Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
hidrazin - майстор
съб дек 06, 2025 5:42 pmGlobe написа:
Някъде бях чел че дървените ЖП са обработени с материали които са канцерогенни и не е ок да си ги слагам в градината край дръвчетата.
КИТЕН ВИЛА ДО БРЕГА
Оградата на вилата е от ... траверси.
Вилата не се вижда защото е вертикално под поляната с "райграс" - демек поляната с трева е ПОКРИВ на вилата. :)
Знам го щото имах "заигравка" със соларните панели на "картинката"...
Собственикът е бая умен, много умен - дава хляб на няколко стотин работника в БГ и главния му офис е в Hoschton, USA
Мислиш ли че е толкова глупав да сложи траверси? :)
Ноооооо.... НЕ. Траверси при теб са противопоказни. И не защото са "канцерогени".
Просто не им е там приложението.
При теб решението е ... бетон. И "отливане на място".
:partyman:
Globe - специалист
нед дек 07, 2025 9:49 pmhidrazin написа:
:prayer:
ИмАл е парЕ да си купи нови ,а не от БДЖ 2-ра ръка :-D :-D :partyman: :partyman: Нови може да ги вемеш всякак ,но не и евтино. Все пак си е дебело дрЪво :mrgreen:
Baлepu написа:
Globe написа:
Горния край? По-скоро долния? Долния край е къщата, горния край е тръбата която се вижда. Там е по-високо и от там ще се сваля ...
Имах предвид да се свали целия скат до нивото на къщата. Изкопаната земя не съм коментирал къде ще я складираш. В горния край, където се вижда тръбата, да стане отсечено като стена. И за да не се свлече във времето - да си отлееш бетонна подпорна стена. Това е моето виждане. На теб ти харесва на тераси. Значи го правиш на тераси.
В двора през задната част и долчината ще мине малко багерче. Няма как да влезе гондола с него за извозване и подобни техники по-широки от 2,50 :-D . А изкопаното хептен няма кво да се прави ,а и не става.. Нива категория 6 се води. Почвата е предимно глина с примеси на камънак в нея:) Отдолу е скалисто ,но не знам в каква дълбочина.
Globe - специалист
Всъщност никой не каза защо е много против бетонните тухли с пълнеж и забити през тях по 1 метър надолу пръчки? Най-вече срещу идеята с наредени траверси също подпряни на забити железа в земята?

п.с Не съм запознат с всички модели такива тухли дали са проходни или не, но конкретно тези които съм гледал са с дъно т.е не са като пръстени само.
gogo7777 - майстор
С тухлите става и то добре. Все пак ще са само два реда. Преди да започнеш да ровиш с багерчето, отдели горния слой от почвата (примерно 20 см) и го положи отново отгоре след терасирането на терена. Тази почва е плододайната, надолу е земя.
:drinkers:
Baлepu - специалист
Този начин е най-"в духа на форума", но не е от лесните. Иначе е сравнително евтин и естетичен. Камъни - "под път и над път". Само че трябва да се доставят. Бетон върви малко, но пак си е сериозна хамалогия зидането. И никак не е бързо.
hidrazin - майстор
пон дек 08, 2025 9:03 amGlobe написа:
ИмАл е парЕ да си купи нови ,а не от БДЖ 2-ра ръка :-D :-D :partyman: :partyman: Нови може да ги вемеш всякак ,но не и евтино. Все пак си е дебело дрЪво :mrgreen:
Е, не го мисли за парите. Все пак освен офиса в близкото село, основния му офис е в Джорджия, САЩ.
У наше село е производството...
пон дек 08, 2025 2:03 pmGlobe написа:
Всъщност никой не каза защо е много против бетонните тухли с пълнеж и забити през тях по 1 метър надолу пръчки? Най-вече срещу идеята с наредени траверси също подпряни на забити железа в земята?
Ми щото бетонните туЙли са вече втвърден бетон и туЙлите остават отделни елементи - като отделни камъни.
(Жокер - втвърдяването на бетона е химически процес. Вече втвърден спойката с нов бетон ... я няма.)
В тоя ред на мисли е най-добре с ... бетон.
От към ниската страна махаш почвения слой до здраво.
Желателно е да набиеш ония пръчки по 1 метър и след това - кофраж.
Отвън - ясно. От към пръстта слагаш някаква евтина мембрана за да не влиза кал и пръст в бетона.
Бъркаш и пълниш... И малко арматурка де.
От това ПО-ЗДРАВО няма какво.
Хубавото е всичко мое да го мъкнеш на малки порции.
:partyman:

Тема "Бързо и евтино подпиране на терасиран двор." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: