angel_ov написа:....Според мен, повтарям се - Не връзвай на заземяването на сградата гръмоотвода.
Software и Hardware за GSM и мобилни у-ва
toolegittoquit
- майстор
66 мнения в "Мачта за антена"
hidrazin
- майстор
toolegittoquit написа:Не може. Всеки, който е с всичкият си, не би заземил гръмоотвод на заземяването на сградната инсталация. А коловете, освен забити - трябва да бъдат и мерени.
Чл. 208
. (1) Главната система за изравняване на потенциалите в електрическите уредби с напрежение до 1000 V свързва взаимно следните токопроводими части:
1. защитния проводник РЕ или проводника PEN на захранващата мрежа, при схема TN;
2. заземителния проводник, присъединен към заземителното устройство на електрическата уредба, при схеми IT и ТТ;
3. заземителния проводник, присъединен към заземителя за повторно заземяване, ако има такъв;
4. металните тръби на комуникации, входящи в сградата - инсталации за студена и гореща вода, канализация, отопление, газоснабдяване;
5. металните части на конструкцията на сградата;
6. металните части на инсталациите за централно вентилиране и кондициониране; при наличие на децентрализирани
инсталации за вентилиране и кондициониране металните въздуховоди се присъединяват към шината на защитните проводници (РЕ) в таблата за захранване на вентилаторите и кондиционерите;
7. заземителните устройства за целите на мълниезащитата, когато мълниезащитата е от втора или трета категория;
8. заземителния проводник за функционално (работно) заземяване, ако има такова, и няма ограничения за присъединяване на веригата на работното заземяване към заземителното устройство за защита срещу поражения от електрически ток;
9. металните обвивки на кабелите за телекомуникация при съгласие на собствениците/ползвателите на тези кабели.
(2) Когато някои от токопроводимите части по ал. 1 влизат в сградата, те се свързват колкото е възможно по-близо до мястото на въвода в сградата.
(3) За свързване с главната система за изравняване на потенциалите токопроводими части по ал. 1 се присъединяват към главната заземителна клема (шина) с помощта на проводници за изравняване потенциалите

toolegittoquit
- майстор
hidrazin написа:...Абе ти български език разбираш ли?
hidrazin
- майстор
toolegittoquit написа:Мисля че да. Доколкото знам даже мога и да го чета и дори се опитвам да пиша на него.hidrazin написа:...Абе ти български език разбираш ли?
Що, имаш някакъв проблем с българския език ли?
Ако е така, отвори си тема. Там ще ти помогнат както с Фордо.
Но не е много сигурно де. И ние бяхме почнали да палим на един човек печката...

hidrazin
- майстор
angel_ov написа:Такааа. Имам заземителни колове 3 бр, по 1,5 м забити на триъгълник, но правилно ли е да заземявам и гръмоотвод (мачтата) на тях при положение, че 0 мие към тях?За мачта си вземи метална тръба цол или още по-добре цол и четвърт - силно желателно е да е поцинкована.
Това с тези 6 метра мачта .... дано да ти е достатъчно здрав комина.

Затапи тръбата отгоре, антената на поне метър, метър и двадесет по-надолу от върхът.
Предполагам заземителния проводник от трите кола ти отива направо в таблото?
Сега, ако решиш да си заземяваш мачтата (това би трябвало да си е твое решение, кой съм аз че да ти казвам?) аз бих го направил по следния начин.
В никакъв случай проводника от мачтата направо в таблото!!!
Разкопаваш малко дето са трите кола и връзката я правиш под земята.
Предполагам трите кола са свързани под земята и сегашната връзка към таблото излиза от единия връх на триъгълника?
Новата връзка за мачтата я правиш към някой от другите два върха.
Двата проводника - този за към таблото и този за мачтата не трябва да излизат от едно и също място над земята.
Отдалечи новия заземителен проводник на около метър от другия.
А какво ще използваш за проводник - има много решения. Аз бих заложил на поцинкована шина или поцинкована тел.
Ако използваш шина е достатъчно да е 30х3 мм. Например такава. Скоро купувахме от тях 2 километра.
http://www.zkg.bg/bg/products.php?headt ... ategory=60
И последно. Използвай момента с разкопаването за да си изолираш шината там където излиза над земята.
Демек там където шината излиза над земята трябва да се изолира. Използва се амбалажна хартия обилно намазана с грес.
Шината се увива така че едно 15-20 сантиметра над земята и още толкова под земята да е увита с гресирана хартия.
За да не се развива отгоре стягаш с канап.
Успех!

Последна промяна от hidrazin на нед фев 07, 2016 1:24 pm, променено общо 1 път.
toolegittoquit
- майстор
hidrazin написа:Мисля че да. Доколкото знам даже мога и да го чета и дори се опитвам да пиша на него.Като разбираш български, как така не знаеш, че подчертаното от теб е точно така през ширмовката на кабела и POE-то на UBNT? Лично аз не съм фен на обединяването на гръмозащита и заземяването на сградата, освен под земята.
hidrazin
- майстор
Сега не бил фен, което означава че е допустимо ама на теб не ти харесва по някакви си твои си причини:
Ти не разбра ли че никой не му дреме ти какво мислиш и какво казваш?
Не си човека който да казва кое и как трябва да се направи. Поради .... широко известни причини.
Сега знаеш - краката, водата, леглото...

toolegittoquit написа:Лично аз не съм фен на обединяването на гръмозащита и заземяването на сградата, освен под земята.А преди малко беше недопустимо, ненормално, откачено, забранено:
toolegittoquit написа:Не може. Всеки, който е с всичкият си, не би заземил гръмоотвод на заземяването на сградната инсталация.И какво за под земята? И това не знаеше нали? Ама може да врещиш като ... да не казвам какво.

Ти не разбра ли че никой не му дреме ти какво мислиш и какво казваш?
Не си човека който да казва кое и как трябва да се направи. Поради .... широко известни причини.
Сега знаеш - краката, водата, леглото...

toolegittoquit
- майстор
hidrazin написа: И какво за под земята? И това не знаеше нали?По едни по-стари норми положението беше малко по-друго. Навремето малко по-друго ни учеха. Имах предвид, че е недопустимо да се обединяват над земята, а по принцип аз въобще не бих ги обединил. И има защо. Да не вземе да светне и някой друг покрай гръмоотвода. И не знам как между SMD техниката ми остава време да ти отговарям на заядливите въпроси. Дерзай.

Тема "Мачта за антена" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература