• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
vaniosl - специалист
Здравейте,

Обмислям закупуването на един парцел с цел бъдещо строителство на къща,обаче имам няколко притеснения.Самия имот е в регулация има си адрес номер всичко,но не е ограден ,буквално си е като нива.Парцела е част от по голям такъв разделен на 3 части и точно тази част няма никакво заграждане.Няма партиди за ток и вода,не е включен към канализацията макар и да има така на улицата пред него.Хубавото е ,че улиците са на чакъл не са асфалтирани.Самия парцел е ъглов и се намира на две улици ,като едната улица даже не е оформена като такава.Какви подводни камъни мога да очаквам според вас?Това ,което аз разучих като информация е да проверя за серветути ,което и мн ме притеснява да не преминава някой водопровод или канал през имота понеже зад него има друг ред къщи.Възможно ли е да са прекарали някой тръба или канал през него последните 4 5 години без знанието на собствениците и това законно ли е?Тогава е изграждана инфраструктората в района.Доколкото разбрах също може да имам огрооомни проблеми с водата,защото парцела е краен и може да трябва да се прекартва водопровод за моя сметка и наличието на вода в съседните имоти не гарантира ,че мен няма да ме накарат да правя някой нов водопровод за 50 60 хиляди.С тока май нещата като цяло са по лесни ,но все пак риска го има.Към кой трябва да се обърна да провери всичко по имота като границите дали съвпадат,статута дали е уреден,серветути и т.н.Предполагам адвокат, който се занимава с имоти.

Как мога да проверя дали и при какви условия могат да се прекарат ток и вода в парцела преди да го закупя?Проблема идва от това ,че строеж обмислям за след 3 години и не знам дали мога да открия партиди в празен имот....предполагам не мога.Предполагам ,ако се изкара виза за проектиране мога да поискам становище на електро дружеството и на ВИК ,но за какъв период от време важат тези становища?За да поискам такова становище трябва ли да имам проект за къща или може на база само визата да се поиска?В смисъл идеята е да накар сегашния собственик да ги изкара и аз да имам някаква сигурност преди да закупя парцела.Като цена може ли някой да каже ориентировъчна каква е за виза за проектиране и предварителни становища.Периода на валидност на тези становища какъв е?

Има толкова мн неясноти ,че чак съм на път да се откажа, но парцела е точно това ,което търся като място и условието да е празен имот ,защото искам да строя аз къща.Да попадам и на други парцели с партиди ,но или имат къщи ,които трябва да плащам или пък местата на които се намират са кофти.Предполагам тези неуредици и неясноти по имота са причината все още някой да не го е купил още преди да бъде обявен както се казва за продажба.
stefanjor - специалист
За къде става въпрос?
Град- село?
vaniosl - специалист
чет мар 02, 2023 1:41 pmstefanjor написа:
За къде става въпрос?
Град- село?
За малък град.

гр.Раковски обл.Пловдив

Друго ,което ме притеснява е този кабел между двата стълба ,който минава през средата на парцела.

https://photos.app.goo.gl/6r5YXGFkK6Fe5iT28

Май този парцел има много проблеми...
MamaMy - майстор
Този кабел ако не е вписан като сервитут все едно го няма. Пускаш си една жалба до местното енерго и те си променят трасето.
nelina_london - специалист
Визата преди 4-5 г. в Пловдивско бе 50 лв. ,сега да е най-много 100лв.Хубавото на Раковски е ,че си е община и бюрокрацията ще е в пъти по-малко от община Пловдив ,например .
Във Визата трябва да има изходни данни за дружествата по закон ,но аз такава не съм виждала все още .Ако им цитираш закона може и да се раздвижват и да свършат всичко заедно .За период от 3г . при становището от ВИК не очаквам изменение .Там ще фигурира дали имотът може да се включи към обслужвана от дружеството канализация (само ако е законна) и дали ще бъде захранен с вода .Ако не кипи усилено строителство в близост и от EVN гласуват зелена светлина за една партида до 15 kW ,едва ли и там ще има проблем .
По-скоро проверка трасето на кабела ,както и принадлежността на пътя .Ако не е общински ,а частен не може да се извърши строеж докато не бъде дарен на общината .Също ,ако парцелът е разделян скоро ,не би трябвало да има проблем и с границите по действащия ПУП .

Преди можеше да се отвори партида за ток до 6 kW за земеделски нужди - захранване на сондаж .Струва ми се безмислено ,защото мощността е малка за къща и ще трябва ново искане за нова мощност в последствие .
GGK - специалист
чет мар 02, 2023 11:55 amvaniosl написа:
Предполагам тези неуредици и неясноти по имота са причината все още някой да не го е купил още преди да бъде обявен както се казва за продажба.
Ей това е интересно. Ако парцелът е толкова хубав, колкото казваш, но ако седи на пазара от дълго време, то си струва да се заровиш малко по-дълбоко.

Иначе, стой далеч от адвокатите. Поискай от продавача актуална скица и копие на нотариалния акт. Ако се запънат, или се циганят за десетина лева разходи, или мажат нещо. Ако ти ги дадат, но нещо те притеснява - ела и пак питай. Основното, което те интересува е, дали този, който ти продава имота е собственикът му. Да не изскочи някой наследник или пази Боже, този който ти го продава да е мним пълномощни. И тн. После, дали това, което е описано в нотариалния акт и скицата е това, което виждаш на терен. Да не се окаже, че комшията е чопнал два метра от празната поляна. И тн.

За водата - гледам, че Раковски са към ВиК Пловдив, а те на сайта си имат някакви телефони за консултации. Звъниш и се консултираш :)

За тока - трябва ти становище от местното електроразпределително дружество. За да го получиш ти трябва виза за проектиране и нотариален акт. Цялата работа по становището и визата ще ти е 200 лева. Хайде, да се застраховаме заради инфлацията - 250. Но е занимавка. А ако го поискаш това от настоящите собственици, 100% ще те гледат, като отровени. В същото време, електроразпределителите са гладни, нагли и монополисти, та може да очакваш циркове.

И последно, но не и по важност. Гледам на снимката, че ще имаш бая комшии. Чукни им на вратата, запознай се. Ще си живеете доста нагъсто. Питай ги, как е квартала, вода има ли лятото, тока да не спира често, квартални луди има ли и тн. Имот-мечта, но с луди съседи е всъщност имот-кошмар.
vaniosl - специалист
Така парцела малко се промени ,защото на собствениците нещо не им се занимаваше с предоставянето на необходимите документи и се отказах от него имот.

Между другото намерих друг парцел,който също ми допада макар и да е малко по-малък.Тук собственика е мн отзивчив и ми предостави всички документи с които разполага и ми каза,че ако имам нужда от нещо друго само да кажа и ще ми го предостави.

Това,което ми е дал е Скица и нотариален акт.
Ще ми е нужна малко помощ от ваша страна за да съм сигурен дали не допускам някаква грешка.Започвам с това ,че имота е разделян сравнително скоро и не би трябвало да има проблем с границите.Делбата е била 2007г.Имота съвпада като данни ,номера и граници на скицата и описания в нотариалния акт имот.Собственика е същия.Единствено ме притесни че той го е купил не от собственика ,а чрез пълномощник ,но от тогава са минали 2 години ,така че не би следвало да има проблем.
Сега това ,което искам да попитам е кал мога да проверя имота за евентуални тежести?Доколкото разбрах мога да го направя и аз с online справка.
Следващото ,което искам да попитам е че сегашния собственик има брак с жена ,която е чужденка и е от страна,която не е членка на евросъюза.Според него макар ,че имота е придобит след брака тя няма никаква част или право над този имот ,защото няма българско гражданство и лица ,които не са с граждансто на европейския съюз нямат право да придобиват земя в България.Това не е проблем и каза,че жена му ,ще присъства на сделката пред нотариуса,но аз искам да съм си подготвен все пак по темата.

И последно на скицата се вижда че има един малък ъгъл,който навлиза в другия имот,но в действителност ограда не прави тази чупка.В смисъл права е и има леко ощетяване,но за мен не е проблем и не бих започнал със скандали с комшиите.Като гледам не е нещо значително като квадрати и донякъде е неизползваемо.Въпросът ми е някакъв проблем има ли от това ,че оградата в нея част не е на границата?Прикачам и снимка за да се види по добре.

https://photos.app.goo.gl/bAnm7hyV3bqkcZB29

Благодаря предварително на всички за помоща.
nork - специалист
съб мар 11, 2023 9:07 pmvaniosl написа:
Сега това ,което искам да попитам е кал мога да проверя имота за евентуални тежести?Доколкото разбрах мога да го направя и аз с online справка.
Хора Защо си причинявате такова главоболия? За вас банки няма ли? Вземаш документите отиваш в банката и питаш колко голям заем ще ти отпуснат за покупката, има ли нещо нередно те никога няма да ти дадат заем :wink:
шоп - майстор
съб мар 11, 2023 10:58 pmnork написа:
Хора Защо си причинявате такова главоболия? За вас банки няма ли? Вземаш документите отиваш в банката и питаш колко голям заем ще ти отпуснат за покупката, има ли нещо нередно те никога няма да ти дадат заем :wink:
Банките и преди не даваха пари за празни селски имоти, а сега затегнаха кредитирането та забрави. Пари само за апартамент или къща и то с голямо самоучастие за да покрият риска.

Към питащият. Взимаш всички ксерокопия които ти даде продавача и отиваш за консултация с тях при нотариуса. Той ще ти каже какво още трябва.

Гледай да няма разлика в квадратурата по скица и нот. акт, че това е огромен проблем за някои населени места ако тръгнеш да строиш.

Нотариуса ще изповяда сделката, защото това не е противозаконно, но после трябва да чакаш 10 години за обстоятелствена проверка ако не ти дадът разрешение за строеж. Та ако има разлика в квадратурата да я оправи сегашният собственик щом владее имота от над 10 год.
  • 1
  • 2

Тема "Закупуване на парцел проблеми" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: