velkos написа:...Ами тоя Грък е декан на университета по строителство и архитектура в Атина.Негово мнение е че по този начин стените ставан много здрави,дори и само от едната страна да се направи.Според него,при стабилни основи няма смисъл от никакви конструкции.Тоя грък, ако ще да е участвал построяването на акропола не му вярвай. Или се опитай да го разбереш правилно.
Та демек имам предвид, че въпросната мазилка е подсилваща(и то доста) при разни там стени. Знам ли и аз как да ти го обясня

Подсилва се значи стената и става много здрава, но изобщо не се превръща в носеща част. Няма как 8см мазилка с два реда арматура да са носеща част. Това го знаят и децата.
Всичката тази мазилка и арматура ще ти е нужна, ако след дълго и неблагоприятно атмосферно влияние четворките са станали прекалено чупливи и след леко почукване се пукат и падат големи парчета. В този случай за да не се събарят и правят наново цели стени се прави въпросната подсилваща мазилка, която по принцип носи сама тежеста си или поне би трябвало(иначе нормалната май тежи на стената и тя ако е чуплива няма как да се застои дълго време).
Прави се примерно и при стари ронливи зидове от кал и камък, там където се преценява, че нормалната мазилка не би залепнала добре към стената. Но в никакъв случай не се прави като заместител или допълнение на колони.