Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
MamaMy - майстор
Много зависело как са положени. Хубаво е да не са само върху скара, а върху плътно подредени дъски и прихванати по на гъсто. В противен случай действат като барабанчета. При дъжд тропало не много комфортно.
Gesh - напреднал
Плътно подредени дъски или нещо от типа на OSB?
Захващането какво общо има с шума от дъжд (визирам при правилно лягане на плоскостта)?
MamaMy - майстор
Колкото по-голяма е висящата площ, толкова по-нискочестотен е "тъпана". Ако ламарината е положена върху скара се получават идеални резонаторни кутии. Дори и щанцована с формата на керемиди, пак е необходимо да легне върху равна плоскост.
Gesh - напреднал
Ясно, благодаря, значи за метални керемиди ще го имам предвид да има плътна/равна основа, ако въобще реша да е такъв покрива.
floydogi - специалист
Тя металната керемида си ляга върху скара като за обикновена керемида, тъй като трябва да се вентилира. Дали отдолу е плътна обшивка, или само фолио върху гредите, е въпрос на изпълнение. И това въпросното барабанче си се чува при дъжд. При мен е вата между гредите, ОСБ, конструкция с 10 см. вата, и гипсокартон. И като завали подскачам да гледам град ли е, дъжд ли е. Добре, че е на вилата, та е от време на време. Може би при плътна обшивка под скарата би се намалил с една идея шума.
Gesh - напреднал
Разбира., не звучи приятно, особено за човек като мен, който се дразни на дребни шумове.

Надявам се тогава при термопанелите да липсва тоя шум при дъжд. Говоря за този тип - https://termopaneli.bg/pokrivni-termopa ... -keremida/
resistbody - майстор
ср май 07, 2025 8:39 pmGesh написа:
Разбира., не звучи приятно, особено за човек като мен, който се дразни на дребни шумове.

Надявам се тогава при термопанелите да липсва тоя шум при дъжд. Говоря за този тип - https://termopaneli.bg/pokrivni-termopa ... -keremida/
Пак си чука ама по-малко, и ако имаш още вата и каротнен таван отдолу вероятно ще се трае... по-големия зор е пукането от температурните
разширения...
gogo7777 - майстор
Не разбирам защо се покрива покрив с ламарина 0,3мм
:)
Gesh - напреднал
Просто обмислям различните опции спрямо цената.
Мисля си, че ТП със сигурност са перфектно опция за гараж, навес, лятна кухня или подобни, но не знам за къща дали биха били заради пукането очевидно при дъдж/град и температурни разширения.
gogo7777 - майстор
Притесняват те неща, които са далече от основните касаещи покрив. Дали ще тропа или не не би трябвало да е водещо в избора :wink:

Тема "Вентилация на покрив от сандвич панели." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: