крастата.
Относно зарядното , днес го намерих случайно на пазара/битака в града и ми се видя доста запазено и читаво , пробвах го наистина си работи , а парите му никакви за едва 3 лева , а да го търся същото през седмицата примерно няма къде , това се взима на момента , като ти попадне , взимаш и бягаш , и марката май някаква сносна беше като , че ли нещо , като Sunny с ръкописни букви и английски стандарт на включване в контакта , което до колкото съм чувал е показател за по-голямо качество. И да не се използва ще влезе в употреба другаде , само по себе си , си заслужава покупката.
А за батериите така ми е останало че по-добре и по-равномерно се зареждат и разреждат , малък опит от лаптопските батерии. Отварял съм няколко лаптопски , и там нали е последователно свързването , и от общо 6 вътре 2-те средни винаги умрели с никакъв заряд а крайните имат и са използваеми още дори , но след като бъркам , се доверявам веднага и минавам на вариант последователно свързване.
Значи да си търся сега мотор и после батерии , съгласих се на момента и с това.
Измерих оригиналният мотор и размерите са 42/43 мм обща дължина с оста , като само оста е 7 или 8 мм , аз я видях като седем , но гледах в АлиЕкспрес например един мотор на който неговата е 8мм , едва ли има през мм размери така ,че просто и това явно се брои за 8 мм , после ширина 20 мм и дебелина 10 мм. Мотора се застопорява доста добре във вътрешни ребра и с него няма как да правя компромиси в размерите , така излиза че търся със същите размери.
нед май 05, 2019 7:08 pmESPACE написа:
Въпроса е какво не те удовлетворява в тази и какво искаш да постигнеш след подобрението. По-висока мощност? Ако е така вкарай две ААА батерии последователно свързани да постигнеш 2,4V и си намери 3V захранване. Мотора нека си остане оригиналния, драйвери не са ти нужни.
Искам ако е възможно да променя времето за зареждане и експлоатация , а ако стане и по - мощна хубаво ще е няма да е излишно предполагам.
Сега с оригиналните мотор и батерия по спецификация и дават 35 минути работа , което е крайно малко на фона на голямото зареждане(8-10 часа).
Ако стане наполовина зареждането , а се увеличи времето за ползване двойно е къде по-добре.
И то другата причина беше , че битака от където я взех не намерих зарядното и , взех един комплект универсални жакове за универсален адаптер с регулируеми поляритет волтаж и се оказа , че жака е хлабав и не прави хубав контакт с буксата и дори неволно движение покрай машинката с ръка и жака е навън. Сега си мисля , че може би лошият контакт е причина за масивното загряване и замирисване на този универсален адаптер.
https://www.aliexpress.com/item/2pcs-lo ... st=ae803_4

Ето този мотор намерих , на размери е с около 5 мм по - къс , проблем може би ще е дебелината , мерих малко на око с рулетка и нещо съм погледнал грешно , оказа се че оригиналният е 15 мм а този е дори 18 , но уж се вижда нещо като аванс от празно място вътре за дебелината.
Дайте мнение за мощността на батериите спрямо този мотор , примерно тези

https://www.aliexpress.com/item/4-8-12- ... st=ae803_4

Въпреки , че батерии от Али е рисковано от всякъде , почти не идват , но просто като пример.
Мисля си дали няма ампеража на тези 5 батерии да дойде много за мотора , и ако отпада проблема с него при успоредно свързване дали не е все пак по-добре да е успоредно , а в крайна сметка аз искам корекция на зареждането и времето за ползване?!? Не ми е ясно наистина , който е в час да каже... :? :? :shock:
lov - майстор
Що се занимаваш с батерии които вече тотално излизат от употреба. Щом се мъчиш да събереш две такива що не пробваш да сложиш една литиева 18650. После ще ти трябва само една платчица за заряд от алито.
https://ru.aliexpress.com/item/TP4056-5 ... 7c246c05-0
Ще си я зареждаш направо с каквото зарядно имаш за GSM. Е ще трябва пак да си смениш моторчето с такова на 3,6 V. Контрол за разряда едва ли ще ти е нужен щото като се разреди ще почне да ти дъвче и ще спреш. Макар че има и платчици със защита на батерията от прекомерен разряд които могат да осигурят максималния ток на двигателчето.
В крайна сметка се отказах от подобренията и реших да заложа на новото и заводското , в смисъл да си купя още една машинка , както предложи колегата Lisko. Например Wahl ИМИТАЦИЯ , стана ми интересно , що за марка са и какъв би бил резултата , ако пробвам да си взема.
Хем искам да е нещо по добро хем , пак в али погледнах и намерих тази като за начало на търсенето за цяла машинка . А защо не и за негов край , дават и 180 + минути експлоатация! Не съм и мечтал за нещо такова , остава и да е вярно :mrgreen: =D> :tonqe:

https://www.aliexpress.com/item/Cordles ... st=ae803_4

Супер имитация на въпросната марка , но в последните години китайците почнаха да правят все по хубави неща , в крайна сметка каквато излезе , за толкова пари си заслужава мисля вместо да се мъча да правя инженерни чудеса самичък, а и все пак ще ми е , като втора! :yawinkle:
  • 1
  • 2

Тема "Машинка за подстригване - искам да подобря една такава..." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: