• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
nikkk - специалист
Привет.
Искам да включвам ЛЕД лента с помощта на магнитен датчик с рид ампула и магнит. За управление мисля да използвам транзистор в ролята му на електронен ключ, тъй като тока ще е по-голям от възможностите на МУК-а. Ще се захранва с 24VDC, а лентата ще е в два варианта - с дължина 1 метър (около 10 W = 0.42A) и 1.8 метра (около 18W = 0.75A). Транзистора и резистора искам да прибера вътре в корпуса на МУК-а, като и ще използвам и някои от винтовите му терминали за външните кабелни връзки.

Прилагам работна схема и снимка на самия МУК. Имам доста поизветрели от годините транзисторни познания, така че ще се радвам за помощ при избора на елементите. Питанията ми са:
1. Какъв транзистор да избера? Изискванията са минимален размер (за да се събере в кутията) и колекторен ток до 1А. Според наличностите на комет съм се насочил към ZTX451.
2. Какъв резистор да сложа на базата? Един онлайн калкулатор го изчисли 1200 ома (при Hfe=50). При това положение тока през МУК-а ще бъде 20мА, което е приемливо. Каква трябва да е мощността на резистора?
3. Необходими ли са допълнителни елементи, като резистор от базата към маса и обратен диод над колектора?

Прикачен файл

LED схема.PNG
работна схема
LED схема.PNG (3.3 KиБ) Видяна 436 пъти

Прикачен файл

МУК.jpg МУК с NC и NO контакти
brum - майстор
Избери си МОСФЕТ, не биполярен. Нещо на 30+ волта и с ниско вътрешно съпротивление. Ще ти трябва и един резистор между гейта и нулата. Но пък можеш да махнеш този дето сега е между МУКа и транзистора.

И защо МОСФЕТ - заради греенето и загубите. Биполярният ще има 0.7 волта пад. На 0.75А ще имаш половин ват разсейвана мощност в транзистора. Това не е малко. При МОСФЕТ-а ще има в пъти по-малко и няма да има нужда да мислиш за охлаждане.
batkoce - специалист
Аз бих използвал схемата, която давам по-долу.
МОСФЕТ транзисторът може да е почти произволен, желателно е да е над 10А.
Резисторите и ценерът са маломощни. Резисторът на гейта не е нужно да е 100 килоома. Между 1 и 3,3 килоома е оптимално.

Прикачен файл

IMG_3228.JPG
IMG_3228.JPG (77.52 KиБ) Видяна 408 пъти
hidrazin - майстор
ср юни 04, 2025 11:41 amnikkk написа:
...тъй като тока ще е по-голям от възможностите на МУК-а.
ЦЪЪЪК

:partyman:
nikkk - специалист
@brum, batkoce: Благодарско за съветите. Ще се пробвам дали ще мога да събера всичко в кутийката на МУК-а. От любопитство, предполагам ценера сваля 24-те волта на 12, колко лошо ще е ако го спестя и увелича вместо това резистора (кутийката не е много голяма...)?

@hidrazin: досега не знаех че съществуват и power reed ампули... тази от линка конкретно не ми върши работа, защото ще ми трябва NC контакт (ЛЕД лентата да свети ако магнита е отдалечен), но в али-то откривам разни power reed рейтнати на 1 ампер, може би пък наистина ще държат цял ампер без да гръмнат... То въпроса всъщност е колко превключвания ще направят преди да гръмнат. Само кутийка ще трябва да измисля, ако е този вариант :)
hidrazin - майстор
ср юни 04, 2025 7:13 pmnikkk написа:
@hidrazin: досега не знаех че съществуват и power reed ампули... тази от линка конкретно не ми върши работа, защото ще ми трябва NC контакт (ЛЕД лентата да свети ако магнита е отдалечен), но в али-то откривам разни power reed рейтнати на 1 ампер, може би пък наистина ще държат цял ампер без да гръмнат... То въпроса всъщност е колко превключвания ще направят преди да гръмнат.
Чакай малко ся, твоята схема и останалите ще работят на обратно - ще светят при затворена врата.
Това по презумпция, тъй като много МУК датчици са с два извода и са нормално отворени ако няма наблизо магнит.
Не като твоя с превключващ контакт но както и да е.

Китайските не знам колко ще издържат ама от тоя дето съм ти показал държат с десетилетия. :) Лично пробвано.
Иначе някъде имам и по-големи, по спомен за 3А с родирани контакти...

P.S. ЖОКЕР:
От всяка рид ампула която е нормално отворена може да се направи да е нормално затворена.
До ампулата на каста на вратата се слага един магнит а на вратата се слага втори магнит.
При отворена врата магнита зад рид ампулата я затваря - в твоя случай лентите светят.
При затваряне на вратата двата магнита си неутрализират полетата а ампулата между тях отваря веригата - в твоя случай лентата угасва.
nikkk - специалист
Много правилно си забелязал, че моя МУК е с превключващ контакт и планирам да използвам само NC контакта му, така че схемата пак ще си работи, ще свети когато NC е затворен, т.е. магнита е далеч/вратичката е отворена.

A жокера с двата магнита е страхотна идея! :supz:
hidrazin - майстор
ср юни 04, 2025 9:03 pmnikkk написа:
A жокера с двата магнита е страхотна идея! :supz:
Пробвано многократно.
Има го и в индустриални/промишлени приложения и то в голям мащаб.
Да не мислиш че аз съм го измислил? [-X
Преди 30-тина години го "откраднах" от схеми и изпълнение на руски уреди/прибори/устройства... :)
batkoce - специалист
Ценерът осигурява схемата против задействане от случайни смушения и същевременно не позволява гейтовото напрежение да е по-високо от 12 волта.
Може да се махне ценерът, а може да се махне и резисторът. Резистор гейт-сорс трябва да го има. Може да е много по-малко от един мегаом. Например може да сложим само ценер и резистор гейт-сорс около 10 килоома и пак ще се получи. Може да махнем ценера и да сложим два еднакви резистора, например по 10 - 15 килоома и ще работи.
nikkk - специалист
Това е супер. Имам няколко варианта на изпълнение, така че ще мога да избера най-удобния за конкретната ситуация. Поздрави!
  • 1
  • 2

Тема "Изчисление на базов резистор и комутиране на ЛЕД лента с МУК" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: