ivansoni написа:При 150 оборота в минута дава това напрежение но при увеличаване на оборотите напрежението също нараства порпорционално при 300 об. мин. напрежението е 28 волта а при 600 е 56 волта при 1200 об. мин. е 112 волта по формулата излиза около 2,5 киловата ...Сметката в случая не е много коректна.
Понеже не ми се смята на ръка ще използвам таблица, която казва всичко. Въвел съм следните данни, които ти даваш 300 оборота, 28 волта и 5 ома: Резултата е бих казал доста мижав, особено по отношение на КПД (Efficiency) за размерите на генератора, който си направил и основната причина е в малкото количество магнитен материал (неодимовите магнити) само 35 куб. см. и другата причина е, че нямаш добро затваряне на магнитното поле. Не случайно на аксиалните генератори с магнити само от едната страна на намотките, слагат само железен диск без магнити от другата им страна, като се стремят дебелината на статора да е минимален. Като гледам в клипа, генератора е сложен върху седалката на стол, това предполага диаметър около 35 см.
За сравнение - генератора от снимката най-отдолу е с диаметър също 35 см. с 8 бр. магнити с общо 130 куб.см. магнитен материал (неодимови магнити) сложени на долния диск, горния е без магнити и служи за затваряне на магнитното поле. Количеството на медния проводник е около 2.6 кг. При 720 оборота прави 28 волта. Съпротивлението на намотката е 0.6 ома. Обърни внимание пак на същата колонка - КПД (Efficiency)
Между другото да спомена пак - при тези честоти скин ефекта е пренебрежимо малък. Погледни пак табличката от Уикипедията... Съвсем друг въпрос е коефициента на запълване за който спомена и колегата dj_marti79. Този последния генератор, който аз съм правил (не съм го измислил аз

Убеден съм, че ако се опиташ да зареждаш акумулатор с този генератор, като го въртиш с дрелка при около 300 - 350 оборота след известно време (не се наемам да прогнозирам колко точно), ще се получи чувствително загряване на намотките. На практика от този генератор можеш да вадиш около 20 вата без опасност той да прегрее.
Малко по-късно днес ще направя сметка с тези магнити при какви намотки какво ще можеш да изкараш най-добро.