• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 45
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Master_Kenobi - V.I.P.
Отварянето навън не е невъзможно, на е крайно неправилно решение. (Опс, щях да напиша "идиотия", ама нали от днес сме куртурни и възпитани! :lol: )
Конструкцията на профила и обкова са предвидени за отваряне навътре. Съображения за това - бол. Нищо, че преди 100 год. е било обратно.
Обръщането на посоката води да нарушаване на термо- и хидроизолацията на прозореца.
Само съм чувал, но не съм виждал дори и на картинка прозорци предвидени да се отварят навън. Ако намериш у нас, ще ми е любопитно да ги покажеш.

А за дървената дограма, пиши на лична, да те ориентирам какво, къде... наблизо имаш. :)
ArturDent - Почти Безобиден
За прозорците - идеята е да печеля място и комфорт. Започвам едно по едно:
1. Килера - писах вече
2. Кухнята - прозореца е над мивката, ако се отваря навътре и случайно не закачи батерията, ще се получи нещо като вертикална преграда на кунхненския плот.
3. Хола - там имам два прозореца до масата за хранене, там отварянето на прозорец ще "изяде" едно място за сядане.
4. Спалня - прозорец над леглото. Обичам да спя на отворне прозорец, но нощем, акто ставаш е голям риска да уцелиш крилото на прозореца. ;)
5. Тоалетна - пада се точно над "уреда" - там може и да го вдигна само до тавана.
6. Баня и там е близо до душа, ама да кажем ще го приживея.
7. Детски стаи - там се падат или над легло или зад бюро с компютър.
8. Порталната врата към градината - в близост до нея ще има барплот, и не искам като се отваря да удря седяшия в гърба. Тук да кажем е врата - ще стане някак.

Замисли се колко неща съобразяваш с посоката на отваряне на прозореца и ше видиш че идеята не е толкова екзотична.

Проблема с дограмите е че не могат да сложат дръжките за отваряне от сегашната външна страна, няма да може да мине дръжката при отваряне (предлагаха ми нещо като райбер с което да затварям !). Също така самия профил е направен така, ако го облива вода отгоре ще влиза в помещението. Това обаче ако имаш стряха 1 м няма да е проблем.
Другият вариант е да се ползва профил за врати - обаче не само е по-скъпо, но и той е по-широк и затъмнява помещението.

П.П. Имаш ли капаци - нямаш друг вариант.

Оби, добре че не го написа!
evdoki - специалист
Тук един приятел англичанин , доста обиколки направи покрай цеховете за дограма. Искаше ПВЦ дограма, и да се отваря навън. Сподели че е стандарт в UK , и се почна, ама защо така, то неможе, няма тъкъв профил, та се ноложи да показва снимки от къщата си в UK за да ги убеди. Оказа се че в UK Rehau има такива профили, но не и тук. Е не си внесе профили, задоволи се с наличното.
yet
Dвуосното отваряне донякъде би решило проблема с отварянето навътре и причинените от това неудобства (случаите от 1 до 7).
За т.8 - плъзгаща или тип "хармоника", в зависимост от широчината :2thumbs:

А мислил ли си относно поставянето на комарници или друг вид противонасекомни защити при отварянето навън? :?
Алумуниеви има със сигурност, но изобщо не съм им фен. Някъква софииска фирма ми беше предложила и ПВЦ, като ограничението беше, че отварянето е едноосно.
Мисля си - абе нали правят прозорци за капандури - те повечето се отварят навън. Остава да намеря и дървени такива.
Изображение
Master_Kenobi - V.I.P.
E, Дент, не го написах, верно, ама ти поне имаш чувство за хумор! :-D
Проблема с дограмите е че не могат да сложат дръжките за отваряне от сегашната външна страна, няма да може да мине дръжката при отваряне
Това не е точно така, мисля, че има вариант. Ще проверя подробностите и ще докладвам тук.
Но виж, това е точно така:
Също така самия профил е направен така, ако го облива вода отгоре ще влиза в помещението. Това обаче ако имаш стряха 1 м няма да е проблем.
Ако имаш стряха и поемеш риска срещу подпис :-D , не знам какво може да ги спре да я направят. Евентуално гуменото уплътнение може да дава фира по-често от пряката слънчева светлина, но то пък се сменя лесно.
А на производителя, кво му дреме - нали си се подписал за риска, а и най-много след година-две ще му станеш пак клиент. :-D

С обков за капандури... хм, не знам. Повечето са с ограничен ход на крилото и съвсем различна конструкция, пък и за тях режат глави до кръста с цената. Иначе има с някакви дървени пластинки от вътрешната страна само.

Но като цяло идеята за мен си е екзотична. Мисля, че много се задълбаваш в описаните ситуации. На практика е по-различно. Нито леглото ти ще е долепено до стената (крилото се отваря макс 70-75 см.), нито пък като се отвори веднъж и после непрекъснато ще се отваря и затваря, та да пречи на седящия... Практиката е малко по-различна. :)
Но както се казва - инвеститорът винаги има право! :-D
velsi - Почетен майстор
Има мартина с изместен център, което позволява дръжката да се монтира от другата страна на крилото (дори и от двете страни). Останалите особености си остават. И аз мисля обаче, че се драматизира прекалено ситуацията. Предимството на двуплоскостното отваряне е точно в това, че дава избор. А истината е, че отварянето по традиционния начин престава да бъде предпочитано при наличието на отваряне отгоре.
Master_Kenobi написа:
Ще проверя подробностите и ще докладвам тук.
Ето това е мнение, а не като отида придограмаджия да ми каже "не може". Кажи ще ти струва +30%, пък аз ще си правя сметката. И никой не може да ме убеди, че аз съм единстения който иска това.
По-нагоре някой беше на писал за англичанина, който искал същото.

Иначе двуосното отваряне ще ми реши проблема до някъде.

П.П. Понякога се замислям за старите дограми дето са с по две крила (четири общо). Пак ще спомена къшата на баба ми. Едното се отваряше навътре, а другото навън (незнам дали ме разбрахте). Абе едната част е нормална, а другата се отваря като капандура навън и има 10 см между двете съкла на "стъклопакета".
Лятото махаше вътрешното и ползваше само външното. Дали сега се прави нещо подобно, но с качеството от 21 век?
PIP - майстор
С изключение на два прозореца от към улицата моята дограма (50м2) я правих да се отваря на вън. Дълго време търсих обков в София и накрая го поръчах от UK. И за секунда не съм съжалявал за избора си. При прозорци отварящи се на вън единствения недостатък е миенето, но има решения и за него, така че не е проблем.
Master_Kenobi - V.I.P.
При специална поръчка верятно ще стане. Въпреки, че поради нестандартност на поръчката, може и да надвиши цената на стъклопакетната.

Дограмата се нарича двукатна. Беше "писъкът" във времето преди стъклопакетната дограма.
И се правеше така, че и двата ката крила да се отварят навътре.
Във варианта който си описал (външните крила - навън, вътрешните - навътре), се обединяват НЕДОСТАТЪЦИТЕ и на двата вида отваряне - навън и навътре, а за предимство, от твойта гледна точка, не се сещам.
Мисля, че ще е трудно (да не кажа невъзможно) да се изработи от слоен дървен профил и ще трябва да се прави само от масив с всички последствия от това...
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 45

Тема "Започна се... (Блог на строеж на къща)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: