Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Transporterr - специалист
съвременнта химия предлага и по елегантни решения от това с чука и събарянето.
етто тука
http://www.sika.bg/files/5.pdf
ArturDent - Почти Безобиден
И аз съм съгласен с горните две мнения, особенно с markk. За пример ще кажа - имам приятел със "селски" гараж, който е изпълнен по най-примитивния начин преди 15 години. От тогава си тече, ама прасна някава химия отгоре - с най-обикновен валяк и спря да тече. Иначе не е от хората дето давт много пари за такива работи.
Мнения много... ето го и моето:
1. Викаш колегата конструктор - той носи никак не малка отговорност за къщата и за безопасната и експлоатация! Пък и трябва да им подписва актовете после... Така че ще се отнесе сериозно към проблема!

2. Ако конструкторът реши че няма повод за притеснение - правите хидроизолацияна покрива, изсъхва плочата отдолу и докато текат довършителните работи по долните етажи ги накарай "майсторите" да "наклепат" гипсови "кюфтета" по пукнатините отдолу. По възможност ги следете седмица две дали продължава пукнатинообразуването! Важните зони са приблизително в пресечната точка на диагоналите, свързващи колоните (ако има приблизително ортогонална форма полето, което се е напукало).

3. Огледай на долните нива дали има подобен проблем - нес вода - просто дали се наблюдават пукнатини на подобни или същото мято

Това е моят съвет ... Бутането на плочата е много краен вариант... И много скъп - строителят по-скоро ще си бие камшика, отколкото да поеме разходите...
Искрено се надявам пукнатините да се дължат на т.нар. Суха фуга, получаваща се от недобро вибриране или непостоянно подаване на бетон и да не продължава развитието им, което ще говори за проблем с конструкцията... Притеснява ме обаче че по твоите думи плочата не само се увлажнява а направо си тече...

Иначе за бетонните конструкции е нормално да имат пукнатини - това е заложено в предпоставките на изчисляването им...
ribnikolaevi - майстор
Абсолютно подкрепям мнението да си викнеш конструктора. Много зависи точно къде са разположени пукнатините, колко вода все пак пропускат и т.н и т.н. И понеже той е човекът, който е навътре с конструкцията на къщата ти, може да ти даде най-компетентен съвет.
По принцип, наличието на пуктатини не е болка за умиране, ако те не увеличават размера си и ако не минава вода през тях редовно, особено през зимния период.
Така че, ако спреш достъпа на вода (не на влага, процесите на карбонизация от въздуха са доста по-бавни - около 1 mm/година средно) и ако няма развитие на системата от пукнатини - спи спокойно. А за да разбереш дали пукнатините са спрели развитието си - когато поизсъхнат малко, намажи ги с петна гипс. Ако гипса се спука във времето (до пролетта примерно) и продължава да отваря пукнатината - мисли за мерки за укрепване на плочата (вместо събаряне) - варианти има доста (но не са евтини).
Имах едни календарчета на Мостконсулт с разграфени на тях пукнатиномери - от 0.1 mm до 1 през 0.1, но скоро се местих и мисля, че ги изхвърлих. Ако решиш да минеш по тоя вариант, пиши, ще питам колеги да намеря отнякъде пак.
Transporterr - специалист
абе вие как си представяте дадойде конструктора който евентуално се е уа@@л и да почне да дава съвети какво не доизмислил :? може пък конструкторите да са умесени от по качествен мат'рял ама все ми се струва че трябва да е независим
rockwall - майстор
Струва ми се, че не на някои тук не им е ясно, че ако говорим за бутане, къртене и събаряне, то не е защото искаме да оправим така течовете :?

Тези мерки са в случай че нещо сериозно се е объркало или не е направено като хората и има опсност за живота на минаващите или живеещите под плочата.

Много ясно че цепнатините са най-малкия кахър - човекът не пита как да се спаси от течовете.

Ако е за теч - препоръчвам http://www.pnn.dir.bg/

Някъде бях писал за този полимер, но и тук ще ви кажа :

В офиса, в който го продават има една бетонна тухла за ограда - от онези на 2 секции с дъно. Вътрешността на едната секция е намазана с полимер, а другата част си е НАТЮР

Тухлата е потопена почти догоре във вода и е така вече 3-4 години.
Намазаната секция е суха, а във другата водата си е на нивото на водата в коритото.

Другата яка реклама на полимера беше в другия им офис - там имаше един кашон (обикновен картон) намазан отвътре с полимера, а кашонът беше напълнен с вода !!!! и в него имаше една пластмасова патка

ГОЛЯМ ЦИРК - докато го видиш не можеш да повярваш
vipltd - специалист
Пукнатините се дължат на ;
През летните месеци кофража се нагрява,арматурата също,бетона от
бетоновите центрове идва некраден и добре бъркан.При полагането
на бетона не трябва да се добавя вода в разтвора,а трябва просто
кофража да се намокри и да се вибрира бетона.При това трябва да се съблюдават сроковете за декофраж,бетоновото покритие на арматурата и поливката на плочата става почти веднага и то с ефекта на дъжд,пръскайки.При полагането трябва да не се стъпва и изкривява горната армировка.Но дори спазени всички условия,
ако не са използувани пластификатори с капилярно дийствие,може да си капе както е в случая.
Да се спре теча е най-лесно.Има изолации за напорни течове и то
при негативно полагане.За хидроизолацията можем да Ви помогнем.
Това ,което трябва да направите е да викнете технически лица за
проба на бетона.Пукнатините не са проблем.

Тема "Покривна плоча с пукнатини?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: