Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Здравейте!
Предварително се извинявам, ако темата не е за този раздел.
С жена ми сериозно се оглеждаме за парцел за строителство на къща. Мога да кажа, че с всичко съм наясно, само за канализацията имам доста неясноти. В района, в който сме набелязали парцели има изградена канализационна мрежа и ние предпочитаме да се вържем към нея, но не съм наясно как стоят нещата ценово и дали е сложен процеса като цяло. Брокера казва, че на около 50м има шахта с чиста и мръсна вода. Тези дни ще ходим на оглед. Може ли да ме посъветвате за какво да се огледам относно канализацията при огледа?
Благодаря Ви предварително!
brum - майстор
Законна или незаконна канализация?

Ако е незаконна се огледай за хората дето я ползват. Те са я правили, те са я плащали. С тях трябва да говориш дали ще те пуснат да се свържеш към нея. И съответно колко ще искат като пари за да поемеш част от цената на тази мрежа.

Ако минеш през тях и се свържеш без да ги питаш ще береш ядове. На село е най-важно да се разбираш със съседите. Тука при нас дойде един и се закачи към местната незаконна канализация, щото така му били казали в общината. И сега живее хем в селото, хем сам. Няма кой ток да му даде като му падна акумулатора. И за подстригване ходи до града :) .
В случая трябва да е законна. Тези парцели не са в село, а в краен, нов квартал. Аз съм се разхождал в района и се виждат обозначени шахти почти на всеки ъгъл. Но ме притеснява, че това "50 метра" може да е през съседни имоти, понеже всичко е на чакълирани пътища все още.
MamaMy - майстор
Най-важното е нивото на тази шахта да е под нивото на твоя терен. Следващия въпрос е достъпа. Разстоянието не е критично. Все багер ще го копае.
съб дек 13, 2025 1:27 pmMamaMy написа:
Най-важното е нивото на тази шахта да е под нивото на твоя терен. Следващия въпрос е достъпа. Разстоянието не е критично. Все багер ще го копае.
Какви са спънките заради достъпа?
Има ли вероятност да закупим парцел, с вода и канализация наблизо и след това да нямаме опция да се свържем към тях?
MamaMy - майстор
Това е съвсем вероятно. Особено когато трябва да учредиш сервитут. Много трудно някой се съгласява да му разкопаеш двора и след това винаги да се съобразява къде и как да си копае у тях.
съб дек 13, 2025 8:04 pmMamaMy написа:
Това е съвсем вероятно. Особено когато трябва да учредиш сервитут. Много трудно някой се съгласява да му разкопаеш двора и след това винаги да се съобразява къде и как да си копае у тях.
Това означава, че трябва да разкопаем съществуващия път до шахтата, което може да удължи пътя в пъти. В противен случай ще минава през имота на някой, правилно ли разбирам?
А има ли опасност от други пречки, ако изключим тази?

Тема "Въпрос относно канализационна мрежа за къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: