От мобилни телефони до цифрови камери
nikkk - специалист
Здравейте,

реализирал съм следната схема за автоматично включване на светлината в помещение, като има ПИР сензор на 12V (чийто изход е с транзистор а не с механично реле) и след него електронно реле, което комутира фазата на осветителните тела, които от своя страна са LED панели. ПИР сензора е даден да се захранва с напрежение 5-24 VDC. Схемата работи, но ПИР сензора дефектира често - за година са дефектирали 7-8 от общо десет. Това ми създава подозрения дали нещо със схемата не е наред, или ПИР-овете са пълни боклуци. Все пак ПИР-ове на 12V съм ползвал в продължение на повече от 12 години безпроблемно. Тези са купувани от един китайски сайт, започващ с буквата а.

Имам си причина да не използвам PIR на 230V, затова е със SSR.

Има ли проблем с тази схема?

ПС. на схемата жълтия цвят указва белия проводник от ПИР-а.

Прикачен файл

схема.PNG
Схема на свързване
схема.PNG (76.5 KиБ) Видяна 1509 пъти

Прикачен файл

ПИР.PNG
ПИР датчик за вграждане
ПИР.PNG (129.39 KиБ) Видяна 1509 пъти

Прикачен файл

SSR.PNG
SSR реле
SSR.PNG (57.73 KиБ) Видяна 1509 пъти
DMN - майстор
nikkk написа:
Схемата работи, но ПИР сензора дефектира често - за година са дефектирали 7-8 от общо десет.
Кое по-точно им дефектира? Всеки път едно и също нещо ли?
nikkk - специалист
Вероятно едно и също. Всички дефектирали просто спират да работят, не включват релето при засичане на движение. Премерено с мултицет - няма напрежение на изхода (между червения и белия кабел в случая). Отвън самият ПИР няма видими дефекти, изглежда си като нов.
DMN - майстор
Според мен дефектира най-вероятно транзистора в изхода на ПИР-а, който подава 12V към управлението на релето.
Аз бих измерил тока през изхода на ПИР-а към входа на релето, когато всичко е в изправност(за ориентация).
Бих проверил транзистора и ако е дефектирал, бих го заменил с малко по-мощен.
MamaMy - майстор
Аз бих монтирал нормално 12 волтово реле. Тук с това реле не печелиш нищо. Още повече, че не е подходящо за лед осветление.
nikkk - специалист
пон ное 18, 2024 2:32 pmDMN написа:
Аз бих измерил тока през изхода на ПИР-а към входа на релето, когато всичко е в изправност(за ориентация).
Това ще пробвам.
Бих проверил транзистора и ако е дефектирал, бих го заменил с малко по-мощен.
На това лошото е, че ПИР-а е капсулован и не мога да го отворя, освен ако не го разрежа с флекса :) Мисля че ПИР-а беше рейтнат за 5А, така че електронното реле едва ли му идва в повече.
MamaMy написа:
Аз бих монтирал нормално 12 волтово реле. Тук с това реле не печелиш нищо. Още повече, че не е подходящо за лед осветление.
Ами тогава бих могъл да сложа фабричен ПИР с механично реле, каквито са тези с товар на 230V, само че тогава ще се чува цъкането на релето, а именно това се цели да се избегне с гореописаната схема.

Изхождайки от факта, че никой не изпищя за някаква груба грешка в схемата, вероятно става въпрос за калпави ПИР сензори.
hidrazin - майстор
пон ное 18, 2024 3:28 pmnikkk написа:
Ами тогава бих могъл да сложа фабричен ПИР с механично реле, каквито са тези с товар на 230V, само че тогава ще се чува цъкането на релето, а именно това се цели да се избегне с гореописаната схема.
На пировете за 230V релето вътре май беше на 24V (по спомен).
Спокойно можеш да махнеш "цъкащото" реле и да го замениш с някакво такова Рид реле 24V SIL24
Ако пък се окаже че е на 12V - има такива и на 12V

:partyman:
nikkk - специалист
пон ное 18, 2024 3:28 pmnikkk написа:
Това ще пробвам.
SSR релето харчи 10мА с нов ПИР от същата доставка.
hidrazin написа:
Спокойно можеш да махнеш "цъкащото" реле и да го замениш с някакво такова Рид реле 24V SIL24
А какво би станало, ако не се бърника вътре в ПИР-а, а се замени SSR-a с рид реле?
hidrazin - майстор
пон ное 18, 2024 7:02 pmnikkk написа:
А какво би станало, ако не се бърника вътре в ПИР-а, а се замени SSR-a с рид реле?
РИД реле - БУМ.
:partyman:
ivanovbg - майстор
пон ное 18, 2024 10:49 amnikkk написа:
Здравейте,

реализирал съм следната схема за автоматично включване на светлината в помещение, като има ПИР сензор на 12V (чийто изход е с транзистор а не с механично реле) и след него електронно реле, което комутира фазата на осветителните тела, които от своя страна са LED панели. ПИР сензора е даден да се захранва с напрежение 5-24 VDC. Схемата работи, но ПИР сензора дефектира често - за година са дефектирали 7-8 от общо десет. Това ми създава подозрения дали нещо със схемата не е наред, или ПИР-овете са пълни боклуци. Все пак ПИР-ове на 12V съм ползвал в продължение на повече от 12 години безпроблемно. Тези са купувани от един китайски сайт, започващ с буквата а.

Имам си причина да не използвам PIR на 230V, затова е със SSR.

Има ли проблем с тази схема?

ПС. на схемата жълтия цвят указва белия проводник от ПИР-а.
Прекъсни червения кабел към SSR и свържи едно съпротивление 0.1ком. Ще спрат да горят.

Тема "Управление на осветление с PIR и SSR и проблем" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: