• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gogo7777 - майстор
Как така само две греди.....на какво ще стъпят столиците? За какво ще завариш диагоналите?
Колко колони ще има?

:drinkers:
joro_tsanev - специалист
пет май 15, 2026 9:33 amgogo7777 написа:
Как така само две греди.....на какво ще стъпят столиците? За какво ще завариш диагоналите?
Колко колони ще има?

Четири колони искам да има. Две греди по посока на наклона, върху тях се разполагат напречно столици. Една греда върху две колони образува П- образна рамка.
BLUEPUPIL - майстор
пет май 15, 2026 8:08 amjoro_tsanev написа:
Здравейте ще изпълнявам и аз едноактен навес 6/6м с метални профили. Ще е в района на Пловдив, предвидил съм да е с главни греди IPE160 и столици 80/40/4 през 1м, колони 100/100/4 или 120/120/4 стъпващи на фундамент 60/60/60, планка с анкери 16мм, ще е покрит с термопанели. Въпросът ми е 2 греди ли да използвам ( една във високата част и една в ниската) или 4 броя по периметъра на конструкцията. Както и дали ще е удачно на две от страните да има диагонали или ще трябва и допълнително укрепване?
Въпросът ми е 2 греди ли да използвам ( една във високата част и една в ниската)
Да!
... дали ще е удачно на две от страните да има диагонали или ще трябва и допълнително укрепване?
За да няма диагонали, връзката колона-греда трябва да е достатъчно корава. Към кухия квадратен профил RHS за колоната (100/100/4 или 120/120/4) се заваряват 3 броя шини 5мм, две хоризонтални и една вертикална и към тях се заваряват съответно двата фланша и стеблото на IPE160 гредата. Прибавя се и т.н. вута на английски haunch.
Абстрахирай се от болтовете на снимките.
https://freeimage.host/i/as34.BmyBEox
https://freeimage.host/i/as36.BmyIsO7
gogo7777 - майстор
пет май 15, 2026 10:47 amjoro_tsanev написа:
Четири колони искам да има. Две греди по посока на наклона, върху тях се разполагат напречно столици. Една греда върху две колони образува П- образна рамка.
Не можеш да обясниш с думи. Две греди по посока на наклона образуват трапецовидна рамка с колоните, а не П-образна.

Нарисувай какво искаш.

• 1
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14

Тема "Едноскатен навес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: