Тани написа:Хидро имаше предвид само механизма на казанчето . Трябва да е обърнат наопаки, защото обикновено механизма пуска водата след като падне под определено ниво , а в случая трябва да е обратно! Тежестта на поплавъка обаче няма да е достатъчна , за да затвори механизма , затова трябва да се върже някакъв по-тежък поплавък - например 2 литрова бутилка пълна до половината с вода .Сложното е, че това трябва да е херметично, за да поддържа тягата отдолу.
- 1
- 2
Проявете вашата изобретателност.
ludmil
- специалист
15 мнения в "Кладенец на самотек -- давайте идеи"
Тани
- модератор
Е какво пречи тази система да е на дъното? ? Спокойно може да вържеш бутилката с един метър въже а тежестта да под лоста на поплавъка ! По този начин , ако водата падне под един метър от системата бутилката освобождава тежестта и тя пада и затваря . По този начин долния краи на маркуча винаги ще е поне един метър под водата!
А защо не да си мотира едно кранче на долния край, а горния да го потопи до дъното. после зе издърпва вотата докато потече сама и така когато искаш врътваш кранчето и водата потича когати нескаш спираш го.водата си остава поднякакво налягатев маркуча и така няма да си играеш с повторно обезвъздушаване сложни механизми.
Лично не съм го пробвала.
Лично не съм го пробвала.
world_explorer
- специалист
10 м. воден стълб са 1 атмосфера. Във водопроводната инсталация налягането е мин. 1 атм. Значи всички елементи по идеята с казанчето ще издържат водният стълб. 

inspo
- майстор
Ludmil намери ли решение на проблема ?
Виждам ,че темата е от доста време ,но сега я видях и ми хрумна един вариант.
Вътре в кладенеца закрепяш една тръба ,на нея нанизваш един поплавък с тежест .
Тежестта трябва да е от малко по голяма тръба с дължина 20-25см.
В горния край на тръбата закрепяш маркуча с който поливаш ,а в самия маркуч прекарваш една здрава корда ,
която излиза в двата края . От към края с който поливаш завързваш за кордата една тапа ,а от другия
край едно рамо - примерно арматура 8мм . В долния си край тръбата е цепната на около 15-20см ,за да може
да се движи в нея рамото , и да не излиза когато го натисне поплавъка .Тръбата на поплавъка и цепката на
другата тръба трябва да са съобразени така ,че да не вземе въздух маркуча преди да се затвори ,размерите които съм дал са
примерни .Когато нивото на водата спадне ,поплавъка натиска рамото а то от своя страна издърпва тапата в другия край на маркуча
и го затваря .В този вариант който описвам предимство е това ,че е лесно изпълнимо и че маркуча се затапва в долния
си край ,защото ми се струва че в другите случаи водата ще изтича от него .
Но при всички варианти с поплавък съществува един проблем ,докато се изпразни кладенеца до нивото на затваряне
ще тече бързо , а след това със скорост приблизително равна на дебита на самия кладенец .
Edit:
Май малко дълго стана писането
Виждам ,че темата е от доста време ,но сега я видях и ми хрумна един вариант.
Вътре в кладенеца закрепяш една тръба ,на нея нанизваш един поплавък с тежест .
Тежестта трябва да е от малко по голяма тръба с дължина 20-25см.
В горния край на тръбата закрепяш маркуча с който поливаш ,а в самия маркуч прекарваш една здрава корда ,
която излиза в двата края . От към края с който поливаш завързваш за кордата една тапа ,а от другия
край едно рамо - примерно арматура 8мм . В долния си край тръбата е цепната на около 15-20см ,за да може
да се движи в нея рамото , и да не излиза когато го натисне поплавъка .Тръбата на поплавъка и цепката на
другата тръба трябва да са съобразени така ,че да не вземе въздух маркуча преди да се затвори ,размерите които съм дал са
примерни .Когато нивото на водата спадне ,поплавъка натиска рамото а то от своя страна издърпва тапата в другия край на маркуча
и го затваря .В този вариант който описвам предимство е това ,че е лесно изпълнимо и че маркуча се затапва в долния
си край ,защото ми се струва че в другите случаи водата ще изтича от него .
Но при всички варианти с поплавък съществува един проблем ,докато се изпразни кладенеца до нивото на затваряне
ще тече бързо , а след това със скорост приблизително равна на дебита на самия кладенец .
Edit:
Май малко дълго стана писането
Прикачен файл
shema.JPG (46.95 KиБ) Видяна 9979 пъти
- 1
- 2
Тема "Кладенец на самотек -- давайте идеи" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература