Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
ivojeliazkov - помощник
schuldiner написа:
Много усложнявате нещата, а логиката е проста - който е получил пари като страна по договор, носи отговорност. В законите се посочва минимумът на тази отговорност, но не пречи да се поема и по-голяма. Както и да се дава гаранция от трети страни, но без това да освобождава този, с когото е подписал договор клиентът. Препращането от подписалия договора (съответно и дължащият гаранцията) към други - подизпълнители, търговци, производители и т.н. са си свободни съчинения. Първо се удовлетворяват правата на клиента, а отговорният за това как ще си търси неговите права си е отделен въпрос. Пак по същия начин - назад по веригата, естествено, защото и той е в договорни отношения с някого. Но това не е проблем на клиента.
В частните случаи, когато производителят упълномощава търговеца или строителя да договаря от негово име, може да се каже, че пак производителят дава гаранцията. Но това първо са сравнително редки случаи и, второ, по мое мнение не се прави за удобство на клиента, а с цел монополизиране или картелиране на пазара. Поне в България е така. (с това последното точно керемидите имам предвид, но и за другите строителни технологии/материали си важи)

прав си колега и аз имам точно това в предвид работих във фирма която беше упълномощена от производителя да контролира процеса от склада до монтирането на керемидите дали от нея или от сертифицирана бригада и да издава гаранция според вида и покритието на материала.гаранцията за дълговечност се поема изцяло от производителя . :thumbs:
ArturDent - Почти Безобиден
Май не ме разбрахте, говорим за различни неща.
Аз говорех за законовата гаранция. Тя се поема от търговеца, човека на който си дал парите. Толкова. Специално при строителството е разписано в два закона.
Производителя, е свободен да дава допълнителна гаранция.

schuldiner, го е описал, но ще се опитам да дам пример:
Купуваш си телевизор SONY, от Техномаркет.
Гаранцията (законова - 2 години) се поема от Техномаркет. Ти имаш отношения само с тях. Идеята е когато се повреди да не те пратят на сервиз в Япония (Китай).
Ако Техномаркет и SONY искат да ти дадат по-голяма гаранция - това си е тяхна работа.

Но пак повтарям гаранцията се предявява пред този с който имаш договор (и касовата бележка е вид договор). Другото е въпрос на добра воля на производителя.
Илиян Илиев™ - майстор
Напротив, аз те разбрах и доуточних. В нашия случай все едно човека си е купил телевизор на части директно от завода и те пращат контрольор да гледа кварталния лицензиран техник дали го сглобява правилно за да му издадат гаранция после.
schuldiner - майстор
За да се върнем към темата, ще повторя нещо, което споменах и по-горе - обвързването на изпълнител с търговец и производител не е в полза на клиента. Аз твърдя, че няма модел и марка керемиди, които да са поддържали постоянно високо качество последните десет години. Единствено хора, които професионално всеки ден се сблъскват с проблемите на строителството, имат някаква информация кои керемиди в момента са най-приемливи. Аз за съжаление не мога да кажа, но принципът е ясен - не трябва да има материален интерес за предпочитанията. По-скоро бих избрал нещо, на което мога да се доверя като изпълнител. А с представителствата нещата стоят наопаки - независимо от качеството, изпълнителят е обвързан с един производител/доставчик. Срещу бонуси, разбира се. И няма никакъв интерес да открехва клиента за недостатъците на продукта, от който печели. А гаранцията е "все ще изкарат пет-шест години"...

ПП За да не кажете, че "гроздето кисело" и затова така говоря, ще си призная, че имам оферти от производители за такова представителство. Ама не ща, смятам, разбра се защо.
mladenvasilev - специалист
ако пък идеята е цена..онзи ден видях цена на Керемида = 0.65 лв/бр..
какво да очакваме за толкова пари....

Тема "Моля помогнете. Информация за керемиди" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: