• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравйте, моля за съвет. Имаме стара къща в село, където майстори няма... Има много за правене, но най-спешна е дупка в тавана, която се рони ли рони (и процепи по стените на стаята има). Слагам снимка.Изображение
Как най-бързо да запълня дупката - преди е пълнена, но мазилката пада? Не мога да правя целия таван сега, а и нямам опит с мазилки и ще е трудно без майстор.
- Вариант с монтажна пяна и отгоре силикон за стени и тавани? Какво да взема? Имам шпакла, мистрия...
- Вариант с фибран, мрежа и мазилка? Или парче гипскартон за гредите?
- Има ли готова или лесна за работа подходяща мазилка?
- По тавана и стените има и пукнатини - вариант за замазване/запълване?
Не държа да е перфектно или гладко, само практично.
Това е от стената и тавана, на снимката пукнатината изглежда по-голяма.
Прикачен файл:
IMG_20220904_125819 (1).jpg
IMG_20220904_125819 (1).jpg (101.85 KиБ) Видяна 3228 пъти

Прикачен файл

IMG_20220904_125829.jpg
torbalan - Дървен философ
Покрива как е?
Покривът е наред уж, доскоро близък се грижеше за това, но почина преди няколко месеца.
Hoвoceлckи - майстор
Типично е такива падания да са следствие на теч. Ако не е оправен, гипсът няма живот там.
Можете да импровизирате с гипскартон(ГК) - отрязвате например квадрат, който покрива дупката; налагате го върху нея и го очертавате; доизкъртвате мазилка до очертанията, така че ГК да влезе плътно. Може да подложите между него и летвите нещо, за да съвпадне с равнината на тавана. Закрепвате го с винтове за летвите. Фугирате с гипс.
Пп: това не съм го правил - струва ми се, че ще е подходящо лесно за вас. Аз просто бих го измазал :)
zz_stefanov - майстор
Измажи го с лепило за плочки с фибри. Предварително грундирай. Ако те притеснява, че може да падне пак и то на главите ви, го измажи с тънък слой въпреки, че ще остане неравност.
rorik - специалист
съб сеп 10, 2022 5:05 pmNatalida написа:
Покривът е наред уж, доскоро близък се грижеше за това, но почина преди няколко месеца.

Там е тегло вода.Пукнатините от земетресение.На дупката рабица закованна с пистолет за мебелни поправки.Варова замазка с шепа цимент да стяга по върэичо.Пукнатите с церезит 127
Ще излязат петна.С ШКУРКА ИзШКУРИ И ВАРОСАЙ..
rorik - специалист
Това си е мазилка.Да се изчетка добреб от прах.Какво се маже эа да лепне добре като эа неопитни.
schuldiner - майстор
съб сеп 10, 2022 5:29 pmHoвoceлckи написа:
Типично е такива падания да са следствие на теч. Ако не е оправен, гипсът няма живот там.
Можете да импровизирате с гипскартон(ГК) - отрязвате например квадрат, който покрива дупката; налагате го върху нея и го очертавате; доизкъртвате мазилка до очертанията, така че ГК да влезе плътно. Може да подложите между него и летвите нещо, за да съвпадне с равнината на тавана. Закрепвате го с винтове за летвите. Фугирате с гипс.
Пп: това не съм го правил - струва ми се, че ще е подходящо лесно за вас. Аз просто бих го измазал :)
Точно така оправяме таваните временно /до истинския ремонт/, като правим покрива: с гипскартон, ОСБ или фибран - каквото подхожда на дебелината, задължително с рапиди към летвите. Фугата измазана с гипсова или циментова шпакловка с мрежичка. Фугите по стените само на лепило се пукат, по-добре първо ПУ или подобен уплътнител.
Другото класическо е папие-маше с гипс, най-отгоре вестник, шпаклован 2-3 ръце. Ама хартията трябва да се натъпче между летвите, че да не пада...
Hoвoceлckи - майстор
Бе то сега си има направо гипсова мазилка. Някаква мрежа (за армиране) ... но не мисля, че е за неопитни.
Пукнатините ... направо не ми се вярва, че няма да се отворят пак, независимо с какво се запълнят :? Мрежичка,хартиена лента ... Това отказвам да го правя. Бояджията ако ще - да заповяда.
chapara - майстор
Това на тавана е кал и слама. На мен нито едно предложение не ми допадна, заради липса на адхезия м/у матерялите. Теча си го има и в момента, а упражнението хич не е за начинаещи.
Но като за 50 стотинки ъкъл ще дам. Рапиди по летвите и оплитане на мрежичка с медна тел. Никакво къртене, новото ще укрепи и старото, а само измитане на цялата язва. Напръскване с вода с пулвелизатор и измазване с гипсовоперлитена мазилка, и на финала заглаждане само с гипс. Фугите само с гипс и предварително зачистени и опръскване с пулвелизатора. Ми за един, преко сили един и половина час работа :cool:
Но повтарям че не е работа за аматьор. Дупката трябва да се запълни от един път!!
  • 1
  • 2

Тема "Запълване на дупка в тавана на стара селска къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: