• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15
От мобилни телефони до цифрови камери
gogo7777 - майстор
Здравейте,
Сковах си едно трансформаторно захранване 50А с двупътен изправител и регулиране от към първичната. Свързах волт/ампер метър с външен шунт. Всичко работи, но на дисплея показанията се сменят(мигат) с големи стойности.
Въпроса ми е, ако сложа филтриращи кондензатори след изправителя ще се оправят ли нещата. Предвидил съм 50000мф. Реално повече от 30А няма да се надвишават като консумация.
Това е волт/ампер метъра.
Прикачен файл:
SIST LED DC100V-10A-350x350_0.jpg
SIST LED DC100V-10A-350x350_0.jpg (23.06 KиБ) Видяна 767 пъти
Благодаря :)
hidrazin - майстор
По-добре го захрани с някое отделно адапторче...
:partyman:
ivanovbg - майстор
Пробвай с филтриране.
gogo7777 - майстор
пон дек 23, 2024 10:33 amhidrazin написа:
По-добре го захрани с някое отделно адапторче...
:partyman:
Забравих да спомена, че е захранено от отделна намотка през грец и филтърен кондензатор.
gogo7777 - майстор
пон дек 23, 2024 11:00 amivanovbg написа:
Пробвай с филтриране.
И аз така си мисля. Да намаля пулсациите.
MamaMy - майстор
Ако нямаш кондензатор на изхода не мериш нищо. Само товара не е достатъчен освен ако не е батерия. :)
gogo7777 - майстор
Сигурно е така. До сега на подобни захранвания съм слагал стрелкови уреди за измервания и всичко е било ОК. Изгладено напрежение не ми е нужно, но в този случай ще трябва да направя компромис.
Консуматора не е батерия, но наподобява на такова :-D
:drinkers:
MamaMy - майстор
Значи консуматора ти има капацитивен характер, но не достатъчно капацитет за да изглади пулсациите въпреки, че ти си избрал схемата с най-малко такива. Ако използваш за изправителя диоди с по-нисковолтов преход, пулсациите ще паднат още. Лошото е, че много трудно се намират такива за големи токове и прилично напрежение. Има такива германиеви които са много антични или Шоткки които пък са доста скъпи. :roll:
gogo7777 - майстор
Диодите са два на 1200V.
Свалих ги от един трифазен изправител.
Прикачен файл:
20241223_141802.jpg
Прикачен файл:
20241223_141703.jpg
:)
MamaMy - майстор
Диодите са много хубави, но най-вероятно напрежението на отпушване в права посока е повече от волт. Нормалните силициеви имат около 0,7в германиевите 0,1в. Това означава, че толкова волта ще бъдат пулсациите в изправеното напрежение.
Не знам защо гониш минимум пулсации. Това обикновено е характерно за аудиофилите. В техните среди думата брум е като псувня. :lol:

Прикачен файл

121.jpg
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 15

Тема "Цифров волт/ампер метър" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: