Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ilko - напреднал
пон ное 30, 2020 5:53 pmchapara написа:

1. Дали конструкцията ще стане достатъчно стабилна за носи фаянсови плочки, душкабина, мивка? Намирам доста подобни проекти за свободно стоящи предстенни обшивки, но не знам дали е достатъчно стабилно, защото реално няма окачвачи които да държат CW-тата.

Ще държи плочки. За мивката и душ кабината се позаиграй така че те да стъпят и се захванат за констукцията. Има и готови рамки за гипсокартонени стени за монтаж на мивка, също като тези за монтаж на структура за тоал. чиния.

2. Дали ще е достатъчно здраво горният UW профил да бъде хванат директно за гредите на покрива които са 10 см.

Не те съветвам да захващаш нищо за покривната конструкция, нещата ще се компрометират. Запъни стените с UW/CW профили , като фалшив таван на банята през 40 см.

3. Кой вариант е по-добър според вас, като се търси, на първо място здравина и на второ шумоизолация.

3.2. Аквапанел от страната на банята и двоен гипскартон от страната на стаята.

2. Дали ще е достатъчно здраво горният UW профил да бъде хванат директно за гредите на покрива които са 10 см.

Не те съветвам да захващаш нищо за покривната конструкция, нещата ще се компрометират.
Запъни стените с UW/CW профили , като фалшив таван на банята през 40 см.

И аз така си мислех, но не виждам друг вариант за направата на стенната конструкция.
Какво ще рече "фалшив таван"?
ilko - напреднал
пон ное 30, 2020 6:27 pmpanaira написа:
Имах същия казус. Мислех с шпилки, но 80 / 100 литра бойлер си е тежест. После ми дойде идея, да огъна 2 броя 12ка арматура (може и 14ка да беше), по такъв начин, че да се защипе за пояса над тухлите, да слиза надолу и да се огъне и излиза напред, като куки за бойлера. Направих ги, но така или иначе не се стигна до монтаж, защото прецених, че идеята да виси бойлер на тази стена не е много добра. Взех проточен бойлер който е супер малък и лек и го монтирах там, където щях да слагам обемния. При проточния обаче имаш рестрикции, на мен например кабела, който е за захранване на бойлера е 4мм2, а на това може да се сложи максимум 6.5Kw проточен. За доволно количество топла вода препоръчвам между 9Kw и 12Kw. Ако не си прекарал тоците или все още имаш време за промени можеш да обмислиш вариянта за проточен бойлер, а в твоя случай ще е перфектно, защото спестява място, пускаш и тече топла вода, без да чакаш да загрее.
Благодаря за съвета!
Проточен бойлер е блазнещо, но е нужен трифазен ток за да може да се сложи истински проточен бойлер, който да смогва да затопля достатъчно водата.
panaira - специалист
пон ное 30, 2020 8:50 pmilko написа:
пон ное 30, 2020 6:27 pmpanaira написа:
Имах същия казус. Мислех с шпилки, но 80 / 100 литра бойлер си е тежест. После ми дойде идея, да огъна 2 броя 12ка арматура (може и 14ка да беше), по такъв начин, че да се защипе за пояса над тухлите, да слиза надолу и да се огъне и излиза напред, като куки за бойлера. Направих ги, но така или иначе не се стигна до монтаж, защото прецених, че идеята да виси бойлер на тази стена не е много добра. Взех проточен бойлер който е супер малък и лек и го монтирах там, където щях да слагам обемния. При проточния обаче имаш рестрикции, на мен например кабела, който е за захранване на бойлера е 4мм2, а на това може да се сложи максимум 6.5Kw проточен. За доволно количество топла вода препоръчвам между 9Kw и 12Kw. Ако не си прекарал тоците или все още имаш време за промени можеш да обмислиш вариянта за проточен бойлер, а в твоя случай ще е перфектно, защото спестява място, пускаш и тече топла вода, без да чакаш да загрее.
Благодаря за съвета!
Проточен бойлер е блазнещо, но е нужен трифазен ток за да може да се сложи истински проточен бойлер, който да смогва да затопля достатъчно водата.
6.5 киловата, лятото никакъв проблем за къпане (силно налягане и доста студена изходна вода). Зимата вижда зор, затова предполагам 12 киловата ще е пре достатъчно. В Англия масово ползват проточни душове, някакви Triton, ако се не лъжа бяха и нямат трифазен ток.

В другата баня сложих хоризонтален обемен бойлер в мазето (ако имаш мазе, и това е вариянт).
chapara - майстор
[quote=ilko

И аз така си мислех, но не виждам друг вариант за направата на стенната конструкция.
[/quote]

Къщичка в къщата, със собствено укрепване. Тавана не дава на стените да се съберат, като картона и аквапанела впоследствие разпредалят напреженията😎
ilko - напреднал
пон ное 30, 2020 11:32 pmchapara написа:
[quote=ilko

Къщичка в къщата, със собствено укрепване. Тавана не дава на стените да се съберат, като картона и аквапанела впоследствие разпредалят напреженията😎
[/quote]

Разбирам, но ми е трудно да си представа как може да бъде изпълнено.
Може ли да ми дадеш някакви базови насоки как може да бъде изпълнено, стъпка по стъпка?
Или някакъв гайд или видео което може да ми даде насоки за направията?
Благодаря предварително!
chapara - майстор
Сега се зареди с търпение и започвай да четеш и да видиш как да го приложиш при теб, като вградиш стойта за бойлер, мивка и структура на тоалетна чиния. После окабеляване и направа на ВиК :wink:

http://knauf.bg/web/files/documents/48/ ... 014_06.pdf
шоп - майстор
пон ное 30, 2020 9:05 pmpanaira написа:
затова предполагам 12 киловата ще е пре достатъчно.
Лично за мен 27 киловата трифазен бойлер може да даде някакво прилично количество топла вода за къпане

Вода с дебит 11л/мин за да се загреят зимата от 5 до 40 гр трябва 26796вата мощност.
Всичко друго е компромис.

По темата...слушай чапара!
ilko - напреднал
вт дек 01, 2020 4:58 pmchapara написа:
Сега се зареди с търпение и започвай да четеш и да видиш как да го приложиш при теб, като вградиш стойта за бойлер, мивка и структура на тоалетна чиния. После окабеляване и направа на ВиК :wink:

http://knauf.bg/web/files/documents/48/ ... 014_06.pdf
Благодаря за инфото!
chapara - майстор
Илко, хвърлих те в дълбокото, на нали си чувал че там живеят най-голямите риби хищници😎
ilko - напреднал
чет дек 03, 2020 11:33 pmchapara написа:
Илко, хвърлих те в дълбокото, на нали си чувал че там живеят най-голямите риби хищници😎
Може ли да попитам, по какъв начин може са се укрепят стените в процеса на работа?
Дали ще е достатъчно само захващането на UW профила за пода, или да се мисли допълнително укрепване?
И още един въпрос за направата на стените, може ли стените да бъдат изградени на два етапа, т.е. искам да направя само конструкцията без поставянето на гипс картона? До колкото разбирам връзката на стена със стена, става след монтажа на гипс картона, защото захващането на CW е за вече готовата стена. Може ли да се ползва някакъв хак от сорта на, да се сложат само малки ивици гипс картон на местата където ще е връзката?

Благодаря за отговорите!

Тема "Зидария на баня с тухли "Porotherm 12 N+F - Винербергер", ще издържи ли 80л. бойлер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: