От мобилни телефони до цифрови камери
biser4u - помощник
Здравейте.
Искам да използвам ТХО от телевизор, за да си сглобя източник на високо напрежение.
Въпросът ми е: ако изхода на ТХО-то произвежда да кажем 10kV, мога ли да свържа умножител след ТХО-то (т.н. каскада)?
Имам цял кашон ун9/27.
Необходимо ми е напрежение около 30 кв.
Изображение
Последна промяна от biser4u на вт юли 14, 2020 5:03 pm, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
От какъв телевизор е ТХО-то?
biser4u - помощник
вт юли 14, 2020 5:01 pmsstefanov написа:
От какъв телевизор е ТХО-то?
От цветен телевизор.
Имам голям брой ТХО,сваляни от различни шасита.
Проблема е, че никоe не дава необходимото високо напрежение.
sstefanov - майстор
Ако е от по-нов от 20 години, най-вероятно е с вграден умножител и външен няма да работи.
biser4u - помощник
вт юли 14, 2020 5:20 pmsstefanov написа:
Ако е от по-нов от 20 години, най-вероятно е с вграден умножител и външен няма да работи.
Добре но нали вграденият е пак с диоди,както каскадата.Някакъв вариант да се свържат няма ли?
fbr - майстор
ТХО-то самостоятелно няма как да извади напрежение. Първо, трябва да има захранване, второ трябва да има генератор който да произвежда правоъгълни импулси с честота 15625 kHz, трето, да има драйверно стъпало което да съгласува този генератор с крайното стъпало и накрая ТХО-то и някои други аксесоари около него. Само тогава може да излезе 8.5 киловолта от него, ако е стар модел, за работа с каскаден умножител. А както е казал sstefanov новите си вадят направо 27 kV.
biser4u - помощник
вт юли 14, 2020 5:29 pmfbr написа:
ТХО-то самостоятелно няма как да извади напрежение. Първо, трябва да има захранване, второ трябва да има генератор който да произвежда правоъгълни импулси с честота 15625 kHz, трето, да има драйверно стъпало което да съгласува този генератор с крайното стъпало и накрая ТХО-то и някои други аксесоари около него. Само тогава може да излезе 8.5 киловолта от него, ако е стар модел, за работа с каскаден умножител. А както е казал sstefanov новите си вадят направо 27 kV.
Имам драйверно стъпало.Представлява таймер с мосфет транзистор.ТХО-то се захранва с 12 волта от допълнителна намотка на ферита.
Получено напрежение на изхода на тхо-то е около 8-10 kv.
Как бихме могли да получим тези 27 кв?
fbr - майстор
Каскадния умножител ти умножава напрежението по 3. Тези 8-10кВ ги включваш на входа за променлив ток на умножителя. И на изхода имаш 24-30 кВ Ама внимавай, че си е опасно.
sstefanov - майстор
С малката подробност, че на изхода на ТХО-то токът не е променлив, защото е минал през умножител :)
Освен ако ТХО-то не е някакво различно, но това явно е тайна.
biser4u - помощник
вт юли 14, 2020 11:09 pmsstefanov написа:
С малката подробност, че на изхода на ТХО-то токът не е променлив, защото е минал през умножител :)
Освен ако ТХО-то не е някакво различно, но това явно е тайна.
ТХО-то е каквото намеря.
Свързах умножителят,нo на неговия изход полученото напрежение е по ниско от подаденото!?

Тема "Повишаване на напрежението от Тхо" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: