Здравейте! Имам стара къща със сутерен, лежаща на 50см каменен зид, половината от която е с армирана бетонна плоча, но другата половина или двете спални не са, като първата е с гредоред и дъбово дюшеме, а втората е с обратен насип и същото дюшеме. Предстои инсталирането на термопомпа с подово отопление за зимата и въздушни конвектори за лятото. Задължително искам мокра система, за да оптимизирам работата и ефекта от отоплението с подобна конфигурация. Първоначално смятах в спалните да няма подово отопление, за да не се вкарвам в приключения, но реално имам желание да има. Търся консвервативно решение, което изключва цялостното премахване на гредореда в едната стая. В другата стая съм изцяло отворен към предложения. Реално, дюшемето в изключително здраво, като не поддава или скърца абсолютно никъде и етажът е перфектно нивелиран. Предлагаха ми всякакви решения - от директно полагане на подовото отопление върху дюшемето, през махането му и инсталация върху гредореда, запечатка върху обратния насип, вкопаване на армирана бетонна плоча над гредореда, та до изграждане на колони, пояс и армирана бетонна плоча в двете стаи, но както обясних вече, търся възможно най-лесен за изпълнение вариант, като разбира се визирам единствено опции, които няма да компрометират или застрашат цялостта на къщата ми, моля. Благодаря предварително за мненията ви.
Последна промяна от Minkov88 на пет мар 13, 2026 4:16 pm, променено общо 3 пъти.