• 1
  • 2
Проявете вашата изобретателност.
Някой знае ли как мога да си направя вулкан. Честно казано, никога не съм виждала такова нещо "наживо", но пък в доста филми /основно американски/, децата го правят в училище. Ако някой може да ми помогне ще съм много благодарна. Синът ми си го поръча за дядо Коледа - а още му е рано да го разочаровам :)
кака Лара - специалист
:lol:
ако си мисля за това, за което говориш, моята учителка по химия го правеше в час, ще погледна дали не пазя "рецептата"
firebrand - специалист
Прави се с оцет и сода бикарбонат
ELEMENTAL - специалист
и с малко оцветител- за по-реалистично :-D
vuikata - напреднал
и аз съм чувал че се прави от оцет и сода а от вън или от пластелин или хартия и ц200
bjohnev - специалист
Айде и химика да се изкаже :-D

Вулкан се прави елементарно от амониев бихромат (NH4)2Cr2O7. Купуваш каквато там разфасовка се продава, насипваш го на купчинка върху негорима подложка 5-600 градуса да издържи. Гасиш лампите. Палиш клечка кибрит и !бързо! я топваш във връхчето на купчинката (главичката още трябва да гори, за да даде необходимата начална температура). Хвърля искри на около 50 см нагоре.

Внимание! Обема на вулкана се увеличава поне 2 пъти! След като изгори купчината се състои от хромни оксиди, които са отровни и канцерогенни!

Амониев бихромат можеш да купиш в повечето магазини за химикали. За София: Жълтия магазин или Валерус
Stanimir - напреднал
Направи конус от ПЛЪТНА хартия като оставиш дупка на върха.Постави плитка плстмасова кофичка в дупката.Сипи сода бикарбонат....нататък много не знамкакви още вещества се слагат,но съм сигурна,че накрая избухва!
TeodosiuS - помощник
А пък аз съм сигурен, че ако натъпчеш барут - ще избухне
:lol: TNT ... dynamite :lol:

ама трябва да точно да се знае какво се прави. :idea:
stepoff - специалист
Става и с натрошен бенгалски огън. Колкото повече ,толкова повече......ЕН ДЖОЙ
world_explorer - специалист
И аз съм правил в училище от амониев бихромат. Става много ефектно. За по лесно първоначално запалване се слага капка спирт на върха и се пали с клечка кибрит.
  • 1
  • 2

Тема "Вулкан" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: