• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
mitaka_vk - специалист
Ами гледах едни дето началната им стойност започваше от 480-490 хил евра, можеш да смяташ дали ще се изплати някога такова нещо, особено в България.
ArturDent - Почти Безобиден
Митак - за това си говорим.
Навремето, като съм учил и правех ел.проекти, ни караха задължително да оценяваме икономическа ефективност. Тогава цените бяха твърди (соц. време). За селата никога не влизахме в 8-12 год. и затова намалявахме сечението на кабела (затова и там напрежението е ниско).
За мен една инвестиция в каквото и да е е икономически изгодна - ако вложените средства се изплащат максимум за 10 години, даже е много.
След 10 години технолоогиите ще са толкова развити, че някой пак ще ти предложи нещо по-ново, по-така...

Правил съм сметка (с точни цифри) за топлоизолацията на апартамента ми (правена в последствие) - изплаща се за 6.5-7 години. Не са минали още, а аз вече ще го продавам.....

Съжелявам за Офф-топика...
mitaka_vk - специалист
Лично за мен, това така наречено изплащане е доста относително понятие. В белите държави съм чувал /щото не съм го виждал/ че за да направиш нещо по така, по модерно, поекологично и така нататък, ти ке прави някаква отстъпка от държавата, дали в данъци или нещо друто, но по някакъв начин ти биваш стимулиран да свършиш нещо си.Докато тук не е така, тука си е бих казал истинска варварщина.

Затова нещо което щяло "да се изплати" за 10 години важи за някъде на друго място, но не и тук. Затова сме и на този хал последните може би 20 години.
valio2007 - специалист
ArturDent написа:
След 10 години технолоогиите ще са толкова развити, че някой пак ще ти предложи нещо по-ново, по-така...
Искам да ми кажеш какво е измислено последнита 20 години и защо в следващите 10 ще се случи прелом в иновациите?
Това че в нашето село някои неща сега ги научаваме не значи, че не се практикува в света отдавна.
Строителите строят това, което могат да продадат. При тази криза (в превод "приземяване") няма да се учудя скоро да се появи нова технолоия "къщи с гредоред и кирпич".
stivemaster - майстор
Отговарям по изключение затова са ми и толкова постовете тук.Аз съм строителен техник в голяма строителна фирма и нямам възможност засега да правя нищо друго странично.Покрай това обаче имам достъп до хора с друга култура ,даващи парите си за други неща и поръчващи постройки дето досега не сме правили не само в България.Всичкото това имат разбирането да го правят за "устойчивото развитие на района" и за това нещата да заприличат на местата където са ходили и видяли.За някои хора "за колко време ще им се изплати" примерно хибридно задвижвания им лексус е въпрос който изобщо не стои.Още повече че в случая с такава къща наскоро имах възможност да съставя идейния проект за една такава и прединвестиционни каклулации става дума за стойността на една панелка във Варна примерно.Ама от тези гадните дето всички сме живяли с миризма на п... във входа и асансьора и зиданите с единички тераси и т.н. Снимките са от две различни къщи но това не е важно.Това което споделих е личното ми убеждение и намерение да направя за себе си.За тези които се интересуват добронамерено стойността на кв.м. излиза около 450-500Е / РЗП а не чиста жилищна площ и това е само за постройката без изба ,без присъединяване и вертикална планировка/според това къде се намираш и пазарлъка с работниците,ако можете да се справите сам с ръководството.Ако на някой не му се вярват някои неща от Варна съм може да се свържем и да говорим сериозно.На някои съм склонен и мога да помогна на други не и за колегата дето ми брои постовете аз си ценя времето колега и за безполезно присъстващи във форумите не мога да го губя.Накрая да се извиня отново на mladenvasilev че вместо отговор в неговата тема аз отговарям на другиго.
Останете си със здраве.
valio2007 - специалист
stivemaster написа:
Отговарям по изключение затова са ми и толкова постовете тук.Аз съм строителен техник в голяма строителна фирма и нямам възможност засега да правя нищо друго странично.Покрай това обаче имам достъп до хора с друга култура ,даващи парите си за други неща и поръчващи постройки дето досега не сме правили не само в България.Всичкото това имат разбирането да го правят за "устойчивото развитие на района" и за това нещата да заприличат на местата където са ходили и видяли.За някои хора "за колко време ще им се изплати" примерно хибридно задвижвания им лексус е въпрос който изобщо не стои.Още повече че в случая с такава къща наскоро имах възможност да съставя идейния проект за една такава и прединвестиционни каклулации става дума за стойността на една панелка във Варна примерно.Ама от тези гадните дето всички сме живяли с миризма на п... във входа и асансьора и зиданите с единички тераси и т.н. Снимките са от две различни къщи но това не е важно.Това което споделих е личното ми убеждение и намерение да направя за себе си.За тези които се интересуват добронамерено стойността на кв.м. излиза около 450-500Е / РЗП а не чиста жилищна площ и това е само за постройката без изба ,без присъединяване и вертикална планировка/според това къде се намираш и пазарлъка с работниците,ако можете да се справите сам с ръководството.Ако на някой не му се вярват някои неща от Варна съм може да се свържем и да говорим сериозно.На някои съм склонен и мога да помогна на други не и за колегата дето ми брои постовете аз си ценя времето колега и за безполезно присъстващи във форумите не мога да го губя.Накрая да се извиня отново на mladenvasilev че вместо отговор в неговата тема аз отговарям на другиго.
Останете си със здраве.
Това е за друг форум "търся клиенти". Строители без работа ровещи се в интернет вече сме виждали. Ако имаш какво да споделяш добре дошъл, но "може да се свържем и да говорим сериозно" не е за този форум.
ArturDent - Почти Безобиден
valio2007, добре нека не го наричаме "прелом в иновациите", а мода.
Първо беше итонга - колко хубав бил, какви супер качества има и т.н. Оказа се че става само за преградни стени.
После гипскартона - според мен той става за затваряне на някой пакет тръби и по-изчанчени форми на тавана.
А кирпича - той наистина е голяма работа, особенно като топлоизолация...

stivemaster
Сега делово - щом си толкова убеден в технология на пасивната къща. Готов съм да ти платя за да ми построиш една такава не за цитираните от теб 500Е РЗП, а за 1000 Е, т.е. ще ти платя двойно, но:
- трябва да потдържа 20*С - през зимата и 22*С - през лятото и това с цитираните от теб 1100 кW/h на година и 50 куб.м. вода
- ако не бъдат достигнати тези параметри, ще трябва да ми върнещ парите и като неустойка да ми платиш пропорционално на изразходваната в повече енергия. Ако случайно изразходваната енергия стане 2200 кW/h - ми даваш 1000Е на РЗП(моите) + 1000Е на РЗП неустойка.
- вземането ми го гарантираш с ипотека на имот и/или запис на заповед, а не с някава измислена гаранция изписана на лист А4.

П.П. Така и не даде АДРЕС, къде аджаба е построена къщата от снимката!
А форума "търся клиенти", за който ти е писал колегата valio2007, даже мога да ти го цитирам...
vipltd - специалист
Има ли въобще построена пасивна къща в БГ?
Има данни,че са само около 17 хил.общо,от които 13 хил.в Германия.
mladenvasilev - специалист
Момчета не се карайте, давайте по същество, вижте колко хора очакват от вас да им помогнете със съвети. Всеки иска ако може да спести нещо или поне да не бъде излъган от "добронамерени" проектанти и строители.
Така или иначе керванът си върви..... Отностно геодезия, за моя проект имамм уверението че ще ми го спестят, защото ще минат новата построика като допълнение към старата ми Къща..Колко е вярно не знам, но дано да е така.. Сега по1вам с бутането на стария керпич: 60 метра ограда, дебела 40-50см, и висока 1.80 см. Също и керпичен навес около 3 метра висок, 40 см, дебел и дължина 20 м..Труден въпрос.. и скъп. Уговарям фадрома с камион..един ми иска 2 дена по 350 лв + камион 5-6 курса по 40-50 лв. Друг ми предлага по малък самосвал 90-100 лева
на курс, всичко, товарене и извозване..мисля че нее много.. После нямам и яма, за обратна вода..Там едни цифри ми казват,,Ужас...хайде пак ще писха като почна..
BoBo72 - специалист
Младене , привет ! Чета и както изглежда напредваш.
Както чета , може-би до началото на май , ще започнеш строежа.
Пусни някоя снимка!
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "помощ, с проект или без, строеж на село,," | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: