schuldiner написа:Много усложнявате нещата, а логиката е проста - който е получил пари като страна по договор, носи отговорност. В законите се посочва минимумът на тази отговорност, но не пречи да се поема и по-голяма. Както и да се дава гаранция от трети страни, но без това да освобождава този, с когото е подписал договор клиентът. Препращането от подписалия договора (съответно и дължащият гаранцията) към други - подизпълнители, търговци, производители и т.н. са си свободни съчинения. Първо се удовлетворяват правата на клиента, а отговорният за това как ще си търси неговите права си е отделен въпрос. Пак по същия начин - назад по веригата, естествено, защото и той е в договорни отношения с някого. Но това не е проблем на клиента.
В частните случаи, когато производителят упълномощава търговеца или строителя да договаря от негово име, може да се каже, че пак производителят дава гаранцията. Но това първо са сравнително редки случаи и, второ, по мое мнение не се прави за удобство на клиента, а с цел монополизиране или картелиране на пазара. Поне в България е така. (с това последното точно керемидите имам предвид, но и за другите строителни технологии/материали си важи)
прав си колега и аз имам точно това в предвид работих във фирма която беше упълномощена от производителя да контролира процеса от склада до монтирането на керемидите дали от нея или от сертифицирана бригада и да издава гаранция според вида и покритието на материала.гаранцията за дълговечност се поема изцяло от производителя .