• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Илиян Илиев™ - майстор
velkos написа:
...Ами тоя Грък е декан на университета по строителство и архитектура в Атина.Негово мнение е че по този начин стените ставан много здрави,дори и само от едната страна да се направи.Според него,при стабилни основи няма смисъл от никакви конструкции.
Тоя грък, ако ще да е участвал построяването на акропола не му вярвай. Или се опитай да го разбереш правилно.

Та демек имам предвид, че въпросната мазилка е подсилваща(и то доста) при разни там стени. Знам ли и аз как да ти го обясня :? - предотвратява досегашното рушене на разни там стари стени рушащи се поради различни причини.

Подсилва се значи стената и става много здрава, но изобщо не се превръща в носеща част. Няма как 8см мазилка с два реда арматура да са носеща част. Това го знаят и децата.

Всичката тази мазилка и арматура ще ти е нужна, ако след дълго и неблагоприятно атмосферно влияние четворките са станали прекалено чупливи и след леко почукване се пукат и падат големи парчета. В този случай за да не се събарят и правят наново цели стени се прави въпросната подсилваща мазилка, която по принцип носи сама тежеста си или поне би трябвало(иначе нормалната май тежи на стената и тя ако е чуплива няма как да се застои дълго време).

Прави се примерно и при стари ронливи зидове от кал и камък, там където се преценява, че нормалната мазилка не би залепнала добре към стената. Но в никакъв случай не се прави като заместител или допълнение на колони.
rendo - специалист
Стига го дебатирахте човека - щом си има акълджия - нека си муд ава акъла - според мен трябва специалист да каже какво трябва и какво не .

ОБАЧЕ ако аз бях на негово място бих направил това което казахте в началото стената ползвам за кофраж и успоредно на нея лея още една с подсилена арматура завързана за плочата - голямо чудо че няколко от стените в къщата ще са ми по 60 см , тук-таме по някоя колона с прерязване на зидът и тва е - па като стане земетръс ще знам до кои стени да седя и до кои не :lol:
иначе тия байпаси дето са с колони подсилвания на основи преправяния чудесии ала бала - ще му струва колко още една къща
докато иначе вкарва 5000 лв в матерял и труд за сметка на естетиката и влиза да живее
velkos - помощник
Добре де,а тез колони вътрешни или външни къде ще легнат,как ще се вкопаят,,,,,гледах много схеми за укрепване на подобни къщи,не ми е ясно и не мога да си обясня къде ще стъпи таз колона,как ще носи тоззз товар.....?

ако знаех че е толкова сложно, прости щях да санирам и.....нямаше да се помисля за тез тежки проблеми :)
Георгиев - специалист
Специалист погледна ли го? Предполагам, че под стените имаш ивични основи, колоните трябва да се насадят върху тях.

П.П. за да не гадаем, нали каза, че всичко е изпълнено по проект? Ако този проект ти е под ръка можеш да го снимаш и да качиш да погледнем него, много по-лесно ще е.
zdravko_dimitrov1986 - специалист
Добър вечер.
Евентуалните нови външни или вътрешни колони ще предават натоварванията на фундаменти, а фундаментите ще предават натоварването на земната основа.
Вие имахте мазе това прави външните колони по неприложими.
Поздрави.
BoBo72 - специалист
Велко , ако ще правиш колони , то те трябва да за почнат от основите. т
Това значи , колони на 4 те ъгъла и между тях ,трегери между колоните на плочите. Около 20 м.куб. бетон.
Задължително трябва да се измаже.С колони -безколони ТРЯБВА да се измаже. Да не се рушат тухлите.
velkos - помощник
Георгиев написа:
Специалист погледна ли го? Предполагам, че под стените имаш ивични основи, колоните трябва да се насадят върху тях.

П.П. за да не гадаем, нали каза, че всичко е изпълнено по проект? Ако този проект ти е под ръка можеш да го снимаш и да качиш да погледнем него, много по-лесно ще е.
Ами тоз проект е проект е правен през време в което никой не се е замислял за ...земетръс :!: Както е направен така ще си бъде,въпроса е какво трябва да се направи от тук нататък,1 000 000 майстори и инж. конструктори,,,,все различни мнения.Дойде "моя човек" поканих и други учени глави, нищо конкретно никой не казва.само препоръки,никой неще да каже "това направи така,онова така" ,м-а си е е-ло.мъка :cry:
velkos - помощник
Илиян Илиев™ написа:
velkos написа:
...Ами тоя Грък е декан на университета по строителство и архитектура в Атина.Негово мнение е че по този начин стените ставан много здрави,дори и само от едната страна да се направи.Според него,при стабилни основи няма смисъл от никакви конструкции.
Тоя грък, ако ще да е участвал построяването на акропола не му вярвай. Или се опитай да го разбереш правилно.

Та демек имам предвид, че въпросната мазилка е подсилваща(и то доста) при разни там стени. Знам ли и аз как да ти го обясня :? - предотвратява досегашното рушене на разни там стари стени рушащи се поради различни причини.

Подсилва се значи стената и става много здрава, но изобщо не се превръща в носеща част. Няма как 8см мазилка с два реда арматура да са носеща част. Това го знаят и децата.

Всичката тази мазилка и арматура ще ти е нужна, ако след дълго и неблагоприятно атмосферно влияние четворките са станали прекалено чупливи и след леко почукване се пукат и падат големи парчета. В този случай за да не се събарят и правят наново цели стени се прави въпросната подсилваща мазилка, която по принцип носи сама тежеста си или поне би трябвало(иначе нормалната май тежи на стената и тя ако е чуплива няма как да се застои дълго време).

Прави се примерно и при стари ронливи зидове от кал и камък, там където се преценява, че нормалната мазилка не би залепнала добре към стената. Но в никакъв случай не се прави като заместител или допълнение на колони.

Разбирам твоята мисъл,тук не говорим за носеща конструкция (статично натоварване) а да динамично"люшкане".
Нямам си и на идея кое какво носи и държи аммм като се замисля,,,,,при яки стени"армирани" не е ли по-здраво на динамично натоварване от колкото колони(говорим и за по-лесно изпълнение).
velkos - помощник
rendo написа:
Стига го дебатирахте човека - щом си има акълджия - нека си муд ава акъла - според мен трябва специалист да каже какво трябва и какво не .

ОБАЧЕ ако аз бях на негово място бих направил това което казахте в началото стената ползвам за кофраж и успоредно на нея лея още една с подсилена арматура завързана за плочата - голямо чудо че няколко от стените в къщата ще са ми по 60 см , тук-таме по някоя колона с прерязване на зидът и тва е - па като стане земетръс ще знам до кои стени да седя и до кои не :lol:
иначе тия байпаси дето са с колони подсилвания на основи преправяния чудесии ала бала - ще му струва колко още една къща
докато иначе вкарва 5000 лв в матерял и труд за сметка на естетиката и влиза да живее

ако колоната е вътрешна или външна изисква (пояс или обръч) ако е вкопана в стената се слива с конструкцията иииии........ по сегашни норми на 10кв.м. зидария е необходима колона.
това според закона на ре-ка Б-я
velkos - помощник
ribnikolaevi написа:
Струва ми се удачен вариант с външна конструкция. Външни колони (Г-образно напречно сечение в ъглите), има начини (не много евтини) как да се хванат за съществуващата плоча. Ако се налага - външни стоманобетонови греди (дето им викат трегери), и външни фундаменти (щото вътрешните са си филм във филма).
Един плюс е, че може да скрие външната конструкция с вентилируема фасада примерно.
Относно това какво има на приземния етаж, не получих добра представа от снимките. Ако човекът още се интересува, нека да активизира темата си.
Филм в филма,,,да,с всеки вид носеща конструкця къщата се усилва и заздравява,ама аз да питам...тез колони биха ли заздравили повече конструкцията от от към земетръсна гледна точка или......
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7

Тема "Новата стара къща." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: