• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Ал_ - специалист
И на мен това бе една от първите ми мисли. Интересно ми стана, че е група от 5-6 постройки, всички със сходни проблеми. Предполагам са строени от един и същ изпълнител, и като са нахвърлили пръстта, директно са нашляпали камъните и са изляли бетона за оградите, след което слягането си е казало думата. Събраха ми очите.
При няколко започнати, но зарязани строежа, положението е същото. Там и друго ми направи впечатление - колоните са със солидна армировка, все пак районът е сеизмичен, но бетонът между колоните е армиран с единична мрежа 6 мм
Abu - напреднал
hidrazin какво не ти хареса на кабелите?
hidrazin - майстор
чет юни 27, 2024 10:17 pmAbu написа:
hidrazin какво не ти хареса на кабелите?
Гледай сега, по-скоро е към оня самозванец дето се прави на проектант BLUEPUPIL.
Щото тоя се прави на "СПИСВАЧ" по електротехника - демек ще продава краставици на краставичари.
Иначе е в електротехниката е пълен профан - няма дори някакъв курс по електротехника от поне седмица.
Ноооо... Както и да е.
Ще ти отговоря за за кабелите но сега ще питам нещо - Ще ми отговориш ли честно? И чак тогава за кабелите...
КАКВО има в ЗЕМЯТА под тези три "колони" ? Демек това което е под земята и не се вижда. :)

Прикачен файл:
Колона 3.jpg

Прикачен файл:
Колона 2.jpg

Прикачен файл:
Колона 1.jpg

Щото по снимките ми се струва че под колоните няма никакви стъпки.
Очевадно е че дори не се свързани с плочата - на средната се вижда дори "ралък" между "колоната" и плочата.
За рандбалка (ивичен фундамент) между трите "колони" или дори между всяка от тях и плочата даже и не мечтая... :)
:partyman:
Abu - напреднал
Под предните три колони съм направил стъпки с размер 60х60х60 вътре съм сложил по два реда скари с арматура 6ца. Първата тухла на всяка колона съм потопил на половина в стъпката. Всяка стъпка зстъпва плочата с 10см или по-точно плочата застъпва всяка стъпка с по 10см. Стъпките една за друга не съм ги хващал по никакъв начин.

Подвежда те тревата около колоните, защото оставих стъпките 10см по-ниско от нивото на почвата за да ги засипя с пръст и да не се виждат в последствие, а да си е трева.

Направих ги по този начин за да не стъпват колоните на самия край на плочата.
chapara - майстор
Е, това вече е апокаполиптично🙄🧐
hidrazin - майстор
чет юни 27, 2024 11:38 pmAbu написа:
Подвежда те тревата около колоните...
Нищо не ме подвежда а питам. Питам защото вече веднъж те питаха а не отговори.
ср юни 26, 2024 2:11 pmBLUEPUPIL написа:
Няма ли стъпки или ивични фундаменти?
И какво трябва да си мисля? И защо поне не хванахте колоните за плочата за да ги спънете?
За да ги изкарате 30 санта напред - ма то голяма "далавера" - още 30 санта.
BLUEPUPIL - майстор
ср юни 26, 2024 10:13 amAbu написа:
Основата е плоча с дебелина средно 25см, колоните са с размер 25х30.
чет юни 27, 2024 11:38 pmAbu написа:
Под предните три колони съм направил стъпки с размер 60х60х60
Значи под средната колона която е
натоварена в момента с около 700кг
няма стъпка. Тогава има ли достатъчно
горна армировка около и под колоната,
в плочата с-щу продънване.
:?:
Най-важното остана неясно, колко е
колоната, като се извадят стените на
колонните тела 25х30 или 15х20?
:?
hidrazin - майстор
пет юни 28, 2024 1:28 amBLUEPUPIL написа:
Значи под средната колона която е
натоварена в момента с около 700кг ...
Я дай да видим как ги сметна тия 700 кила...
ivanovbg - майстор
Това провисване в средата май ще е върха на айсберга. С тези стъпки под колоните дет не са свързани към плочата нещата отиват към провал. Земята мърда постоянно и колоните ще се изместят, ако вече не са се изместили от вертикала. Провери ги с отвес.

Щот натоварването е голямо. Грубо сметнато: 5,4х9=48,6 кв.м. средно по 10керемиди на квадрат си качил 486 керемиди. За тези керемиди дават тегло от 4,5кг/бройка. Или общо тегло 2187кг(както ти казах два Голф2) Като прибавим към тях и тежестта на самата колона - минимум 200-300кг се оказва че стъпките на предните колони изпитват натоварване по голямо от по 500кг. Сещаш се че всяко изместване дори и на сантим от вертикала компрометира конструкцията, а това ще се случва след всяка зима с по някой мм. При всички случаи не си мислил този навес да е само за няколко години нали?

Честно казано бих махнал керемидите и бих ги заменил с нещо максимално леко - било метални, битумни, ... Дори и с покривни сандвич панели.
gogo7777 - майстор
Ветроопорите стават задължителни. Поне тези държащи покрива да не "тръгне" напред.
Също стъпването на столиците върху колонката без подложка.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 14

Тема "Провиснали греди на навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: