Лятото ги видях в изпълнение на подпорна стена тези блокове във Варна и много ми харесаха. Тайно се надявам да избегна човешкия фактор, кофриране и армиране със съответните им дефекти

Поздравления за напредъка по къщата! Обитавате ли я вече?
пет дек 15, 2023 10:23 amDessie написа: Моля, разкажи малко по-подробно за подпорната стена с “лего” блоковете. Колко е дълга? Колко е висока? Блокове с какви размери ползва? Прави ли им подложка отдолу и на каква дълбочина?При мен височината е 1.5м - реших да не оскъпявам проекта с подложен бетон - изравнихме го с багерче, насипахме едър камък , пак заравнихме , насипахме фракция и пак заравнихме - стана прилично равно. Блоковете ги произвеждат в Троян, размерите са 50/50/100 и цената е 60лв на брой (около 350кг броя) . Дължината на подпорната стена е 26м. Редихме ги с кранче, което ги поставяше и невилирахме при поставянето, има леки кривини но нищо фрапантно. Производителя предлага и 50/50/20 и 50/50/30 тоест може да си играеш, Като защита слагах през 5 блокчета едно напречно, което да държи подпорната стена.
Лятото ги видях в изпълнение на подпорна стена тези блокове във Варна и много ми харесаха. Тайно се надявам да избегна човешкия фактор, кофриране и армиране със съответните им дефектиТъпото е, че при мен трябва да се подпре на ъгъл - съответно 6 м и 10 м, височината над кота терен е близо 1.60. В понеделник ще звъня да конструктора да обсъдим идеите ми
. Намерих производители в Пазарджик и Перник, цените са сходни, в Пазарджик като чели са по-отворени на разговори и помощ по техническата част
Поздравления за напредъка по къщата! Обитавате ли я вече?
пет дек 15, 2023 10:46 amПеш написа: При мен височината е 1.5м - реших да не оскъпявам проекта с подложен бетон - изравнихме го с багерче, насипахме едър камък , пак заравнихме , насипахме фракция и пак заравнихме - стана прилично равно.Моето мнение е, че ивица армиран
съб дек 16, 2023 12:21 pmBLUEPUPIL написа:Визираш доста по-високи потпорни стени. Моята е на 3 реда - като съм се стремил да има лек наклон на блокчетата към почвата, също така поставихме през 5 кубчета по една да държи. Надявам се в близките 50 години да стои - за да мога да коментирам пакпет дек 15, 2023 10:46 amПеш написа: При мен височината е 1.5м - реших да не оскъпявам проекта с подложен бетон - изравнихме го с багерче, насипахме едър камък , пак заравнихме , насипахме фракция и пак заравнихме - стана прилично равно.Моето мнение е, че ивица армиран
бетон под подпорната стена в
дългосрочен план ще излеза
по-евтино.
Плюс възможността за наклон
на под. стена към склона.
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: