Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
miros84 - специалист
Здравейте. Имам 2 етажна къща, малки тухли, гредоред, без колони.
Наскоро говорих с един млад инжинер, който ме посъветва как да укрепя стените без да правя колони. Споделих неговото мнение за някои по-стари майстори и ми казаха че такова нещо не са чували. А именно.
Идеята му беше да набия желеца в тухлите, 10мм, след коато да облека стените в армирана мрежа и да заваря железата за мрежата и чак тогава да измажа къщата върху тухлата и мрежата.
Никога не съм виждал подобно нещо и затова питам вас дали това наистина ще направи стените по-здрави и къщата ще стане по стабилна?
Стефан - майстор
miros84 написа:
.....дали това наистина ще направи стените по-здрави и къщата ще стане по стабилна?
Според мен това е пълна глупост. Няма как къщата да стане по-стабилна по тоя начин. Явно тоя наистина е инжИнер, който е пропуснал доста лекции.
ArturDent - Почти Безобиден
Що бе Стефане, то зависи от количеството. Ако набие ф10 през 10 см по цялата дължина и височина на тухлените стени, след това отлее отвън по 10 см армиран бетон ... ще стане ;)
Илиян Илиев™ - майстор
Дам. В момента работим върху къщата на един инженер. По стените мрежа 15/15 май беше, само че не заварена а вързана с тел за железа набити в стените. После 10-12 см мазилка по формулата 20 лопати пясък, 25 кг цимент, 30 кг вар и вода колкото е необходимо.

Преди мазилката грундиране до покриване на мрежата само с пясък и цимент за да няма контакт варта с желязото. Питах го що така и каза че освен за изправяне имало и укрепваща функция.

Така и не разбрах какво толко има за укрепване един 200 годишен 60-80 сантиметров каменен зид, но едва ли е съвпадение, че и друг инженер освен горепосочения споменава за такъв вид укрепване.

Сигурен съм, че и двамата не са споменавали за носещи способности като на колони, а са имали предвид укрепване на смия зид като зид предотвратявайки или свеждащи до минимум бъдещи атмосферни влияния, както и възстановяване на досега нанесените от тези влияния щети. :wink:
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Стефан се изцепи както винаги.
Може да се направи, но си зависи.
Зида с каква дебелина е.
Поздрави.
miros84 - специалист
Зида е широк 25см.
шоп - майстор
Невъзможни работи почти няма:-)))
Но...въпроса остава дали е рентабилно.Не е ли по лесно, бързо и евтино да се отлеят 4 вуншни колони???

Ако пък външните колони те дразнят, баща ми навремето напорави така: вкопа в четирте края на къщата колони 25 на 25 горе ги върза с пояс и така:-) Хем е укрепено, хем не си личи.
Илиян Илиев™ - майстор
Я съм си човек с основно образование и кратка практика по строежете та за това може и да са ми грешни вижданията, но за мен укрепване на зид и укрепване на плоча са си две различни неща. :?

Па ква функция имат 4 външни колони без да са свързани една с друга ич и не знам. Да казват конструктурете от форумо.

Даже и са не сещам как колони ще помогнат на зида, ако е почнал да се рони от водица и разни студове.

Ма айде да са не чуда ами авторо да каже какъв точно е проблема със зидо. Рони ли се, кво ли? Или стените са тръгнали в различни посоки? Или ша са надстойва и требва товар да носи?

Па ако има цепнатини да снима, тука има хора образовани, които винаги са давали компетентно мнение и те така.
housedoktor - майстор
Прилагал съм подобна(но не същата ) технология върху една 170 годишна къща на гредоред
Justy - майстор
Я глей, Ганкиното кафене се развихрило, пък аз да си фиркам бирата бадява :?
Набитите железца никаква устойчивост не придават - те нямат собствена. Тези, които мислят, че едната стена държи другата - много се лъжат. И после ги гледаме по телевизията. Стефан е прав - да се отбележи за протокола :prost:

Тема "Укрепване на стени с армирана мрежа?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: