Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Grozdev - специалист
Зачетох темата и постовете :),
Няма да давам насоки,, но бих коментирал!
Първо да вметна ЧЕ дървото е материал
Който НЕ КОНДЕНЗИРА!! :?
контенз в конструктивни елементи е при
Такива от метал, бетон, и свързани със цимента производни.
ДРугото,,,
Да е обръщал в Фнимание някой, ЧЕ на почти всички стари къщи
строени по традиционния начин според времето си,
( преди да се появят
:OSB) /пълен боклук,, и за кокошкарник не става,/. ,,, битумните "керемиди" / шиндли,)

ЧЕ на всички има едни малки отваряеми прозорчета на Й често в НАДЗИДА над плоча или гредоред???
А на СОЦ блоковете...
Едни отвори над последния етаж и покрива?
(Под покривното пространство! ~1.2м? )
Със решетки ( повечето паднали!)
За какво ли са ги оставяли?
Мисля че за гълъбите, да има къде да гнездят.. :lol:
Пък като някой е решил да слага
Вентилатори,, може и направо
1 външно тяло на климатик да монтира там!
Ще издуха и паяджините от тавана!
Той тока ще става без пари след
Еврозоната.. Зеленска сделка.. :lol: :-D

:yawinkle:
brum - майстор
Прозорец в надзида няма как да отворя. Бетонен пояс, над него директно ляга покрива. Евентуално капандура, ама като е там няма как да седи отворена.

Ако ОСБто не кондензира каква би била причината за плесен основно по северният скат?

А за хидроизолацията между 2ят етаж и подпокривното - така или иначе се каня да сложа още 10см топлоизолация от 2 години насам. Отвън имам 8 стиропор + 15 вата, а горе е 5 вата + 10 стиропор. Ще сложа и фолио между старият и новият слой топлоизолация и ще се види догодина как е. Намерих си влагомера - ще ходя да бода и да меря влагата.
Grozdev - специалист
съб юни 28, 2025 11:36 pmbrum написа:
Прозорец в надзида няма как да отворя. Бетонен пояс, над него директно ляга покрива. Евентуално капандура, ама като е там няма как да седи отворена.

Ако ОСБто не кондензира каква би била причината за плесен основно по северният скат?

А

Отвори със дек. Решетки в надзида, на 2 те срещуположни страни. По възможност не точно една срещу друга.
А билните отдушници,, ако не е отворено ОСБто под тях,, не вършат работа.!
Създай естествена ( конвекция) вентилиране на под покривното пространство.

П п
Влагата във въздуха винаги си я има.
Ниска или висока според сезона.
Не можеш я "пресушиш "със нищо.!
Има материяли които я компенсират
За да е в нормални граници!
Успех

brum - майстор
Надзида е целият бетон. Над него има фиксирана дървена греда и на нея ляга конструкцията на покрива. Там ако оставя решетка ще е 5-6см висока.

Какво имаш предвид под "А билните отдушници,, ако не е отворено ОСБто под тях,"? Отдушника стига до под ОСБто и се вижда като съм в подпокривното.

Та мен идеята ми беше да сложа един вентилатор горе на билото. Канален. Вързан да бута въздух отгоре от билото през единия отдушник навън. Това и паромембраната. И после проверка през година да видя дали проблема продължава или ОСБто седи чисто.
Grozdev - специалист
пон юни 30, 2025 10:34 ambrum написа:
Надзида е целият бетон. Над него има фиксирана дървена греда и на нея ляга конструкцията на покрива. Там ако оставя решетка ще е 5-6см висока.

.....
Надзид,, целия от бетон!! Яко.
Гредата къде лежи там ( столица)
Има разстояние до ребрата ( размера зависимост от височината на реброто!)
Ширина =междуребрието. Тези отвори могат се ползват за входящ въздух.
АКО НА ВЪН САЧЪКА е обкован от долу със нещо,, там отвор с решетка.. Така няколко по дължина на сачака. Горе споменатите отвори срещу тях. Няква метална мрежичка
ПРОТИВ гадини и достатъчно.

Та мен идеята ми беше да сложа един вентилатор горе на билото. Канален. Вързан да бута въздух отгоре от билото през единия отдушник навън. Това и паромембраната.
Естествената конвекция няма нужда от
Вентилатори.
Но ако има такъв,, закона на вентилацията е :
КОЛКОТО ВЪЗДУХ ИЗЛИЗА ПРЕЗ ПЕРКИТЕ
,,, ТОЛКОВА ВЪЗДУХ ТРЯБВА ДА ВЛЕЗЕ ОТ НЯКЪДЕ. :? :)

Паро мембраната не схващам за какво е!
До колкото знам,, се ползват за защита на
Толоизолационни материали да НЕ поемат
Влага..!
П п
Намокрен. такъв матриял вече не е топло изолационен,, а топло / студено =проводим :)

Мухъл се отстранява със
Натриев хипохлорид.

Друго не мога помогна.

brum - майстор
Има от къде да влиза и излиза, но явно не е достатъчно. Има 6 отвора в ниската част на покрива, има и 3 горе на билото. Ама явно дебита им не е достатъчен, та ще го засиля за проба.

Тема "Плесен по ОСБ-то на покривната конструкция" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: