Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Георгиев - специалист
Добър отговор сте дали :). Много се радвам, че съм сбъркал и не сте поредния агитиращ хората да не се занимават с професионалисти, защото с питане по форуми всичко става и се извинявам, ако съм реагирал малко грубо. Питах за дебелината на стените защото не знам нико коя година е правена къщата, нито как, нито дали въпросните стени са от единички и са правени преди изливането на плочата или не са от единички и са правени след това, като преградни стени. Защото съгласете се, особенно в строителството, има огромна разлика от "така трябва" и "и така ще стане". Тук във форума имаше въпроси дори за цяла двуетажна къща изпълнена изцяло от четворки.

А във форума тези неща които вие ги описахте никой не може да ги каже без хвърляне на боб и никой не може да даде гаранци за думите си. За това и се говори за общия случай, за да придобие представа авторът на темата с какво се захваща. Най-лесно е да му се каже "намери си коснтруктор", ама това той го знае и преди да си напише въпроса.

А във вашия случай под стената би трябвало да има ивична основа на която да се насади колоната. И тук пак идва от значение дебелината на зида, защото в зависимост от товара който носи може вместо една колона с капител да има две с греда която да поема целия товар на зида.
Илиян Илиев™ - майстор
stivemaster написа:
Сега ,колега Георгиев първо изобщо не сте разбрал какво съм написал в поста който цитирате. Второ не говорете за нещата по принцип защото става дума за нещо сериозно.Никой не говори дали принципно може , а как може и като ти кажат как ти просто се отказваш.Ако някой от включилите се в тази дискусия има хабер от зидана самоносеща конструкция за разлика от вас ще ви каже че при тази зидана конструкция няма неносещи стени.Всички стени са зидани с плътна единичка ,колегата не споменава дали преградните са половин или цяла но и в двата случая имат товароносимост.При такъв начин на строителство първо се първо се прави зидарията , после върху нея се излива плочата.Тоест тежестта не се носи от колони а ляга върху всички стени равномерно . Наблюденията ми са следните - заради неравната височина на зидовете , долната армировка нерядко е надигната (все пак никой не ги наблюдава изпълнителите) и става безполезна , дебелината на плочата рядко е над 12 см. и на всичкото отгоре е с бетон - марка "някой ми беше казал така".След всичко казано до тук , за да махне колегата стената дето му се иска , първо трябва да изреже отвор за колона със капител във въпросната стена . Но за да насади колона , ще му трябва фундамент и т.н. Е , за тези неща , кое след кое и как , предписанията ги дава конструктор , щото той после носи отговорност , няма значение дали принципно може .
Без да съм чел цитирания пост ще спомена:

Така и така се изложи в няколко теми по отношение на мазилки, конструкции и други подобни обхващащи строителството, по-добре направи пауза преди да се изложиш пак.

Вече ти свикнахме, че плямпаш празни приказки, но поне не се излагай пред новите. :wink:

п.п. Всъщност сега ще прежаля няколко минути от времето си за да проверя дали си се изложил пак. Знае ли човек, може пък и да си прав този път. :lol:

п.п.п. Дам, май пак си се изложил. Имайки предвид какви са ти наблюденията върху мазилките си представям какви наблюдения имаш върху стоманобетона и разните носещи конструкции.

И като се има предвид, че си далеч от образованието даващо възможност да дава каквито и да било оценки при подобни казуси, камо ли пък както в случая без да си бил на място, то би изглеждал много по-интелигентен, ако само беше казал: -Колега, не пипай нищо без консултация с вещо лице. :wink:
yanislav - напреднал
Аз също ще потвърдя че проектант част конструкции трябва да те посъветва и да ти предложи варианти за рашение ако са приемливи и в рамките на допустимото.
По принцип на база на наличната информация мога да ти кажа следното:
1. По всяка вероятност всички стени са носещи, като само някоя преградна стена в банята или тоалетната ще е неносеща.
2. Неносещи стени се има впредвид в смисъла на нормите за проектиране. По принцип общо взето неносещи стени няма.
3. При такъв тип преустройтво, които и колега да ти изготви проекта е длъжен да преизчисли цялата конструкция и да я усигури за поемане на земетръс. От тук и ще ти излезе и скъп ремонта. Варианта ти е да търсиш решение без да се издава разрешение за строеж (този вариант е несигурен но възможен).
4. По принцип идеята ти е възможна, при съответното ичисление и доказване.
5. Армировката също може да се определ като позиция и диаметър, има си методи и начини.

Извинявам се за евентуални грешки но клавиатурата ми си заминава и вече клюмам на компютъра.
stivemaster - майстор
Илияне това да не ти е да се изказваш в "туршии и зимнина" бе пич .Гледам с лекота си хвърляш мненията http://www.napravisam.bg/forum/viewtopi ... sc&start=0 по всички теми в който форум ти попадне . Седи си в Италия да може да бачкаш поне общак че с познанията си иначе тука ..... не знам . И не ме оценявай точно ти ако обичаш ,че ролята на такива като теб е друга в тези разговори .
Съжалявам че изобщо ти отговарям , щото дискусията с тебе е като да настъпиш нещо , дето може само да те опръска.

По темата , колега kalin72 не знам дали разбра точно какво искам да ти кажа, гледам във другия форум където си пуснал темата са ти отговорили по същия начин .Ако имаш достатъчно стаж там ще оцениш и по детайлните мнения на опитните колеги , в подкрепа на това което ти казах и аз - че всичко е възможно , но дали си струва , като най важното , можем да ти кажем точно какво трябва да се направи и да ти го направим , но отговорността от документална гледна точка трябва да носи друг.

Тема "Къща без колони" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: