Коментари и препоръка за библиотеката към сайта.
b313156 - напреднал
Здравейте приятели!
Автор съм на няколко книги и ми се ще да ги предлагам и като електронни книги. Отначало мислех, че само ще защитя уърда от външно вмешателство или ще ги трансформирам в PDF формат, за да станат електонни книги, но това се оказа не добра идея. Разбрах, че истинската добра електронна книга е нещо повече от това. Поразрових се в нета за информация и намерих, но не срещнах достатъчно детайлна с добро разбираемо за мен обяснение. Ако има някой опит в тази сфера, моля да го сподели. Книгите ми са на български-ако това има някакво значение. В тях са поместени много цветни снимки и видео материал. В някой от електронните книги, които разгледах имаше снимки, но не срещнах с видео материал.
Lisko - майстор
Не става ясно дали питаш как технически да се направи най-елегантно, или как да защитиш книгите от пиратство ?
Или и двете ?
Проблемът с аудиото и видеото е, че не всички "четци" го поддържат. Един алтернативен вариант би бил в книгата да има само линкове, а мултимедията да е на някакъв сървър. Това обаче може да оскъпи нещата.
b313156 - напреднал
Пиратството не ме притеснява, а напротив. Настроен съм алтруистично. Бих се радвал на по голямо разпространение независимо дали е пиратско или не.
"Проблемът с аудиото и видеото е, че не всички "четци" го поддържат. "Това нали не значи, че електронните книги се четат само с "четци"? Нали могат да се четат и на компютър?
Желая книгите ми да станат по практични за използване. Снощи, след публикуването на молбата ми за помощ в този сайт, на която Вие откликнахте, придобих още малко информация относно ел. книгите и разбрах, че някои програми предлагат опции, като подчертаване и др. подобни неща, които биха се харесали на някои читатели. Въпреки това не държа много на тях.
Бих желал снимките и видео материалите да са във файла на книгата. Веднъж като се изтегли книгата ми читателят да не е зависим повече от Интернет. Не съм качил още видео материалите, но предполагам, че с тях файла ще е някъде около 2-3 или може би 4 гигабайта. Разбирам, че с видео материалите файла става доста голям, но по този начин се предава повече информация и книгата придобива по голяма информационна стойност. Ако това не е възможно не би ли могло вместо да се качат всички видео материали да се качат само линковете им, а самите те да са в Дроббокс или Ютуб?
Lisko - майстор
b313156 написа:
Това нали не значи, че електронните книги се четат само с "четци"? Нали могат да се четат и на компютър?
...
Бих желал снимките и видео материалите да са във файла на книгата. Веднъж като се изтегли книгата ми читателят да не е зависим повече от Интернет.
...
Ако това не е възможно не би ли могло вместо да се качат всички видео материали да се качат само линковете им, а самите те да са в Дроббокс или Ютуб?[/color]
В "четците" принципно влизат и компютрите. Те са тия с които е най-лесно и може да приемем че няма проблеми. С други може да е трудно или невъзможно - кога - когато А) четецът не може да плейва мултимедия вградена в файла на книгата, примерно epub или pdf или Б) четецът не може да се свързва с интернет и/или не може да плейва мултимедийни формати.

Аз съм слагал видео и аудио (и иразбира се - снимки) в pdf - сравнително лесно е и за правене и за четене - на читателя не му трябва нищо повече от Adobe Reader. Пидиефите обаче не са подходящи за таблети и телефони, тъй като тяхната идеология е по-скоро насочена към печат - страниците изглеждат винаги по един и същи начин. Това значи че не може да увеличиш шрифта два пъти и страницата да стане две страници. Просто ще стане и тя двойно по-голяма ще излезе извън рамките на екрана и ще трябва читателя на я мести постоянно наляво-надясно за всеки прочетен ред.
Epub и подобните му са точно за таблети и телефони - щото като уголемиш шрифта, страницата не излиза извън екрана а стават повече страници.
Как се слага видео в тях обаче - не знам и нямам никакъв опит. Изтеглих един такъв файл в който има аудио и видео и не можах да ги проиграя с двата плеъра които имам на компютъра. Това означава - нерви за читателите (освен ако не им посочиш точно какъв, проверен от тебе плеър да си изтеглят).
Ето файла който изтеглих: https://code.google.com/p/epub-samples/ ... b&can=2&q=
предоставен любезно/безплатно от Гугъл

За мен най-лесния начин е да приемеш, че книгата ти ще се чете само на компютри, да направиш всичко в pdf и така.
b313156 - напреднал
Своевременно и аз разбрах, че няма универсален начин за издаване. Ако желая да обхвана всички категории потребители трябва да ги издам по няколко различни начина. Не съм убеден, но имам чувството, че българина в бг. чете предимно на компютър, а другите ел. четци са рядкост у нас. Те се използват масово най-вероятно в развитите страни.
Хрумна ми идеята, като за начало да издам една от книгите си само със снимки. Пътьом, ще придобия повечко инфо и по нататък ще я издам отново, като следващо преработено издание вече и с видео материали. Работя с Уърд 2013. Сега опитвам да кача видео материалите, но срещам някакви проблеми, които надявам се до 2-3 дни ще разреша. Когато се опитвам да кача видео материал ми излиза предупреждение, че браузъра ми не поддържа тази услуга. Надявам се да разреша проблема, но до сега просто нямах достатъчно време за това.
Благодаря Ви за изчерпателния отговор и за съветите. Помагате ми доста. Надявам се да достигнем до целта.
b313156 - напреднал
Цитат:"Ето файла който изтеглих: https://code.google.com/p/epub-samples/ ... b&can=2&q=
предоставен любезно/безплатно от Гугъл"
Аз го разархивирах и отворих с КМР плеера, от EPUB папката и после на "видео".
Но това е някаква неуредица. Не трябва по такъв сложен начин да се отварят. Това не е нормално.
Снощи изтеглих една безплатна програма за ел. книги - "calibre - E-book management". Работих малко с нея. Тъй като нещата като цяло не ми са достатъчно ясни затова събирам повечко инфо за да ми се изяснят.
Lisko - майстор
Точно така. Калибре-то е може би най-доброто безплатно приложение.
Миналият път, аз пробвах с него, с последната версия въпросният файл и не можа да плейне ни аудио ни видео.
Пробвах и със Суматра - много лека и приятна програмка за pdf и epub - тя също не можа.
Начинът с разархивирането го пробвах за да се убедя че наистина има аудио и видео вътре. След това вече написах предния си коментар.

Видео в акробат файла се добавя по следния начин - първо се написва текста на уърд, може и снимките да се сложат, после се експортира (от самия уърд на pdf). Дотук с първата част от плана ви всичко е тип топ. Какво правим с видеото (втория етап от плана). Отваряме файла в Adobe Acrobat (сиреч платената версия) маркираме предварително написаните думи ("цъкни тук" или нещо от сорта) и избираме видео файла който да се атачне. После сейваме pdf-a. За разлика от epub, пидиефите нямат такава зип структура с под-директории а са едно цяло. Но пък направянето и гледането са много по-лесни.
А, да - има възможност, доколкото помня, да се избере - дали видеото да влезе в самия пидиеф или просто да се сложи линк към външен файл (който по подразбиране ще бъде търсен в същата директория където е пидиефа). Аз съм правил само по първия начин защото исках да имам само един единствен файл съдържащ всичко.
b313156 - напреднал
ЦИТАТ: "Отваряме файла в Adobe Acrobat (сиреч платената версия)" - Това какво ще рече? Прегледах някои PDF файлове и на "свойства" пише, че са Адобе акробат фалове и се отварят с Адобе райдер. Трябва ли да инсталирам някаква Адобе акробат платена версия?
inspo - майстор
b313156 да не ти свърши черното мастило, че се правиш на интересен/на с тия шарении?
b313156 - напреднал
Бихте ли казали нещо по темата вместо да си разкривате алергията към цветовете? Защо мислите, че са създадени цветовете и защо според Вас са предложени в сайта? Ще сте ми от полза, ако кажете нещо смислено по темата.

Тема "КАК ДА СИ НАПРАВЯ ХУБАВА ЕЛЕКТРОННА КНИГА?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: