Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
chapara - майстор
Може ли да е хоризонтална - примерно между всеки 2 реда плочки. Най-дългата стена е с дължина 14 метра и височина 1.35 метра. След малко ще кача и снимки.
Проблем може да имаш по дължината ,а не във височина!Препатено преди 10 тина години.
Моето предлпжение е на фуга 5мм.,без разминаване на фугата,като на всеки 3 плочки силиконираш вертикалната фуга с цветен силикон.Залепване на хартиено тиксо разбира се ,за да не се омажат плочите.В ъглите на 45 градуса,или поръчан от камък някакъв завършващ елемент,като такъв може да се използва и отгоре,за водобран,правил съм такова нещо във Владая,но за жалост снимки няма.
pipbel - майстор
Mony слушай добре chapara-та :!:
Сега той е тука стандарта, като го няма вече стария гуру Врачански emil vr
Mony - специалист
ОК, ще слушам chapara. Щом като вече е правил такава облицовка. Що се отнася до камъка по ъглите - не, няма да слагам такъв, защото ще ми е доста "натруфено" :) А и водобран няма да слагам (ако правилно тълкувам идеята му, нали съм новак), защото изолацията на къщата е доста дебела, има водокап и плочките са по-навътре - около 2 - 3 см. Е, не зная дали се разбира, нещо май не го обясних много добре :?
chapara - майстор
Mony написа:
ОК, ще слушам chapara. Щом като вече е правил такава облицовка. Що се отнася до камъка по ъглите - не, няма да слагам такъв, защото ще ми е доста "натруфено" :) А и водобран няма да слагам (ако правилно тълкувам идеята му, нали съм новак), защото изолацията на къщата е доста дебела, има водокап и плочките са по-навътре - около 2 - 3 см. Е, не зная дали се разбира, нещо май не го обясних много добре :?
Разбрах те ,но това не беше изяснено,тогава бичи на 45 градоса и не слагай лайсни.
Mony слушай добре chapara-та
Сега той е тука стандарта, като го няма вече стария гуру Врачански emil vr
Искам да изясня само ,че не искам да съм ни гуро ,ни нещо подобно,само споделям опит и практика ,кой както иска да го разбира.Аз съм в зенит,така че има място за всички под слънцето,имаше опити за мерене на........,и това не ми трябва.Бих помогнал на всеки със съвет,та дори ако е от моя регион и с малко безплатна помощ,нали сме в "Направи си сам".Много добре познавам положението на Българина,незавсимо че от това си храня семейството :wink:
Mony - специалист
Първоначалната ми идея бе подобна като на снимката по-долу (намерих я в мрежата). 3 реда плочки, фуга, пак плочки и т.н. Повече ми харесва този начин. Но щом като chapara твърди, че ще е проблем без вертикална фуга... Моля ако има някой снимки с вертикална фуга, да ги постне. Аз успях единствено да видя такава на метростанцията в Обеля - но там е гнайс, не е лепен много качествено и някак доста грозно ми се видя. Все пак имам повече от месец време да събирам мнения, въпреки, че със сигурност ще се съобразя с препоръйите на chapara-а. :)

Прикачен файл

облицовка (Medium).JPG
облицовка (Medium).JPG (109.73 KиБ) Видяна 5414 пъти
Freja - помощник
Мони, остави си фуга м/у всички плочки по 2мм - така никога няма да имаш проблеми. Всички строителни материали реагират на климатичните промени. Виждала съм налепен гранитогрес без фуга, калиброван разбира се, и след 2 години се появиха пукнатини на половината плочи, а гранитогреса от същата партида, но с фуга налепен не беше мръднал (при едни и същи условия). Дори при калибровани плочки и гранитогреси заводите производители препоръчват минимална фуга 2 мм (сигурно има защо). Може да ги разминеш като плочки - по дължина 1 вертикална/2 хоризонтални/1 вертикална и т.н. (така мисля, че фугата ще ти изглежда по-добре). Надявам се да съм помогнала.
chapara - майстор
Като цяло не съм казал че трябва да е без хоризонтална,щом ти харесва,даже се подсигуряваш,но вертикалната е задължителна на тази дължина.Добре направи карета -силиконирани ,инак фугата еднаква -5мм.Ей хора виждал съм и съм замервал температурна разлика в английски двор на моя работа 45 градуса за един ден и само в едни 5-6 дни за годината,ако е ясно и хубаво време.Такива екстремни температурни разлики не съм вярвал че в България могат да съществуват,но трябва да се предвиждат за външни облицовки.Просто нещата са сериозни за нашия климатичен пояс :!:
Mony - специалист
Предпоследно :) процедурата по лепене ще бъде:
Лепене с Ceresit CM 16 - мазилката на цокъла е варо, пясък и повечко цимент, нова, миналата година лятото е правена. Въпрос: Трябва ли да се нанася грунд преди лепенето?
Фугиране с Ceresit CM 43, разширителна фуга - Ceresit FT 101. Фуги - 2 мм, като на всеки 5 метра - разширителна вертикална фуга със силикон. Посъветваха ме долу при земята плочките да не опират в нищо, но това не го разбрах много добре :? - т.е. да има фуга 2-3 см, разширителна хоризонтална? От едната страна е уличен тротоар с плочки, мислех си, че трябва първият ред да е върху тротоарната плочка, добре прилепнал, замазан, за да не пропуска вода. Явно не е така. :? А около останалите 3 страни на къщата са бетонни пътеки, върху които ще поставяме или гнайс, или гранитогрес, но следващата година. На тези страни смятах да оставя разстояние от първия ред на цокъла до бетона около 10 см, за д амойе след това да влезе под нея камъкът на пътеката. Въпрос: Това ли е правилния начин?
Благодаря на всички, които ще се включат предварително!
chapara - майстор
Kaто ще е Ceresit ,по добре Ceresit CM 17.Вертикалната-на 2.50 м.При тротоара,вдигни тротоарните и си пусни максимално на долу греса,после постави тротоарните.По същата логика си налепи цокъла при пътеките.После самите пътеки ще се водят от цокъла,а фугата им ще запълниш със силитон.Пътеките също на 2.50 дел. фуга

Това е моето виждане ,а ти си имаш право на решение разбира се,просто аз така бих го направил. :wink:
Mony - специалист
Все питам, а не показвам - засрамих се :? Непрекъснато ползвам идеи от форума, страхотен е, както и всички, които споделят опит и помагат на такива като мен :-D. На въпроса: миналата година залепихме гранитогреса, следвайки съветите, които ми дадохте, благодаря ви! Мисля, че е време (е, малко съм просрочила с една година ... :) ) да покажа снимки. Не обръщайте внимание на недомитите плочки, току-що бях фугирала и се оказа, че на релефните плочки трудно се чисти остатък от фугирол, та се наложи да ползвам препарат :rolleyes:

Прикачен файл

3 (Medium).JPG
3 (Medium).JPG (28.76 KиБ) Видяна 4308 пъти

Прикачен файл

2 (Medium).JPG
2 (Medium).JPG (52.65 KиБ) Видяна 4308 пъти

Прикачен файл

1 (Medium).JPG
1 (Medium).JPG (54.33 KиБ) Видяна 4308 пъти

Тема "Въпрос за лепене на гранитогрес" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: