Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
niki7000 - напреднал
Здравейте на всички,

Благодаря на отделилите време и помагали в другите теми. Много информация, за съжаление не съм добре подготвен и не разбирам всичко.

Къщата е строена около 1977г. Старият бойлер е 2kW. При демонтажа видях, че е свързан само с кафява L и синя N, жълно-зелената - не. Не видях допълнителни кабели, освен заводските. Кабелът е трижилен 3*1.50, български, дълъг около 1.2m и свързан към предпазител в общото табло с останалите предпазители.

Ползва се само през лятото, работи нормално над 10г. и се запуши с котлен камък, най-вероятно. Нагревателят беше с доста отлагания. Купен е нов 2.4kW с кабел и щепсел.

Преди да ангажирам специалист за монтажа на новия, искам да попитам:

Правилно ли е бил монтиран стария бойлера? Каква още информация да събера на място за да улесня майстора? Не знам как да разбера какъв ток има в къщата и не разбирам заземяване и зануляване.

Благодаря предварително!
iliya_i - майстор
Има подробности, които не си казал:
- метални тръби или полипропилен?
- дали в бойлера е имало мостче между нулата и корпус?

Той специалиста (ако е такъв) на място ще се ориентира в обстановката.
И в чантичката си ще има поне 2 клеми.
Сечението на кабела е достатъчно.
chapara - майстор
Кабелът е трижилен 3*1.50, български
Това е добре?🫪🤔
zz_stefanov - майстор
ср юли 01, 2026 4:16 pmchapara написа:
Кабелът е трижилен 3*1.50, български
Това е добре?🫪🤔
Добре до бойлера, нищо не значи като информация са състоянието на останалата част. Един преглед никога не е излишен, като знам какви чудесии съм намирал по селски къщи в т.ч. и в моята.
niki7000 - напреднал
Благодаря на всички за бързите отговори!

- Банята е ремонтирана преди 10-11 години, предполагам тръбите са полипропилен. В кухнята на първия етаж са такива. Таблото е сравнително ново, с новите предпазители.
- Не видях мостче към корпуса. Има заводско метално ухо завито на болт, под нагревателя, и към него има прикрепен (незавинтен) черен кабел, изглежда заводски.

Мога да направя снимки на бойлера и таблото. Ще съм благодарен ако препоръчате специалист. Не всички им се пътува до селата около София.

Благодаря пак!
LazarGanev - "Велик майстор"
Добре де, старият как е бил вързан не е интересно, сега новият е със щепсел. Към кабела до бойлера трябва да се напраеи контакт със зануляване и това е всичко. Все ще има някой селски бек, който да монтира един контакт по правилата
chapara - майстор
AI:
За бойлер с мощност 2400 W най-правилният и безопасен избор е меден кабел със сечение 3 × 2.5 mm².Макар че теоретично кабел от 1.5 mm² може да издържи този ток, бойлерът е уред, който работи продължително време без прекъсване (интензивно натоварване) и често се намира във влажна среда. По-дебелият кабел предотвратява прегряването на проводниците и гарантира пълна безопасност
ESPACE - майстор
Ako по-малко слушaте глупостите, които понякога ръси AI ще правите по-малко грешки и няма да се набутвате излишно. Кабел 1,5кв.мм. е предостатъчен за тази мощност.

Тема "Бойлер в къща на село" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: