• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Software и Hardware за GSM и мобилни у-ва
toolegittoquit - майстор
Истината е, че защита няма. Караш така, докато не я отнесе някой разряд или близко попадение на светкавица.
angel_ov - специалист
hidrazin написа:
Тези 6 метра PVC тръби хич не са добра идея.
Дори и пълни с монтажна пяна, при вятър мачтата ще се мята кат на коч висулките.
Решението е метална мачта, гръм въже, земно. Демек мачтата заземен.
Антената се монтира на около 1-1,5 метра по-ниско от върха на мачтата или над мачтата се изкарва по-тънка пръчка.
Целта е антената да остане в защитната зона на гръмоотвода.
Желателно е и самия коаксиален кабел за мине през разрядник. Иначе стават такива неща.

Изображение

:partyman:
Мислех да мина по лесния начин. При положение, че дърветата се извисяват поне 5-6 метра над антената не е ли по-вероятно те да привлекат светкавицата.
toolegittoquit - майстор
angel_ov написа:
Мислех да мина по лесния начин. При положение, че дърветата се извисяват поне 5-6 метра над антената не е ли по-вероятно те да привлекат светкавицата.
Индукцията е достатъчна да отнесе LAN-а на антената.
angel_ov - специалист
toolegittoquit написа:
angel_ov написа:
Индукцията е достатъчна да отнесе LAN-а на антената.
Както писах не ми пука за антената, притеснявам се за здравословното състояние когато сме там, да не стане магнит за светкавиците.
toolegittoquit - майстор
angel_ov написа:
...да не стане магнит за светкавиците.
При наличието на обекти с по-голяма височина като дървета, на дървен или пластмасов пилон не виждам да има опасност за вас.
hidrazin - майстор
angel_ov написа:
... да не стане магнит за светкавиците.
Мълниите понякога не действат много логично. :-D
Дърветата може да поемат удара а може и да него поемат.
Пък и все пак ти имаш до върха на тръбата КАБЕЛ а не дървесина.
Според теб мълнията кое ще предпочете - кабел или дървесина?
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Пък и все пак ти имаш до върха на тръбата КАБЕЛ а не дървесина.
Стига си плашил човека. Няколко години съм работил специално в тая част, поставяне на антени за безжична връзка. Не съм видял през това време антена, пострадала от директно попадение на светкавица.
hidrazin - майстор
Не знам що пак се буташ в неща от които ... всички знаят какво разбираш.
Кови си там кабелите и си слагай витловите башони.
toolegittoquit - майстор
hidrazin написа:
Не знам що пак се буташ в неща от които ... всички знаят какво разбираш.
ПАК те питам. Ти колко къщи с WLAN AP-та си виждал, които са имали директно попадение от светкавица върху антената? Това да не ти е базова станция на мобилен оператор на къра?
egomen66 написа:
:arrow: http://blog.prosysbg.com/%D0%B7%D0%B0%D ... %86%D0%B8/
Това не върши никаква работа, ако това жълто-зеленото кабелче някъде не се върже. И всъщност човекът не го е страх дали ще му изгори компютъра, а дали няма да му изгори дома, ако правилно съм разбрал. И дори и да се върже някъде жълто-зИленото кабелче, от директен удар не предпазва, само от статика. И то пак антената ще го отнесе де.. :-D
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Мачта за антена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: