От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте,
вчера се сблъсках със странен проблем с батерията(14.4v). Купих я миналата година и съм я ползвал 1-2 пъти. Присадил съм я на един акумулаторен тример за трева на Бош. Вчера реших да покося малко но се оказа, че тримера не работи... премерих батерията с мултицета - показа 10.4v . Помислих, че има умряло акумулаторно тяло, или батерията се е разредила зимата от студа. Отворих я и започнах да меря телата едно по едно - оказа се че всички са балансирани и показват 3.6v +/- някакви стотни. Премерих напрежението на пакета- 14.4v, премерих напрежението на товарните изводи дирекно върху BMS платката, за да изключа проблем с кабелите - 10.4v??? Премерих напрежението на изводите за зареждане - 12 и нещо волта??? Направих и още един експеримент - премерих напрежението при включен товар - 0.0v. Опитах се да заредя батерията с оригинално зарядно(имам две) - и с двете не се зарежда. Явно има проблем с BMS платката. Не съм специалист и имам ограничени познания. Бих се радвал да ме посъветвате, насочите какъв е проблема с батерията, какво да премеря или къде да търся проблема, ако симптомите ви насочват...

Предварително благодаря
Прикачен файл:
20210426_164527.jpg
Кики - специалист
А измери ли какъв е пада при товар директно на батериите преди платката? При Райдър платката има защита която се активира при падането на U под 3V на който и да е от елементите в пакета.
Не но натоварих всеки елемент с автомобилна крушка за мигач -21W за 1 мин, пада на напрежението при всички елементи беше 0,04v. Днес заредих директно пакета до 16,8v. и батерията сработи. Първо показваше 12 и нещо волта на товарните изводи, и след малко напрежението се вдигна до 16,7-8 волта. Сложих я на минишлайф и първия път всичко беше ОК, след това при работа 3-4 секунди започна да се задейства защита....Почистих BMS патката с чист спирт, но и това не помогна. Намерих този клип в Youtube - имах абсолютно същия проблем:

Тема "Проблем с LI-ion батерия на Райдер 14.4v" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: