Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
walko - специалист
Здравейте колеги!
Предстои ми монтаж на покрив от 60кв.м. термопанели с 5 ребра, но до сега не съм го правил за това и възникват някои въпроси.
Обръщам се към хората правили такива монтажи и добили лични впечатления.
Вероятно панелите ще са турски "HekimPanel". Та ми се ще да изясня следните неща:
1) За панел 40мм, колко дълги винтове ползвате? 100мм, 110мм, 120мм? Предвид, че дебелината при реброто очаквам да е 80-90мм. + калотка.
2) Виждал съм някои да слагат полиуретан (салам на Sika), по цялата дължина на застъпката, когато захлупват следващия панел, други пък не го правят. Моля за мнения за и против. Някой дори и на винтовете слагат полиуретан.
3) Какви калотки ползвате? По специално за HekimPanel, че на сайта им няма спецификация. Защото се предлагат с различен ъгъл на огъване, според профила на панела. 16, 27, 32 градуса.
4) Кой модел билен капак бихте избрали и защо? Предвид, че има със изрязани зъби за прилягане между ребрата има и прави лягащи върху ребрата.
5) На всяко ребро ли слагате винт? Защото при панел с 5 ребра, аз мисля да слагам винт през ребро. На първо, трето и пето ребро. Така ще имам и по-малко дупки на покрива. Отделно и че на панелите с 3 ребра се слагат винаги по 3 винта при същата ширина.
Крепежи вероятно ще пазарувам от сайта на Baufix. Приемам всякакви съвети.
Преварително Благодаря!
kr1100 - майстор
на GLAMET G4 ML 60 / 30 mm дебелина крепежа е 130мм дълъг.
винт на всяко ребро - колко ще спестиш от крепеж ? Помисли за ветровата площ, ако надигне панелите силен вятър / те са под наклон/. Винтове с изолационна шайба. /утре мога даснимам/.
Офф като съвет не се занимавай с турски и гръцки панели с дебелина на ламарината 0,4 мм
Ще го разбереш като видиш как се огъват тези с ламарина 0,4 по дължина.
Има в Плевен производител на панели.
Нямам било , а наклон от юг към север. На север е по-ниската част заради ветровете.
П.П. Не си дал дължина на панелите . Много е важно при транспорта.
Изключително важно е за по-дълги панели от 5-6 м заради камиона и как ще са поставени на него.
За покрив задължително камион с кран за да ти ги постави горе на конструкцията.

Тема "Монтаж на покривни термопанели" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: