• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
8180 - майстор
linodimitrov написа:
Благодаря ви за съветите. Става въпрос за стара къща, която върху гредите има дървена обшивка,кал и керемиди, а на гредите отдолу има заковани летви през 3 см и въху тях дебела и здрава мазилка.Искам да ремонтирам покрива(има теч), да махна калта, ако може да топлоизолирам и да използвам същите керемиди.
Хайде още малко - какво да топлоизолираш? Подпокривното какво е - стаи вероятно? Как ще се ползват?
Защо държиш на Фибран - имаш ли го?
Ще ти трябва и нещо за хидроизолация.
Извинете ме, не съм достатъчно изчерпателен-да под покрива са стаи и мисля, че по-трудно ще ги топлоизолирам отдолу(имат скосявания, частични каратавани,трябва да къртя мазилката,за да открия гредите и т.н.), а фибрана го имам, купих и летвите, и черната хартия.Търся по-евтин вариант(ще го правя сам) и благодаря за вашето съдействие.
8180 - майстор
Лино,
Нещо не ми харесва, това щоего се намеслил.
1. Ако тези стаи отдолу ще се ползват целегодишно 2,5см ТИ е само отбиване на номера. На днешен ден хората отиват на 10-20см. Дори и нормативът изисква 8-10см.
2. Черната хартия (не съм и гледал параметрите и цената) вече е доста "демоде". Има добри и нескъпи специализирани фолия за целта.
3. При възможност, помисли да разковеш горните дъски и да си наредиш повечко изолация в кухината. Ако решиш да ползваш наличния Фибран + нещо друго, Филранът трялва да е отдолу. Каратаваните може би ще е хубаво да се изолират в "подпокривното" - защо да грееш и него.
4. Огледай добре дали навсякъде вътрешните мазалки предотвратяват добре преминаването на въздух нагоре. Ако има някакви непрътности, се трябва да се отстранят.
5. Желателно е между керемидите и ТИ да остане вентилационна междина.

Сигурно има и др. неща, но напиши като решиш какво как ще правиш, да допълваме.

Апропо, в сайтовете за керемиди - напр. Брамак има доста указания и пояснения.
Успех!
Благодаря много,ще огледам и обмисля тези варианти преди да започна.
  • 1
  • 2

Тема "фибран под керемидите" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: