Lisko написа:Явно нещата са се променили, щото когато бяхме деца бакпулверът беше амониев бикарбонат.Не се бъркай. Когато бяхме деца и сега, амониевия бикарбонат се продаваше (и сега се продава) под търговското име "Амонячна сода".

Lisko написа:Явно нещата са се променили, щото когато бяхме деца бакпулверът беше амониев бикарбонат.Не се бъркай. Когато бяхме деца и сега, амониевия бикарбонат се продаваше (и сега се продава) под търговското име "Амонячна сода".
hidrazin написа:Lisko написа:Явно нещата са се променили, щото когато бяхме деца бакпулверът беше амониев бикарбонат.Не се бъркай. Когато бяхме деца и сега, амониевия бикарбонат се продаваше (и сега се продава) под търговското име "Амонячна сода".
bulhomes2 написа:Младите не знаят, но някога киселото мляко с продаваше в стъклени бурканчета. По соц времето с капачки от алуминиево фолио....
bulhomes2 написа:По отделно - основно кислол. Работата му не е по-различна от скъпите препарати . Разбира се на проветриво.infomar написа: сода каустик.. кислол.. и... за сега удържам фронта.Химията не ми беше любимата наука, но една реакция помня. Основа+Киселина=Сол+вода. Сода каустик нали е натриева основа? А кислола - някаква киселина? Поотделно ли ги ползваш или заедно?
bulhomes2 написа:И на мен химията не ми беше стихия, доверявам се на твоите спомени. От там обаче идва въпроса към БГ мамата публикувала тази рецепта за какъв и е да добавя още сол и още вода?infomar написа: сода каустик.. кислол.. и... за сега удържам фронта.Химията не ми беше любимата наука, но една реакция помня. Основа+Киселина=Сол+вода. Сода каустик нали е натриева основа? А кислола - някаква киселина? Поотделно ли ги ползваш или заедно?
hidrazin написа:...Хидра, при цена от порядъка на 60 стотиннки до 2 лева за опаковка, предпочитам да си спестя притесненията свързани с работата с концентрирани киселини и основи...
Определено е много по-евтино и ефикасно да се купуват само съставките - солна киселина или основа...
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: