• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 66
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
unclebim - специалист
sasho 28 написа:
Времето се затопли и е време да дам ,,ъп" на старата тема.Следващ етап мисля да бъде отливането на седем колони с квадратно сечение.Цял ден търсих кофраж за правоъгълни колони и намерих-1100 лв грубо бройката,пластмасов.Та това няма да го бъде.Вариянтите са два-дървен/сковавам го сам/, или една по-щура идея-със кофраж от квадратни коминни тела,външен размер 30х30см. и вътрешен 24х24.Май се спирам на втория вариянт-първо връзвам арматурата-№12 или 14-четири пръчки с бигли 15х15 и я заварявам за арматурата,стърчаща от фундамента.След това нанизвам едно по едно квадратните коминни тела,слепвайки ги с циментов разтвор,нивелирайки ги в една равнина.След това забърквам един миксер бетон,и го изсипвам,като на 2 кофи вибрирам.За една колона са необходими 12-13 тела/при височина 20 см/,оставащи вечен кофраж.Щуро ли ви се вижда?
Никакъв проблем, така направих две колони за портата на двора, само че с по-малко арматура, процесът е точно както си го описал.
Leon - специалист
Тани написа:
Втвърдяването на бетона е химически процес ,които зависи от времето , след което е намокрен цимента ! Дори да ти изглежда , че всичко е ОК , след като си разбил вече започващия да втвърдява цимент и си го разбъркал с вода , той никога повече не може да има качествата , които би притежавал ако е отлят веднага след като е забъркан първия път!
Абсолютно вярно!

:prost:
sasho 28 - специалист
Както е казал един "зъболекар" -вече имаме тухли на обекта :) .Зидам за първи път и това ми отне 4-5 часа.Ако ми е професия,ще гладувам...

Прикачен файл

DSC02505.JPG
Стигнах до тук,че се стъмни.Ако някой види грешки-да казва.
DSC02505.JPG (77.98 KиБ) Видяна 5512 пъти

Прикачен файл

DSC02502.JPG
Под нивелира е засека за прозореца
DSC02502.JPG (75.43 KиБ) Видяна 5512 пъти

Прикачен файл

DSC02501.JPG
DSC02501.JPG (69.52 KиБ) Видяна 5512 пъти
Илиян Илиев™ - майстор
Тани написа:
... Втвърдяването на бетона е химически процес ,които зависи от времето , след което е намокрен цимента ! Дори да ти изглежда , че всичко е ОК , след като си разбил вече започващия да втвърдява цимент и си го разбъркал с вода , той никога повече не може да има качествата , които би притежавал ако е отлят веднага след като е забъркан първия път...
Не че има голямо значение след толкова време, но нека спомена и моя опит:

- Преди няколко години се случи така, че една кофа от една трудна за описване(естествено една от най-качествените марки) вътрешни мазилки остана неизмазана, защото сменихме материала с външна мазилка.

Беше ни жал да я изхвърляме и решихме, че когато има време ще я нахвърляме на някоя вътрешна стена. Време все нямаше и от време на време карахме общия да и добавя вода и да я разбърква за да не се втвърди.

След около най-малко 5-6 разбърквания намерихме време чак на края на работния ден да я нахвърляме на една стена и да я дръпнем с мастара. Тук е момента да спомена, че въпросната мазилка се втърдява за около час, а сме затискали маркуча на машината и при 15 минутна пауза на слънце.

На другия ден останахме като гръмнати - въпросната мазилка беше мека като току що нахвърляна, а на цвят си беше като мазана вчера. :shock:

Та от тогава се зачетох, че и по чувалчетата си пише, че след започване на втвърдяването не се прибавя вода, а евентуално само се разбърква с дрелката или директно се изхвърля. И това го пише на всички видове мазилки, шпакловки и лепила. Предполагам и при бетона ще дойде да е така. :wink:
sasho 28 - специалист
Свършеното днес :)

Прикачен файл

DSC02517.JPG
DSC02517.JPG (91.05 KиБ) Видяна 5361 пъти
sasco - помощник
Евалата,само напред.Скоро и аз ще зидам.За 3-ти път.

Успех
peter_m - специалист
На снимка DSC02501.JPG се вижда как стената е иззидана наполовина. Аз поне като зидам (и съм гледал зидари) първо се отвесират двете крайни тухли и после се кара вътре с канап. Другото, което виждам е че бъркаш в кофа - така не ти ли е прекалено малко раствора (т.е. бързо да свършва). Обикновено се бърка в количка, но предполагам не разполагаш там с такава. Това ми прави впечатление. Иначе изглеждат прави стените.
Последна промяна от peter_m на пон май 10, 2010 9:18 pm, променено общо 1 път.
vlad0 - специалист
Много добре колега - зидарията е добра, ама как можа да си купиш от най калпавите тухли :)
sasco - помощник
vlad0 написа:
Много добре колега - зидарията е добра, ама как можа да си купиш от най калпавите тухли :)
Бате,разлика в сумата.А и да ти кажа,не мисля че са калпави.Нищо че са по-тънки.
kuuuuuul - майстор
Браво много добре става,но ако ползваше канап опънат м/у двете крайни тухли щеше да е по бързо,иначе имаш много готина терзия
:) .Идеята за блокчета вместо кофраж не е лоша но е по подходяща за самостоятелни колони,а при теб две страни вече са затворени,питай на някой строеж да ти продадат употребяван кофражен шперплат или дъски.За бетонобъркачките искам да кажа че просто са задължителни за /Направи сам/ и който не е работил с такава само той не знае за какво става дума.
Последна промяна от kuuuuuul на ср май 12, 2010 9:23 pm, променено общо 1 път.
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 66

Тема "Ремонт на къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: