• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9
Проявете вашата изобретателност.
edemy2001 - специалист
ivansoni написа:
При 150 оборота в минута дава това напрежение но при увеличаване на оборотите напрежението също нараства порпорционално при 300 об. мин. напрежението е 28 волта а при 600 е 56 волта при 1200 об. мин. е 112 волта по формулата излиза около 2,5 киловата ...
Сметката в случая не е много коректна.
Понеже не ми се смята на ръка ще използвам таблица, която казва всичко. Въвел съм следните данни, които ти даваш 300 оборота, 28 волта и 5 ома:
Прикачен файл:
Snap4.jpg
Резултата е бих казал доста мижав, особено по отношение на КПД (Efficiency) за размерите на генератора, който си направил и основната причина е в малкото количество магнитен материал (неодимовите магнити) само 35 куб. см. и другата причина е, че нямаш добро затваряне на магнитното поле. Не случайно на аксиалните генератори с магнити само от едната страна на намотките, слагат само железен диск без магнити от другата им страна, като се стремят дебелината на статора да е минимален. Като гледам в клипа, генератора е сложен върху седалката на стол, това предполага диаметър около 35 см.
За сравнение - генератора от снимката най-отдолу е с диаметър също 35 см. с 8 бр. магнити с общо 130 куб.см. магнитен материал (неодимови магнити) сложени на долния диск, горния е без магнити и служи за затваряне на магнитното поле. Количеството на медния проводник е около 2.6 кг. При 720 оборота прави 28 волта. Съпротивлението на намотката е 0.6 ома.
Прикачен файл:
Snap5.jpg
Обърни внимание пак на същата колонка - КПД (Efficiency)
Между другото да спомена пак - при тези честоти скин ефекта е пренебрежимо малък. Погледни пак табличката от Уикипедията... Съвсем друг въпрос е коефициента на запълване за който спомена и колегата dj_marti79. Този последния генератор, който аз съм правил (не съм го измислил аз :-D ) също е навит не с един проводник, а с два по-тънки едновременно и причината е да има по-малки въздушни междини между проводника в бобината - от това се печели обем на намотката и тя се събира на по-малко място. Освен това, намаляването на въздушните междини в бобината способствува за по-добро охлаждане, защото както знаем въздуха е добър термоизолатор.
Убеден съм, че ако се опиташ да зареждаш акумулатор с този генератор, като го въртиш с дрелка при около 300 - 350 оборота след известно време (не се наемам да прогнозирам колко точно), ще се получи чувствително загряване на намотките. На практика от този генератор можеш да вадиш около 20 вата без опасност той да прегрее.
Малко по-късно днес ще направя сметка с тези магнити при какви намотки какво ще можеш да изкараш най-добро.
Прикачен файл:
0056.jpg
ivansoni - специалист
1. Тази таблица е пълна лъжа! По нея излиза че съпротивлението ми при 300 оборота е над 5 ома а при 480 оборота имам съпротивление 4,63ома :lol: . Как става то номер?
2. На втория генератор излиза че съпротивлението му е 2,6 ома при 300 оборота, а при 480 оборота излиза че е 0,92 ома . А ти казваш че е 0,6 ома. Ако е така защо при 11,66 волта не изкачат 19 ампера.
3. Зададох си въпроса! Защо един маѝстор на генератори, ще ми показва чужди генератори, а не собствените си? И си отговорих сам! Защото неговите имат по високо съпротивление от моя! И след това без срам, ще каже „от моите генератори може да се черпи 200,300 вата“ а от моя не повече от 20 вата :mrgreen: .
4. Редно беше тази таблица да я беше направил от 150 до към 350 оборота, в този диапазон се съсредоточава 95 процента от работата на генератора. Кажи ми колко време през годината генератора ще се върти с 400 оборота примерно.
5. Този втория генератор. Може ли изобщо да се нарече ветрогенератор? Какъв е то вятър дето трябва да го духа за да развие тия 14 волта, необходими за зареждане на акумулаторна батерия? Това ли е добър генератор?
6. Въпрос към ивановбг. Преди време направих един тест. Проводник с диаметър 0,12 на късо с волт и половина зареждаща батерия..... изгаря го! С уред проверка дава 2 ампера! Защо с генератора при 5 ампера и 20 волта не изгаря? Аз знам защо, а ти?
Не усещате ли, че ме обиждаТЕ с думи, като „Нищо не си направил“ „може да вадиш около 20 вата без опасност тоѝ да прегрее “.
edemy2001 - специалист
ivansoni написа:
....
Не усещате ли, че ме обиждаТЕ с думи, като „Нищо не си направил“ „може да вадиш около 20 вата без опасност тоѝ да прегрее “.
Ясно! Новият "mladomo" се появи!
Много ясно съм написал, че генератора е конструиран от мен, но не е измислен от мен. Смятам, че има доста по-умни хора от мен, които са достойни за уважение и съм черпил от техния опит, за разлика от теб, който си единствения умен тук и не приемаш критики.
Много интересно от къде ти дойде на ум, че "от 150 до към 350 оборота, в този диапазон се съсредоточава 95 процента от работата на генератора"!? - Но всъщност не ме интересува, не мисля да си губя времето с "изобретатели", които не познават основните закони на физиката или ако знаят някои от тях, то не умеят да ги приложат и тълкуват.
Мога да ти кажа "Какъв е то вятър дето трябва да го духа за да развие тия 14 волта, необходими за зареждане на акумулаторна батерия?" че вятърът е около 2 м/сек. Пък и темата май е за генератор т.е. алтернатор, а не за ветрогенератор.
„може да вадиш около 20 вата без опасност тоѝ да прегрее “ - Ами погледни какво е КПД-то и ще се сетиш защо е така. Ако пък можеш да докажеш с неоспорими измервания, че КПД-то е по-голямо от изчисленото - ще те призная за изобретател!
Още в първия си отговор предупредих, че нямам за цел да те обиждам и пиша само, ако мога да ти помогна да достигнеш до вярни изводи, че ще те критикувам, но ти както един друг тук преди време във форумите не приемаш критика и смяташ, че изводите ти са безпогрешни и всички останали тук са без мозък и опит.
И накрая - ще удовлетворя искането ти - ето двете таблици при исканите от теб обороти:
Прикачен файл:
Snap7.jpg
Прикачен файл:
Snap8.jpg
ivansoni - специалист
Ок. Извинявам се, се пак имаш повече опит от мен. Но в случая изобщо не ми помагаш по въпроса. Как се стига до този извод? Изобщо не обясняваш защо ми обиждаш генератора, че бил толкова слаб.
В момента качвам клип как му замервам напрежението при дадена скорост на въртене и след това измервам при същата скорост на въртене колко е ампеража. Направих си колело за спортуване. Нали съм по чужбина и не мога да си изпълня мечтата да го кача на мачтата, да го духне вятъра :rolleyes: . Та ще го въртя за здраве. Обясни на мен, а и на другите как при първия опит които права за напрежение при дадена скорост на въртене ми дава 20 волта прав ток, и сега аз по формулката деля това напрежение на съпротивлението което е малко над 5 ома и получавам 4 ампера и след това повтарям опита обаче на ампераж и се получава точно това дето съм смятал че ще получа.
Обясни ми защо ако заменя уреда с акумулатор. Аз му подавам 20 волта заряден ток и 4 ампера което си е 80 вата а твоята таблица твърди че ще влязат само 3 ампера и на 12 волта или 34 вата.
Моля те обясни ми къде бъркам? [-o< :partyman: :prayer: Да достигнем заедно до истината.
ivanovbg - майстор
Както ти казахме и аз и колегата - почети малко учебници и ще разбереш.
edemy2001 - специалист
ivansoni написа:
...Изобщо не обясняваш защо ми обиждаш генератора, че бил толкова слаб.
В момента качвам клип как му замервам напрежението при дадена скорост на въртене и след това измервам при същата скорост на въртене колко е ампеража. ... Обясни на мен, а и на другите как при първия опит които права за напрежение при дадена скорост на въртене ми дава 20 волта прав ток, и сега аз по формулката деля това напрежение на съпротивлението което е малко над 5 ома и получавам 4 ампера и след това повтарям опита обаче на ампераж и се получава точно това дето съм смятал че ще получа.
Обясни ми защо ако заменя уреда с акумулатор. Аз му подавам 20 волта заряден ток и 4 ампера което си е 80 вата а твоята таблица твърди че ще влязат само 3 ампера и на 12 волта или 34 вата.
Моля те обясни ми къде бъркам? [-o< :partyman: :prayer: Да достигнем заедно до истината.
Пак повтарям - няма за цел да обиждам когото и да било!
А, резултата с акумулатор ще е такъв, защото той има собствено вътрешно съпротивление, което трябва да се добави при изчисление към твоите 5 ома. В случая с таблиците въпросното вътрешно съпротивление на акумулатора е заложено с приблизителна стойност, защото то зависи от вида акумулатор и степента му на зареждане, така, че в реалността ще има разлика от прогнозираното от таблиците, но много малка. А, ти измерваш ток на късо с уреда, т.е. при почти нула на това което е извън генератора. Сега ще ти дам една още по-опростена сметка която се базира на основния физичен закон, че ток протича, когато има разлика в напреженията. (Uген - Uаку) / Rген или (28 - 12)/5 = 3.2 А . Тази формулка, обаче е доста приблизителна защото не взима под внимание вътрешното съпротивление на акумулатора.
Поиграх си вчера да посмятам какво може да се изкара от тези магнити и мога да ти кажа, че със същите магнити, но с още един диск на ротора, който да е от другата страна на бобините и статора (бобините) ако се направят с друг проводник, общо около 450 грама, могат да се изкарат около 100 вата. Ако искаш мога да ти дам в следващ пост данни как да ги постигнеш тези ватове.
А, получаваш негативни отзиви заради това, че с абсолютна убеденост казваш, че си изобретил нещо, а след няколко само въпроса се разбира, че нямаш нужните познания за да направиш такова. Аз знам в пъти повече от теб и поради това знам, че не мога да изобретя нещо принципно ново в тази област (алтернаторите), която се развива повече от 100 години. И не бих претендирал за изобретение, без да съм получил неоспорими доказателства че е така, подкрепено с измервания, разсъждения и мнения на знаещи повече от мен. Честно казано ако аз бях на твоето място в първия си пост в тази тема бих попитал - "как смятате, колеги при тези и тези данни, има ли заек в този храст или няма?"
Както виждаш при правилно зададени въпроси получаваш правилни отговори :wink: И ще продължиш да ги получаваш... Според знанията и възможностите си винаги съм подкрепял всеки, който има желание да направи нещо, като определено не смятам, че съм всезнаещ!
Успех!
ivansoni - специалист
Благодаря за информацията, беше доста ценна. Помислих за моя генератор как може да се подобри? Ако закупя още толкова магнити за да ги разположа от другата страна на намотките, ще мога да си позволя да използвам вместо 6,12 проводника в сноп с което генератора ще му падне съпротивлението 4 пъти нали не бъркам ( първия път го бях направил с 3 проводника и имаше съпротивление 21 ома, правеше напрежение като луд :mrgreen: , ама при 200 оборота след 10 минути връткане намотките започваха леко да се затоплят. Та ги пренавих на 6 проводника и съпротивлението падна 4 пъти като и на лист и химикалка излиза същото). Та си мисля че тенденцията си остава. Та като падне съпротивлението на 1.30ома а напрежението си остане на 150 оборота 14 волта (защото ползвам два пъти повече магнити), и тъѝкато генератора ми е тип звезда ще го свържа тип триъгълник та съпротивлението му ще падне на половината 0,65 а напрежението му ще скочи 14 волта на 300 оборота. И всичко това благодарение на многожилния проводник. И сега като съпоставим този генератор спрямо твоя, моя е с всичко на половина а съпротивлението е като на твоя. Мога да предположа, че ползваш два проводника по 1мм или 0,9мм. И въпреки всичко маи моя генератор ще започне да загрява по рано о твоя поради това, че има на половина по малък обем на намотките, или не? „Имали заек в храстите“? :? :-D Важното е да се учим! И отново благодаря за разяснението! Относно за подобрението, този на клипа няма да го пипам, заспал е на колелото. Ще си права друг!
Интересува ме логически на прав път ли съм или без тестове няма нищо сигурно? :partyman: :partyman: :partyman: Дано да е полезна темата за всички. Да изкараме народа от кризата. Стига с това спасяване по единично! =D>
edemy2001 - специалист
Голяма част от алтернаторите със средна мощност се навиват по принцип с повече от един проводник едновременно и се свързват краищата в паралел. Това си е вид литцендрат. Причината е, че коефициента на запълване се подобрява и на малко място се събират повече навивки и освен това с няколко по-тънки проводника е по-лесно да се работи отколкото с един дебел (по-трудно се огъва дебелия проводник). Точно по този начин съм навивал и аз алтернатора, защото 1.4 мм проводник се навива по-трудно и заема повече обем, отколкото два по 0.91, а квадратурата на 2 х 0.91 е и малко по-голяма. Така, че нищо ново на хоризонта...
Да, логиката ти е правилна, но има и още нещо - оптималното разстояние между магнитите от двете страни на статора, т.е. дебелината на статора. Ако не намалиш дебелината на бобините, губиш от силата на магнитното поле. Ако ги направиш по-тънки, ще имаш по-голяма напрегнатост на магнитното поле и ще можеш за същия резултат да намалиш още броя на намотките и съответно съпротивлението им. Понеже днес нямам много време, утре ще се постарая да напиша тук размерите, които изчислих.
dj_marti79 - специалист
Евгени, пак забрави че скромността краси човека. Стига си си хвалил стоката, остави момчето да твори!
Този път друг ти го каза че генератора ти започва производство много късно. Ако увеличиш броя на навивките ще имаш по ранно производство,съответно по-широк диапазон а мощността няма да падне. И недей да ни будалкаш че при 2м/s ще направиш 300 об/мин. При 12м/s колко ще са оборотите, 1800 ли? Не всички живеят във ветровит ретион, на 14 етаж, ама блока е построен на възвишение около което няма никакви препятствия. На 50м височина винаги духа! Защо му смяташ генератора по закон на Ом? Та това е променливотоков трифазен генератор! ...импеданс, косинус фи, честота, форма на синусоидата...
Да работата на генератора наистина е съсредоточена между 150 и 350 об/мин, а за моя случай 60-180 об/мин, и щом ще се хвалим аз претендирам че държа първото място за най-ранно тръгване и за ной ранно производство - 12V при 64 об/мин и тръгване при 1,2 m/s .Аз при 350 оборота съм вече към 60-100W, и всичкото това с още по-малко мед и почти толкова магнити - ф15х8 48 броя.
...щял да прегрее, да-да, при този вятър! С 20W ще прегрее 1kg мед? Това да не е някякъв нов вид отоплителен уред?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 9

Тема "Въпрос за генератор на ток ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: