• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
niko_iotov - помощник
Здравейте.
Имам домашни тонколони Quadral Rubin, които свирят много добре, но ги слушам с ресийвър, който е с минимално съпротивление на телата от 6 ома, а колоните са 4 ома.
Първо да кажа, че за звук горе-долу съм в час, но със електрониката съм скара!
Много търсих, но не можах да разбера дали и защо не е добре да повишавам съпротивлението на тонколони без да пипам филтрите, а чрез допълнително съпротивление?
Ще се получи ли и ако да ще влияе ли някак на баланса на свирене между отделните говорители в системата?
hidrazin - майстор
чет юли 31, 2025 10:53 pmniko_iotov написа:
Имам домашни тонколони Quadral Rubin, които свирят много добре,
Читави тонколони ама точно кой модел? Щото са много...
но ги слушам с ресийвър ...
А ресивъра е...? Не че очаквам каквото и да е от някакъв си ресивър де.
Тези тонколони заслужават нещо по-добро... :cool:
:partyman:
niko_iotov - помощник
Озвучителните тела съм споделил, че са Quadral Rubin, ресийвъра е Pioneer VSX-1015. Като цяло мисля, че и двата компонента са на доста прилично ниво като звучене. Слушам ги, но ако усилвам повечко се притеснявам, както за колоните ( понеже усилвателя ще ги захрани с повече мощност, отколкото могат да понесат) и за усилвателя, поради по-ниския Импеданс от зададения.
kozl - майстор
Прикачен файл:
Pioneer VSX-1015TX.jpg
Pioneer VSX-1015TX.jpg (113.69 KиБ) Видяна 147 пъти

Подскажи за колоните - примерно:
Quadral Rubin II

Data
General

Manufacturer: Quadral
Model: Rubin Mk II
Years of manufacture:
Made in: Germany
Colour: black
Dimensions: 900 x 225 x 265 mm (H x W x D)
Weight: approx. 15 kg

Technical Data

Type: 4-way bass reflex, floorstanding speaker
Chassis:
woofer: 2x 170 mm
Midrange driver: 1x 110 mm tweeter: 1x 25 mm

Power handling (nominal/music): 120 / 200 Watt
Efficiency:
Frequency response: 30 - 22,000 Hz
Transitional ranges: 150 / 800 / 2,800 Hz
Impedance: 4-8 Ohm
niko_iotov - помощник
Понеже питах за нещо конкретно, поради тази причина не съм оставил много информация, за да не се разводнява темата.
Писал съм колко ома са озвучителните тела и минимален Импеданс на усилвателя. За въпроса ми мисля, че това е достатъчно като информация.
Това, което е описал потребителя по-горе като информация за тонколоните е подвеждаща, понеже е за mk2, а на тях пише 4-8 Ohm.
Моите са твърдо 4 ома. Дал съм го като инфо.
hidrazin - майстор
Много търсих, но не можах да разбера дали и защо не е добре да повишавам съпротивлението на тонколони без да пипам филтрите, а чрез допълнително съпротивление?
По принцип е възможно ако добавиш например съпротивление примерно 2 ома ама да е БЕЗИНДУКТИВНО.
И с подходяща мощност. Поне едно 25 вата и нагоре!
Без индуктивни са жични навити бифилярно или обемни такива (въглеродни).
Масовите и евтини такива мощни резистори са жични и имат индуктивност ...
А тя ще ти СКОПИ високите честоти...
Козата си сака пръч...! :-D
:partyman:
niko_iotov - помощник
Благодаря за насоката. Ще търся нещо подобно значи, за да няма ограничение във високите честоти. Между другото днес измерих съпротивлението на колоните с мултицет и беше 3 ома. Не знам защо така. Имам и много добър център Quadral, на който пише 4 ома и при мерене беше 3,7 ома. Горе долу близо, но не знам дали 3 ома е нормално, при положение, че пише че са 4 ома.
lecki - специалист
Сложи по 2 ома последователно и прослушай как е.
Не се притеснявай за индуктивността. Ако изгорят смени ги с по-мощни.
Ако звука стане по лош слушай си ги без резистори но внимавай с усилването.
Вариант е да сложиш последователно на колоните халогенна лампа от фар на кола
или камион.
kozl - майстор
пет авг 01, 2025 9:54 pmniko_iotov написа:
Понеже питах за нещо конкретно, поради тази причина не съм оставил много информация, за да не се разводнява темата.
Писал съм колко ома са озвучителните тела и минимален Импеданс на усилвателя. За въпроса ми мисля, че това е достатъчно като информация.
Това, което е описал потребителя по-горе като информация за тонколоните е подвеждаща, понеже е за mk2, а на тях пише 4-8 Ohm.
Моите са твърдо 4 ома. Дал съм го като инфо.
"Потребителят" не е описал подвеждаща информация, а примерна, защото не писа какъв точно е модела.
Защо искаш да повишаваш съпротивлението на тонколоните? Но вече имаш отговор как да стане.
От какво се притесняваш?
Не си дал като инфо за каква максимална мощност са предвидени тонколоните.
Вероятно са с по-малка от тази на ресивъра, пък и в случай, че крайните стъпала на ресивъра са за по-голям импеданс от този на колоните може да се очаква претоварване при големи мощности, т.е. голямо усилване на звук.
При слаби нива на звука мисля, че няма място за притеснение.
Аз също съм с компромис в мощността ресивър - колони.
И съм бил свидетел на това как познат си опука колоните на купон с "волумето на мах" с усилвател доста по-мощен от колоните му.
пет авг 01, 2025 11:26 pmniko_iotov написа:
Между другото днес измерих съпротивлението на колоните с мултицет и беше 3 ома. Не знам защо така. Имам и много добър център Quadral, на който пише 4 ома и при мерене беше 3,7 ома. Горе долу близо, но не знам дали 3 ома е нормално, при положение, че пише че са 4 ома.
Правиш ли разлика м-у съпротивление и импеданс?
Мултицета измерва съпротивление с постоянен ток и измерва активното съпротивление на бобината. Импеданса включва и реактивното съпротивление, създавано от бобината при променлив ток, а токът от ресивъра към колоната е променлив.
PIP - майстор
За колоните е по-опасно, когато усилвателя е по-слаб, отколкото по-мощен. Импеданса варира според честотната лента, номиналния е осреднен грубо казано и ако усилвателя не може да доставя ток при 4ом и под 4 ома просто звука ще тънеен и може да изгориш високочестотните говорители. А ресивъра не че не може да работи с 4 ома, просто са го написали, защото захранването им обикновено е малко. Музика не се слуша на ресийвъри, но това е болна тема.
Не пипай нищо, слушай музика и заделяй по някой лев, ако искаш да подобриш нещата.
  • 1
  • 2

Тема "Повишаване на Импеданс на озвучителни тела." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: