• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
markk - напреднал
Къщата с плоския покрив е на морето и я завършиш още март месец,но за нея имам строга забрана по договор за разпространение на визуализации където и да е от клиентите.
Оттогава завърших още няколко къщи и ти като регистриран и в други форуми сигурно си виждал някои от тях.Не бих искал да ги пускам и тук-ще наводним и-нета.(смях)
Използвам повода да ти честитя за строежа на твоята къща и да стегнеш малко бригадата :wink: .Пожелавам ти да я завършите безпроблемно и скоро да се похвалиш с готовата къща.Даже мисля,че по снимките познах къде строиш...
За мен е по-интересно да чета и се информирам,отколкото да пиша...
Спорен ден на всички! :)
KingoftheROAD - специалист
markk написа:
...проектите се придвижват по-бързо в Пловдив,отколкото в София-няма разтакаване и корупция,вършат си работата добре ...
До момента и моите впечатления са такива. Визата за проектиране я дадохме края на май, а проекта беше готов преди седмица. Зор не сме давали да стане по-бързо, така че около 3 месеца и половина. Като се има предвид, че хората вероятно са били и на почивка през лятото. Другата седмица ще го пускам в общината на село за одобрение. Архитекта каза месец-два най-много. Там никакви опашки, тук там по някой човек и тва е. Живот и здраве напролет най-късно требе да почнем основите. Сега постягаме леко старата къща, и разчистваме мястото за новата, събираме инструмент. Работа за три китайски народа в несвяст ;)
Евгений - помощник
Здравейте, малко се бях поулисал в работата и не писах тук, но се придвижвам полека напред. Значи след първоначалните неща: Вписване на договора за покупка в агенцията по вписванията, изваждане на скици за виза, ограда и вик, отидох и сключих договор с вик и директно ми дадоха разрешение за пускане на вода. После се разбрах с един да ми напише конструктивно становище за ограда и да турне колчетата в ъглите на мястото. Конструктивното становище струва 200лв. Оразмеряването струва 50лв. Разрешението за ограда го чакам да излезне вече почти месец, но си сложих ограда от колци и мрежа. С тока малко се бавя, дойдоха да видят какво могат да ми отпуснат и се разкрещяха, че не стига че искам да строя две къщи, ами и на едната съм искал 30киловата. Като че ли тоя ток е на баща им, не знам аз клиент, който купува ток ли се явявам или просяк... Архитекта ми почти завърши плана на малката къща (за 20 дни), но тя е елементарна - стая, кухня, антре и баня. Взимам всичко и веднага в общината, а там вече ще видим. Тук е момента да кажа, че реших да построя първо една малка къща за майка ми в която първоначално ще се нанесем с жена ми и след това ще строя по-голямата къща за мен и жена ми. Междувременно жена ми е вече в третия месец... И така животът си продължава. Купих си моторна коса с нож и изрязах всички храсти и треви, че и по ситните джанки. Джанката е ебати жилавото дърво! След това си купих моторен трион Маккълох от практикер и след като отрязах десетина джанки направо се смаза. Толкова ме е яд, че реших да го подаря на някой и да забравя за случая възможно най-скоро. Викнах една фадрома и за няколко часа всички дървета бяха на купчина в средата на двора. Изкопаха ми канал, пуснах водопровода и сега имам чешмичка в двора, сложихме първия бетон за шахта за водомера и корито за чешмата, пуснахме и една тръба от чешмата към реката до мен за оттичане. По едно време дойде една бабичка и ми вика, че това място било нейно. Обясних и че съм го купил от общината и тя обаче си знае нейното, единия съсед пък реши, че оградата му била навътре в неговото място и трябвало да влезне при мен с един метър, абе има си емоции покрай това място. Засега ви оставям, но скоро ще пиша пак как вървят нещата и ще пробвам да кача снимки.
П.П. Вчера направих първото барбекю (на джанки), не съм забравил че ще каня всеки който ми е помогнал от този форум. Макар на никого да не му се вярва, смятам да карам Коледа в малката къща (ако ще и на циментовия под).
единак - специалист
Пич, движиш се със страхотна скорост. Пожелавам и успех отново.
Няколко неща има обаче.
Първо, барбекю на джанки не става :-D , нагарча.
30Кв е доста голяма мощност, сигурен ли си, че я искаш.
Бях писал по-нагоре какво става, ако имаш заядливи съседи. Сега, при положение, че имаш един, който спори за оградата ти и друг, който предявява претенции към мястото ти.... трябва първо с това да се оправиш. При издаване на строително разрешение има 14 дневен срок за обжалване точно от недоволни съседи. Един да напише, че не иска и влизаш във филм. На Хичкок.

До коледа в малката къща.... Възможно е в тази община хората наистина да са толкова отзивчиви и разбрани, но въпреки това има законови срокове, които не виждам как ще прескочиш.

Още веднъж ти пожелавам успех и дано това, което си замислил да стане както си го замислил.

Има и други неща по това, което вече си направил ама... щом е направено, значи е супер.
Евгений написа:
...Макар на никого да не му се вярва, смятам да карам Коледа в малката къща (ако ще и на циментовия под)...
Колега, стискам ти палци. Живот и здраве до Коледа има малко време и ако бачкаш яко и има кой да помогне ще успееш. Ако искаш мога да ти пратя разпределението на помещенията за голямата къща. Седнете със жинътъ, и си начертайте на един лист с линийка в мащаб 1:100 какво и как го искате. Ще се радвам да помогна с каквото мога...

Ние гулямътъ къщъ (чичо Томовата колиба) ще я почваме напролет най-вероятно, че има много работа по разчисване на двора. Другата седмица внасяме проекта за одобрение и разрешение в общината...
Евгений - помощник
King of the Road - Scania! Здрасти, вече имам няколко макета от картон и велпапе 1:40.... Малката къща ще е антре, напред баня, наляво кухня, надясно стая, пред кухнята малка веранда. Плоча, тухлени стени, бетонов пояс отгоре и таван "гредоред". Грубият строеж не е сложен и ще стане бързо ако не дойде ранна зима, въпроса е в излизането на разрешителното за строеж. Абе до Коледа може и да стане, ама до коя Коледа не знам....Българската ли еврейската ли...
Караш Скания, ти си King of the road. Аз преди две години и пловина си купих "кораба майка" - Т4-ка, 95-та полицейски, бензинов. Дизел нещо не аресвам. А ника ми идва от една кънтри песен. Дълга история... Мечатата ми е някой ден да си напиша никнейма на табелата на буса :-) ;)

Идеята с макета е добре, но е малко играчка. Ако искаш мога да ти пратя и програмка с която да си направиш разпределението, да сложиш и мебели, и тн. И да го разгледаш в 3D, т.е триизмерно на компа. Пак е малко играчка, щото програмката не е професионална, но е с готови елементи и пак върши работа. Гледам, че в момента върви циганско лято. Та дано се задържи, че ние пък ремонтираме леко старата къща. Новата ще се проточи поне 2-3-4 години. Струпали сме малко финанси, дано стигнат поне за грубия строеж...
Колкото до разрешенията, ако ти е готов напълно проекта, можеш на ушенце да се разбереш с техника, който ще ти набива колчетата и да почнеш преди разрешението да е излязло. Ако всичко ти е ОК с проекта. Грубия строеж не е сложен, но пак си трябва качествено и грамотно да се изпълни, щото носи цялата къща. Стискам палци...

За моторен трион си купих Stihl MS 181 и съм много доволен. Отделно някои консумативи и аксесоари - две вериги, двутактово масло на щил, пиличка и приспособление за точене на веригите на място, М10Д за веригата и тн. След това и водоструйка щил си купих, керхерите са скъпи и тн. Ставам фен на марката направо. Все още повечето неща на щил и викинг са производство в европата или щатите са с много добро качество и цени...
Евгений - помощник
Здравейте отново. Готов съм с разрешителното за строежа. Е, за съжаление се надявах да стане по-скоро, но... Намерил съм си строител. Искам да ви питам два въпроса: Първо, има ли смисъл да започвам груб строеж или да чакам пролетта. И второ, за къща от 36кв.м. жилищна площ, 44кв.м външно и 58кв.м. общо с терасата (толкова е плочата) строителят ми каза, че ще струва 28 000лв грубия строеж. Мислите ли, че тази цена е приемлива, като се съобразите с това, че никога не съм строил и едва ли бих се справил сам. А, в цената влиза и бетонна шахта за септична яма.
mitaka_vk - специалист
Това е доста относително. Виж какво точно включва грубия строеж, но имай на предвид че бетона например е доста голямо перо в бюджета. Също имаш армировка, и кофражи, съответно и труда не е малко. Виж например колко куб м е бетона и колко кг е армировката. После потърси в нета малко цени на тези два вида материали. За бетон например виж БГ бетон имат цени на страницата, към бетона трябва да включиш и механизацията, а за армировкатамисля че вървеше около 1 лв на кг въпроса е да попиташ някой армировйчен двор. Кофража не мога да ти кажа защото нямам добра информация.
единак - специалист
Гена, браво, само така.
Нищо не ти пречи да започнеш и да завършиш грубия строеж. Единствено би могъл да се забавиш от повечкото дъждовни дни, иначе не би трябвало да има проблем.

За цената... Това само за груб строеж ли е или и довършване? Имаш ли мазе, какви основи и т.н.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Дом..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: