• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
razbiv - помощник
Здравейте! Предстои ми изграждане на работилница с приблизителни размери 7м x 10м с максимална височина на билото до 3.60м. Та тия дни доста размишлявам как да ми излезе по евтино, че пустите му пари все не достигат. Мисля си за вариант с метална конструкция и термопанели, но като гледам цените на желязото почвам да се колебая.Търся някакви готови проекти на метални конструкции с моите размери, да се ориентирам , но по сайтовете само проекти за големи халета.Ако някой има някакъв подходящ чертеж, проект моля да го сподели. Друг вариант който ми хрумна е дали няма да излезе осезаемо по евтино ако изидам стените с бетонни оградни блокчета и да направя само покрива с термопанел. Цената на едно блокче 20/40/20 е 1.60лв, като на квадрат вслизат около 13 блокчета. Аз имам около 100м2 стени, за които ще ми трябват грубо около 1300 блокчета. Ако може хората с повече опит в подобни проекти да споделят идеи. Благодаря предварително.http://alfa.kachi-snimka.info/vij2021.p ... 42641c.jpg
http://alfa.kachi-snimka.info/images-20 ... 2788q.jpeg
moimoimoi - майстор
1300 блокчета са 2000лева,ама ще имаш и малко фира,допълнително поне 1 кубик хоросан,трябват ти и колони и отгоре трегер да отлееш,пък накрая една мазилка и ......си мисля че с термопанелите е по бързо и лесно на същата цена
а този гараж с тези бетонни блокчета как ще го отопляваш, между другото на твоята снимка зидарията е с итонг а не с бетонни блокчета
друг вариант е дървена конструкция с термопанели
resistbody - майстор
Метал + панел е най-бързо и лесно... като удариш чертата и ще е най-евтино.. няма довършителни дейности като мазане и т.н...
Дървения материал поскъпна доста и е с ужастно качетво..
шоп - майстор
+1 за метал с термопанел.
Бързо, леко, може да се тунингова след време с още външна изолация с цел отопление.

За масива ще ти трябват по-сериозни основи, бетони, колони, кофражи, желязо. Бавно, тежко и много съмнително дали ще е по-евтино накрая.
razbiv - помощник
Бетонните блокчета не мисля да ги измазвам, все пак ще е работилница, което доста смъква от цената. Нямам представа как биха били при отопление. Ако се представят по същия начин както панелен апартамент мисля, че ще е поносимо. По ми се иска да е метална конструкция с термопанел, но само метала за конструкцията ще е между 8-10 хиляди лева, като имам и 180 квадрата термопанел на цени около 45 лв на квадрат.
Lutchezar - майстор
Отоплението през зимата и охлаждането през лятото на бетона със сигурност ще направят начинанието поне двойно по-скъпо от термо панела.
MamaMy - майстор
Огледай хипермаркетите с какво и как са построени и ще разбереш кое е най-изгодно!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
вт юни 07, 2022 10:49 pmMamaMy написа:
Огледай хипермаркетите с какво и как са построени и ще разбереш кое е най-изгодно!
Хипермаркетите страшно много бързат и това е + за метална конструкция и термопанели. Архитектурата на хипермаркетите по ред причини е за метална конструкция и термопанели. Примерът е неподходящ
Lutchezar - майстор
Не съм съгласен. Оптимизират си разходите за отопление и охлаждане в бъдеще.
brick - специалист
За хиперите не знам, но в София Лидъл строят нови супери (поне два или три съм наблюдавал) от напълно традиционен стоманобетон, никакви термопанели. Времето от първа копка до откриване на обекта е от порядъка на 4 месеца. Фирмата изпълнител е една и съща и се е специализирала да ги праска "на конвейер", което много помага за скоростта.

ср юни 08, 2022 8:38 amLutchezar написа:
Не съм съгласен. Оптимизират си разходите за отопление и охлаждане в бъдеще.
Необходимите енергийни показатели на сградата се постигат независимо от типа на конструкцията.

А по темата - не съм сигурен дали евтините оградни блокчета са годни за носещи зидове - т.е. дали имат съответните якостни показатели и сертификат (най-вероятно не). Ако постройката е пета категория и ще се гради законно, трябва да се има предвид.
  • 1
  • 2

Тема "Работилница с метална конструкция или с оградни блокчета ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: