Проявете вашата изобретателност.
alsted - майстор
Когато следваше жена ми, бяха им дали "домашно" да направят някаква рационализация. По стечение на обстоятелствата ремонтирах нещо по полилея. Беше зима и бяхме надули парното на "шес". От мен течеше вода, а жена ми мрънкаше, че й е студено на краката. Така се и роди нейната "рационализация" ... от мен :wink:
Направих турбинка от ламарина с размерите на юмрук. Използвах двигателче от стар грамофон. Направих три парчета от ПВЦ ø 50мм да се сглобяват /за мобилност/, така че в работно положение да достигат почти тавана. Експеримента се оказа успешен. Следваха наблюдения, измервания, таблици и описания... Оказа се, че реално ускорява сушенето на дрешки и създава усещане, че е по-топло в стаята. Приятно е да ти духа в краката, когато седиш продължително при немного висока стайна температура.
Жена ми си получи шестицата "ми", но приспособлението професора го прибрал... От тогава така и не направих друг такъв "циркулатор" за нас си, а си мислех за сериино производство :cool:
Сега докато пиша ми хрумна идея за по-лесно изпълнение: на каква да е духалка да се направи приспособление да засмуква въздуха от горе :idea: . Не знам обаче вентилаторчето дали може да дърпа или си трябва турбинка :?

Прикачен файл

циркулатор.JPG
циркулатор.JPG (36.98 KиБ) Видяна 8219 пъти
velsi - Почетен майстор
Същото съм с го мислил и аз, но за през лятото: да тегля хладен въздух от мазето. Никога не съм пробвал обаче за разлика от тебе. Поздравления за идеята! :2thumbs:
pet.kan - специалист
това е и идеята на таванните вентилатори (комбинация с осветителни тела) - през зимата пращат топлия въздух надолу
ZMeyGorianin - майстор
По този повод се сетих за идеята на един колега да направи принудителна циркулация на въздуха от радиаторите на локално парно. Там се говореше за поставянето на 50мм. ПВЦ тръба с отвори под радиатора в която се нагнетява въздух от вентилатор за повишаване на циркулацията. Сега се чудя дали ако се сложи тръбата НАД вместо ПОД радиатора ефекта ще е по-добър като топлия въздух ще се насочва надолу отоплявайки пода и след това ще се изкачва сам нагоре.
alsted - майстор
pet.kan, това с вентилатора се явява класическо решение. Съмнявам се обаче, как ще се преодолее психологическата бариера в сред зима да си пуснеш вентилатора :lol: Майтапа си е майтап, ама добре би било някой, който го има да вземе да сподели, ефекта положителен ли е или отрицателен :?

ZMeyGorianin, предполагам имаш предвид тази тема. Аз точно покрай нея реших да споделя мойто "изобретение"... Там нещо, като че ли много не я одобряват, а това - в противоток да се обдухва май направо ще го "анатемосат" :-D На мен лично ми допадна много тази идея и започвам да мисля по реализацията й :buch:
LazarGanev - "Велик майстор"
Аз съм пробвал с вентилатора на полилея. Да, слизаше топлия въздух надолу, ама с него и пушека от камината :-D , така че се отказах.

Тема "Духалка - циркулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: