Проявете вашата изобретателност.
infomar - майстор
Днес попаднах на една интересна "рецепта" за отпушване на затлачени канали, а това е нещо което ме тормози от време на време.

Съставките, които ще са ви необходими ги има във всеки дом.
Те са: 200 грама бакпулвер 200 грама сол 150 милилитра оцет Вода.

Приготвяне и използване:
1. Смесете и разбъркайте солта и бакпулвера.
2. Внимателно изсипете сместа в сифона.
3. Загрейте малко оцет и също го изсипете в него.
4. След това изсипете и гореща вода.


Интересно ми е някой прилагал ли е тази смес?
Какво се получава при смесването на бахпулвира със солта?
Последна промяна от infomar на пет апр 21, 2017 5:36 pm, променено общо 1 път.
torbalan - Дървен философ
Не, но ползвам разни готови от магазина...
Около левче пакетчето са...
preslav - майстор
infomar написа:
Днес попаднах на една интересна "рецепта" за отпушване на затлачени канали, а това е нещо което ме тормози от време на време.

Съставките, които ще са ви необходими ги има във всеки дом.
Те са: 200 грама бакпулвер 200 грама сол 150 милилитра оцет Вода.

Приготвяне и използване:
1. Смесете и разбъркайте солта и бакпулвера.
2. Внимателно изсипете сместа в сифона.
3. Загрейте малко оцет и също го изсипете в него.
4. След това изсипете и гореща вода.


Интересно ми е някой прилагал ли е тази смес?
Какво се получава при смесването на бахпулвира със солта?
Бакпулверът е смес от лимонена киселина и сода за хляб - нормално е когато се добави вода да протече реакция и да се отдели интензивно газ - мисля въглероден двуокис или както е модерно да се нарича въглероден диоксид.
Солта е натриев хлорид (ако говорим за готварска сол, а не за сода каустик).
Каква би трябвало да е реакцията ще каже някой химик, но според мен това е поредната женска измишльотина от БГ мама - събират се във фризьорския салон, когато изчерпят темите за мъжете започват да си приказват за кексове и други сексове, пардон сладкиши. После идва ред и на това с какво да си отпушим мивката, че моят пак пикал вътре.
Мивка се отпушва с помпа, а ако вътре жената е изляла мазнината от тигана с пистолет за горещ въздух и много гореща вода.
EDI - майстор
Бе аз мога да ви кажа какво ще стане - после ще се събират боклуци от тавана.
bulhomes2 - майстор
Напомня ми на една случка от студентските ми години. Нещо съм щял да готвя и джуркам едно бурканче кисело мляко, дали със сода, дали с бакпулвер беше... Младите не знаят, но някога киселото мляко с продаваше в стъклени бурканчета. По соц времето с капачки от алуминиево фолио, в първите години след соц-а - с пластмасова капачка. Именно едно такова бурканче с пластмасова капачка друсам до врата си, че се бях зачел в един вестник на масата. И много се втрещих, когато капачката изхвърча и бях очарователно покрит със съдържанието на бурканчето.
Последна промяна от bulhomes2 на пет апр 21, 2017 5:54 pm, променено общо 1 път.
infomar - майстор
Не се бях загледал... благодаря.
А бе има всякакви химикали за почистване, аз си ползвам стандартно сода каустик.. кислол.. и... за сега удържам фронта. Направи ми впечатление съставките, които не бях срещал в подобно приложение. :rock:
Lisko - майстор
Явно нещата са се променили, щото когато бяхме деца бакпулверът беше амониев бикарбонат. Познава се по това че прясно опеченият кекс мирише (леко) на амоняк. Миризмата изчезва бързо, но ефекта по набухване е по-добър отколкото с обикновената сода (натрив бикарбонат).
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Lisko написа:
Явно нещата са се променили, щото когато бяхме деца бакпулверът беше амониев бикарбонат. Познава се по това че прясно опеченият кекс мирише (леко) на амоняк. Миризмата изчезва бързо, но ефекта по набухване е по-добър отколкото с обикновената сода (натрив бикарбонат).
Нищо не се е променило. Просто не си запомнил правилно. Амонячната сода и бакпулверът са си различни набухватели. Ах как вонеше на амоняк, но като се опекат соленките и ставаха най-най-прекрасни
bulhomes2 - майстор
infomar написа:
сода каустик.. кислол.. и... за сега удържам фронта.
Химията не ми беше любимата наука, но една реакция помня. Основа+Киселина=Сол+вода. Сода каустик нали е натриева основа? А кислола - някаква киселина? Поотделно ли ги ползваш или заедно?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
bulhomes2 написа:
infomar написа:
сода каустик.. кислол.. и... за сега удържам фронта.
Химията не ми беше любимата наука, но една реакция помня. Основа+Киселина=Сол+вода. Сода каустик нали е натриева основа? А кислола - някаква киселина? Поотделно ли ги ползваш или заедно?
Би било доста забавно да ги ползва заедно. Само препоръчвам врата да се отваря навън и да не е сам в къщата

Тема "Отпушване на мръсен канал с бакпулвир." | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: