От мобилни телефони до цифрови камери
burkov - специалист
Здравейте, имам малка вила в провинцията. Захранена е от ЕВН на последен стълб и напрежението е доста ниско при по-големи товари, като печка или бойлер. Дори понякога без сериозни консуматори, напрежението е около 190 волта а при товар пада и до 170. Пусках заявки, оплаквания и се разправях, но отказват да решат проблема. Били замерили 210 волта което е в границите и толкова.

Та имам притеснение за някои уреди, хладилник, помпа за камината и за в бъдеще бустер помпа.
Преди няколко години, изградихме ел инсталацията наново и отделих всички тези уреди на отделен кръг с идеята да вържа стабилизатор или UPS.

Имате ли идея как обаче това да стане?
В смисъл, кръга е на отделен бушон с обща шина и се чудя, дали трябва да след бушона да мина през стабилизатор или има и по-модерни решения, които се закачат на шината?

Ще съм благодарен за помоща.
plamen6703 - майстор
Опитвал ли си за измериш между нулата и чешмата ти дали има напрежение, може да се окаже, че има напрежение :)
Не знам с какъв уред правиш измерванията и колко са точни данните ти, но примерно при импулсни захранвания +/- 20% не са нещо, което ще се отрази на нормалната работа на уредите. Установи първо какъв точно е проблема и тогава търси решение! :partyman:
ZMeyGorianin - майстор
Ето това ползвам:https://vikiwat.com/product/755/stabili ... 20vac.html. Свързан е след електромера. Доволен съм.
burkov - специалист
вт сеп 24, 2019 6:30 pmplamen6703 написа:
Опитвал ли си за измериш между нулата и чешмата ти дали има напрежение, може да се окаже, че има напрежение :)
Не знам с какъв уред правиш измерванията и колко са точни данните ти, но примерно при импулсни захранвания +/- 20% не са нещо, което ще се отрази на нормалната работа на уредите. Установи първо какъв точно е проблема и тогава търси решение! :partyman:
Меря по баналния начин, с мултиметър.
Вкарвам в контакта, показва 220, включвам бойлера и/или духалка, волтажа пада на 170-180 и стои толкова.
В съседната къща, която е на същия стълб е същото положението. Там за хладилника взеха един стабилизатор, с два дисплея е.
На входящо и изходящо напрежение. Включим ли голям консуматор, входящото пада до 170-190 волта и стои толкова. Стабилизатора се включва.

Когато виках ЕВН го изиграха да дойдат без да има човек на място и съответно не можахме да покажем че има пад на напрежението при включване на по-мощен консуматор.

Това е становището им. Доста ме пуснаха по пързалката, също и че сме извън регулация.
По повод подадения от Вас сигнал упълномощени сътрудници на „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД извършиха проверка на състоянието на захранващата мрежа.

Установено е, че обектът се намира в територия, която не е в регулацията на с. Мухово.

При проверката на място е извършен оглед на мрежа ниско напрежение и профилактика.

Измереното напрежение е в нормите за качествено напрежение.

Стандартното номинално напрежение за обществени системи с ниско напрежение е 230V, като изменението от тази стойност ( според БДС ) може да варира от -10% до +10% от номиналното напрежение при нормални условия на работа.

В допълнение Ви информираме, че захранващата мрежа ниско напрежени е извън границата на населеното място и не е изградена от дружеството, като по-голямата част от стълбовете са в загардени площи. „ЕВН България Електроразпределение“ ЕАД не може да извърши ремонт преди да бъде приложена регулация.
muhala - майстор
Да не би проблема да е в инсталацията у вас. Можеш ли да направиш същия тест, но да мериш напрежението веднага след електомера или там, където влиза захранването у вас ?
plamen6703 - майстор
ср сеп 25, 2019 12:15 pmburkov написа:
Меря по баналния начин, с мултиметър.
Вкарвам в контакта, показва 220, включвам бойлера и/или духалка, волтажа пада на 170-180 и стои толкова.
Опитай /ако искаш/ да измериш дали има напрежение между нулата и чешмата и сподели какъв е резултата от измерването! :partyman:
DMN - майстор
muhala написа:
Да не би проблема да е в инсталацията у вас.
Едва ли, след като:
burkov написа:
В съседната къща, която е на същия стълб е същото положението.
:)
На вилата на село имахме същия проблем и по цялата улица. Някой писа заявление....
Та...проблемът се появи преди две лета, като преди това го нямаше, минаха три-четири месеца и проблема се реши... и в момента всичко е ОК. Какъв беше проблемът и решението, остана нам неизвестно :) .
Авторът на темата, дали е обърнал внимание на хронологията на проблема му, и дали има такава или всичко винаги си е било така :? .
:partyman:
burkov - специалист
Винаги е било така, или поне през последните 8-10 години.
Мерили сме и на входа на таблото. В началото мислех че проблема може и да е в кабелите от стълба, защото са стари и са към 25 метра, но съседа смени неговите с доста дебели и проблема е същия. Все пак съм предвидил да сменя и тях другото лято, както и да потърся фирма за заземяване, защото инсталацията вече е трижилна. Лошото е че стълба също не е заземен и няма как да взема от там.
nikolov333 - майстор
Твоето ел.мерно табло сигурно не е на стълба щом няма заземяване..
burkov - специалист
Точно на стълба е. Но на тия от ЕВН хич не им пука.

Тема "Стабилизатор на напрежение за цял кръг" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: