Проявете вашата изобретателност.
iron_cool - помощник
Здравейте, от много време събирам информация за това как да си направя преса за домашно сирене. Понеже правим често у нас със закупено прясно мляко от един старец до Плевен, исках да измисля начин да улесня процеса за изготвяне на сиренето, защото преди ползвах доста примитивни начини за притискане на полученото вече сирене. В интернет има много информация за това как да се направи подобен тип преса, аз ще ви покажа моя побългарен начин. Пробвах пресата за сефте и всичко стана идеално. По- надолу ще публикувам и рецепта за направата на сирене.

НЕОБХОДИМИ МАТЕРИАЛИ:

1. Полиетиленова тръба- 1 бр. цол 1/2 (от снимка 1 №1- размер 9 см. ).
2. Нарезна шпилка- 1 бр. (от снимка 1 №2- размер 40 см. дължина, диаметър 6х20 ).
3. Нарезна шпилка- 2 бр. (от снимка 1 №3- размер 2х20см. дължина, диаметър 6х20 ).
4. Тръба за отходна вода - 1 бр. (от снимка 1 №4- размер 12 см. дължина, диаметър 11 см.).
5. Дървени пречки- 2 бр. (способстват позиционирането на цилиндъра)- (от снимка 1 №5- размер 4х2 см ).
6. Дървена пречка- 1 бр. (позиционира цилиндъра от горе)- (от снимка 1 №6- размер 14х4 см ).
7. Дъска за рязане- 1 бр.(от снимка 1 №7 размер- 30 см. х 20 см. х 2 см )
8. Чамови летви- 2 бр. (от снимка 1 №8 размер- 30 см. х 5 см. х 2 см )
9. Перчати /Крилати гайки/ гайки 2 бр.- (от снимка 1 №9 размер- 6х20 )
10. Гайки 6х20 8 бр.
11. Шайби 2 бр.

От снимка 1.2:
1. Кръгла затапалка /направих я от друга дъска за рязане по вътрешния диаметър на цилиндъра/.


Взимаме дъската за рязане, мерим по 10 см. от дългата страна към вътрешността на дъската и бележим, в двата края, мерим също по 10 см. от късата страната, това се прави за да се позиционират шпилките по средата на дъската там ще поставим шпилките от точка 3.. Пробиване с дрелката поставяме шпилките и от долу се захващат по 1 бр гайки,( вижте точка 10). На последната снимка е показано как изглеждат. Поставяме също така и по една гайка от горе на дъската, за да се стегнат шпилките. След това поставяме цилиндъра между шпилките и очертаваме окръжността му на дъската, поставяме дървените пречки от т. 5 на снимка 1. Летвите от т. 8 на снимка 1 захващаме с видии за долната част на дъската. Както е показано на последната снимка. Правим дупки н цилиндъра за оттичане на водата. Взимаме дъската от точка 1 на снимка 1.2 очертаваме вътрешния диаметър на цилиндъра и я изрязваме по очертанията. Измерваме центъра на кръга и правим плитка дупка където ще влезне шпилката, след като поставим сиренето и навием на да се пресова. Дървената пречка от точка 6 на снимка 1 се пробива в двата края където ще минават шпилките, и там ще бъдат перчатите гайки от т. 9 на снимка 1. Прави се дупка от долната страна и там ще се постави гайка вкарана в дървото и залепена с моментно лепило, през нея ще минава шпилката на пресата както е показано на (снимка 3). Правят се улей по които да минава пресата, те също служат да не се разметства цилиндъра (вижте снимка 3). За направата на дръжката на шпилката която ще пресова реално пробиваме дупка по средата на полиетиленовата тръба от т.1 на снимка 1 , поставяме от долната страна на шпилката по дръжката 2 гайки за контра след това поставяме дръжката и пак гайка. Затягаме здраво.

ЕТО И РЕЦЕПТАТА ЗА СИРЕНЕ

Пет литра сурово мляко (без да се сварява) се загрява до 35 oC. Температурата е най-важното нещо за получаването на качествено сирене. Дори и 1 oC е критичен. С капкомер или спринцовка добавяте 25 капки мая за сирене (по 5 капки сирнена мая на всеки литър мляко) като бъркате непрекъснато докато добавяте маята, за да се разпредели равномерно в млякото. Слагате капака на тенджерата, завивате го с одеало и оставяте да престои 1 - 1,5 часа. Може и без завиване с одеало, като през 20 минути до притопляте до 35 oC на слаб котлон. Вместо да чакате 1 - 1,5 час, може да сложите 5 куб.см. (около 100 капки) мая за сирене вместо 25 капки и да съкратите времето за чакане до 15 минути. След това с нож разрязвате получената пихтиеста смес (както режете баница....през 5-10 см. на квадрати), разбърквате леко с лъжица без дупки и изсипвате сместа в тензух или марля на 3-4 пласта. Сместта трябва да стане като гъсто кисело мляко, без бучици, парцалчета и т.н. Оставяте за около час да се оцеди без да я стягате или притискате. След като мине 1 час стягате колкото можете марлята/тензуха, слагате го в пресата и навивате дръжката на шпилката за да се пресова. Оставяте да престои 3 часа и изваждате бучката от марлята/тензуха, посипвате я обилно с обикновена готварска сол и оставяте да престои 1 денонощие (24 часа). След това измивате леко с вода солта от бучката на течаща вода, без да се престаравате и ако обичате прясно сирене го консумирате веднага, като имате предвид, че трайността му е много малка - около 2-3 дни.Ако искате зряло сирене, веднага след като измиете солта от бучката прясно сирене я слагате в саламура, която трябва да покрива бучката и да е поне 2 см. над нея (в процеса на зреене част от водата се изпарява и идеята е да не остане на сухо сиренето докато зрее). Оставяте да престои 30 дни на хладно място - в мазата или студена стая (между 5 и 18 oC температура) и сиренето е готово. Узрялото сирене можете да съхранявате в саламурата, буз да го вадите до 1 година, без да се променят вкусовите му качества.
Саламурата за зреене на сиренето се приготвя по следния начин - напълвате с вода голяма тенджера и я слагате на котлона да заври. Като почне да ври пускате едно сурово яйце във водата и веднага започвате да сипвате сол докато яйцето изплува на повърхността на водата (трябва да се покаже част от яйцето колкото монета от 20 стотинки). Вадите яйцето, оставяте да се охлади напълно солената вода и в нея потапяте да зрее прясното сирене.

Изображение
image upload no limit
Изображение
free image host
Изображение
free photo upload
Изображение
image sharing sites
Изображение
image url upload
Изображение
adult photo sharing


НАДЯВАМ СЕ ДА СЪМ БИЛ ПОЛЕЗЕН, АКО ИМАТЕ ВЪПРОСИ ПИТАЙТЕ!
iva6ki - специалист
Готино изглежда, само помисли за канали по дъската за събиране на саламурата
иначе все трябва в тава да го пресоваш :wink:
sspoko - специалист
Изпълнението е супер, Но ще си позволя едно субективно мнение на база на наблюденията ми на действащи от много много години такива пресички в нашия край.Направи отвори най-отдолу на тръбата на нивото на дъската за оттичане първите дупки са ти високо, би могъл да елиминираш шпилките а с подходящо бутало и сложено нещо за тежест отгоре решаваш проблема така ще дадеш възможност постепенно /за една нощ например/ да се изцеди и калъпа да си добие максималната плътност постепенно а и ще избегнеш неизбежната ръжда по шпилките от солената вода.
ZMeyGorianin - майстор
Да, добре се е получило, макар и по сложно.
Аз взех две кофи-от фасаген и фугираща смес. На по-голямата надупчих дъното със замба 4 мм. В по-малката сложих пясък и я затворих добре с капака.
След като постои в тензуха една вечер сиренето се вади от него и се слага в надупчената кофа, която стои на две летви върху леген. отгоре се слага чиния с подходящ диаметър и върху нея кофата с пясъка.
След 4-5 часа водата се е отцедила и питката е готова.
iron_cool - помощник
Здравейте, добри идеи давате, току що сложих пак сирене за пресиране но срещнах един проблем- шпилката от снимка 1 дългата 40 см. при навиване допробива дупката в тапата. Някой да има идея какво да сложа в дупката че да се върти на свободен ход и да не пробива дупката?
ivanovbg - майстор
Стара бяла монета - примерно 50 ст - лев на която си направил лек конус с една съчма.
Но се замисли за идеята с тежестта - не се налага да връткаш през известно време и сиренето е по плътно.
ZMeyGorianin написа:
Аз взех две кофи-
Идеята е много добра. Като се върна от морето ще направя на бабата една такава. Предишната ми преса е за четвъртити и е с камък. Хубавото е че е с лек конус и сиренцето лесно излиза после.
:partyman:
dadko - майстор
Това мисля, че е за бисерите
iron_cool написа:
току що сложих пак сирене за пресиране
Може би ако се използва "пресоване" няма да навежда на такива асоциации...
Макар, че ако сиренето е от козе мляко, което не е прецедено добре- израза си е на място :lol:
iron_cool - помощник
dadko написа:
Това мисля, че е за бисерите
iron_cool написа:
току що сложих пак сирене за пресиране
Може би ако се използва "пресоване" няма да навежда на такива асоциации...
Макар, че ако сиренето е от козе мляко, което не е прецедено добре- израза си е на място :lol:
Добре написах го грешно, правилното е " пресоване" прави сте. Нещо не го доизмислих :D важно е че сте ме разбрали :-D
ivanovbg - майстор
Само ние те разбираме и то... погрешно :wink:
:partyman:
resistbody - специалист
Това сирене ще стане на камък ако прекалиш с натиска, освен ако не искаш да си правиш пресен кашкавал... ;)

Тема "Преса за сирене от подръчни материали" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: