Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ZEDYCUS - майстор
Ако не сложиш пяна, тоя прозорец ще дрънка при всяко отваряне. Първо пробиваш с по голямо свредло от винта, не директно самопробиващ през профила на прозореца. Тези които се открехват имат една планка която се откача за да се отвори прозореца нацяло.
stst - напреднал
нед юли 27, 2025 10:26 amBeTaTesTeR написа:

Дупченето на прозореца също ме притеснява, искаше ми се да не е толкова инвазивно. Освен това на тея прозорци от практикер пише, че имат усилител, това някаква метална шина, която опасва рамката на прозореца ли е? Ако я улуча със самопробивния винт какво ще стане? Пробвах с някакво магнитче да видя дали хваща нещо, май има нещо в единия край ама не съм сигурен дали ще я избегна. А и тея прозорци не се отварят докрай, само се открехват в горния край и не знам дали ще успея да завия тея винтове.
Здравейте! Предварителен монтаж на винкел (Г-профил) към прозореца би позволило по-лесен монтаж към металната конструкция, но усложнява в цялост.
В прочем, идеята при монтаж е да уцелиш металният усилител, за да не ти играе дограмата после.
Освен това, според скромното ми мнение, добре е да се остави и хлабина между дограмата и металната рамка за обиране на линейните разширения, макар и минимални.
BeTaTesTeR - специалист
Добре, ако ще ги монтирам с пяна то какво разстояние да оставя около прозореца за запенване, 2-3-4 см?
В такъв случай има ли смисъл да ги монтирам сега или по-добре като слагам стенните термопанели? А сега само да заваря рамките за тях?
След това като ги монтирам, да ги застъпя ли от външната страна с някой сантиметър на термопанела върху тях? Или да изравня прозореца с термопанела отвън и така да са и върху термопанела монтирани?
Да ги монтирам ли заедно с перваз навън за да се прикрие среза на термопанела? Но пък от останалите 3 страни как ще се облече?

Иначе да, видях ограничителя за отваряне как се откача, то си е предвидено и може да се отвори докрай прозореца и няма да има проблем с достъпа при завинтване.
ZEDYCUS - майстор
Ламаринени профили, увеличи снимката която качих и ще ги видиш.
BeTaTesTeR - специалист
Ама ти прозореца как го монтира, изравни го отвън с дървените греди и после с термопанела го застъпи отгоре или по някакъв друг начин?
ZEDYCUS - майстор
Прозореца е наравно с гредата отпред, панела не го застъпва е е точно по отвора на рамката. Може да видиш и другите снимки в оная тема за кораба.
BeTaTesTeR - специалист
Да питам един бърз въпрос. Тези ветроопори дето принципно трябва да са диагонали, задължително ли трябва да са от ъгъл до ъгъл, защото не си представям как ще напасна там тръба за да я заваря в ъгъла?
Или може да са например на 20-30 см от ъглите под някакъв ъгъл, 60-70 градуса?
А може ли да са си направо хоризонтални, че тея ъгли хич не ги обичам?
MamaMy - майстор
Направи го с ъглови планки. Тръбата я сплескваш и цепваш с ъглошлайфа така, че да се наниже на планката. Е те тук е видно, но не са се старали изобщо. Трябваше всички профили да се цепнат, да се нанижат на ламарината и да се заварят двустранно.

Прикачен файл

Клипборд02.jpg
BeTaTesTeR - специалист
Това е добра идея, но ще ми отнеме прекалено много време. 5 квадрата по 4 ъгъла са 20 планки, и по една планка в средата където се пресичат диагоналите, 25 планки и тръбите да се нагласят както казваш е много работа. Ще падне сняг, а аз още ще режа и заварявам планки.
Не може ли горе в ъглите да заваря по една тръба като спънка ли се казва. Както често се прави при дървените конструкции. Режа една тръба от двете страни под 45 градуса и точно я слагам в ъгъла за да се образува триъгълник. Ето така, като на снимката:
Прикачен файл:
naves.png
Alternative AI - специалист
Струва ми се, че това не са ветроопори. Изчакай някой, който е правил такава конструкция да се включи.

Тема "Строежа на работилницата започна!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: