От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте, имам следният въпрос относно ресивър Yamaha RX-V592RDS: и на двата канала са вързани по чифт 8 омови колони, които свирят отлично. Искам обаче да свържа и субуфер, който доколкото ми казаха трябва да е активен. Имат ли значение омовете на субуфера при това положение? Питам, защото имам един от система 5+1, предвидена за компютър
( Creative ). Той по принцип се връзва с троен кабел с жакове към звуковата карта и от своя страна захранва сателитните колонки. На гърба на ресивъра има комплект изводи тип щипки и още един комплект, които са чинчове. Ясно е, че няма да ползвам сателитните колонки, въпроса ми е къде се връзва субуфера и най - вече дали има вероятност да се повреди нещо при положение, че не знам какви са му омовете.
DundyTheCroc - майстор
Ако е активен омовете не те интересуват, обаче колко му е долната граница и колко е на сегашните ти колони, да не се окаже, че няма много смисъл от него. Аз съм пробвал със стар съб от домашно кино в комбинация с читави големи колони и много файда няма.
naster - майстор
https://www.fein-hifi.de/Surround-Recei ... id=2&pid=6

Какъвто и активен субуфер да вържеш, има означено място на гърба на ампа. Това е предусилвател пре-амп сигнал, т.е. омовете нямат отношение. Горе вляво са на чинчове шестте средния на долния ред.
Благодаря, основното ми притеснение беше да не натоваря нещо по електрониката. Към "Naster" - предполагам имаш предвид горе вдясно, комплекта чинчове до щипките. Там също има чинч "sub", защото образно погледнато в лявата половина на изводите са само входове ( input ). Да разбирам, че всичко се решава с един кабел чинч - жак? Последен въпрос - видно от параметрите на прикачената от теб снимка ( това е ресивъра ), какви трябва да са омовете на един евентуален комплект съраунд колони, които смятам да закупя скоро? Поздрави :) .
DundyTheCroc - майстор
От сега ти казвам, че съраун колоните трябва да са с подобни на основните параметри като омове, мощност и чувствителност.
addicted - специалист
Аз искам да попитам как продавате сигнал на въпросния ресиивър? Как му "влиза" звук. Съдейки по снимки и спецификация, той няма никакви декодери за многоканално аудио, освен вградени такива за симулация.
При това положение не виждам никакъв смисъл от суб към стерео система, няма да направи нищо повече освен да я омаже.

Когато ресиивъра има декодери, има 5.1 озвучителни тела и му се подаде точния сигнал, той ще възпроизведе истинско многоканално аудио, точните звуци от точните колони. Така ще симулира нещо приличащо на мазаница.
По добре качествено стерео, отколкото посредствен съраунд.
Благодаря на всички отзовали се, ще докладвам скоро за резултата. Поздрави :partyman:
С две думи и "Addicted", и другите бяхте прави - субуфера се подкара, но стана едно голямо нищо. Бумти глухо, че и не в синхрон с басите от оригиналните тонколони. Все пак бях длъжен да опитам :partyman: . Поздрави :)
addicted - специалист
Обърни фазата и ще бумти повече, ако целта е да бумти.
Субуфера може да опция за завъртане на фазата на задния панел, обикновено е малко ключе с означение 0-180°, но може и да е потенциометър за плавно регулиране. Ако няма такива екстри ще трябва да обърнеш плюс и минус и на двете предни колони, червената жица да иде на черната клема и черната жица да иде на червената и на двете колони.

Тема "Въпрос за ресивър и активен субуфер" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: