Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
SanDRo - напреднал
Здравейте,

Нова къща с оставен около 60см цокъл 3см фибран шпаклован, нагоре водооткап и стиропор 10см вече измазан. Пътеката около къщата е бетон, като е предвидено да се редят павета Semmelrock, които имитират камък. Въпросът ми е следният - за цокъла е предвиден камък (чинка) с горе-долу стандартни размери като клинкер. Майсторът ми вика - първо да се направи пътеката, после цокъла. За мен по-логично е първо да се направи цокъла, за да може да почне отдолу, а и да не капят с лепило, цименти т.н. после по готовата пътека... но според него, ако не е първо подът, после можело да влиза вода отстрани в ъгъла - аз не виждам много логика. Още повече има бетон, фибран, шпакловка, дренаж и т.н.

Какво препоръчвате да се изкара първо - цокъла или подът, щото за мен цокълът ще е много по-удобно ако се направи първо...
Djack - специалист
Първо пътеката, после цокъла! Сложи един найлон и няма да ти накапят никъде, докато лепят после цокъла! :partyman:
SanDRo - напреднал
пет окт 17, 2025 3:29 pmDjack написа:
Първо пътеката, после цокъла! Сложи един найлон и няма да ти накапят никъде, докато лепят после цокъла! :partyman:
Мерси. Наживо говорих и с още един строител - той каза същото. Явно това е начинът наистина.
hidrazin - майстор
Няма какво да го мислиш.
Първо е пътеката а после цокъла. Старо като света...
ЖОКЕР...
Помисли си какво става с водата и къде и как отива... А като замръзне?
Елементарна физика от 5-7 клас на на основното...
(Е, сега може това да е е и за висше, като отчетем никаквото ниво на образование...)
Лека...
:partyman:

Тема "Първо цокъл или пътека?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: