• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
batsande - специалист
Всичко идва от първата скица гледана отгоре,ако се начертае в 3D ще се види ,че грешно съм я начертал.
Георгиев - специалист
А бе... и без три де става. Тея програми за триизмерно проектиране... много мързеливо сана с тях :D
argonavt - специалист
Георгиев написа:
А аз въобще не говоря за подложната столица. Говоря за билото, ще бъде наклонено, а ако чупките не са с еднаква глемина ще бъде и изкривено (ще се осучат и траничните скатове. Начертаяй твоя покрив в изглед от ляво или от дясно. Ще видиш, че или трябва да направиш единия скат с различен наклон, или билото ти ще е наклонено (нещо недопустимо).
Разбира се ,че не мислиш за подложната столица , защото я приемаш с едни и същи размери навсякъде и тогава се получава разлика в билото и усукване на скатовете. Ако приемеш една височина за билото (по-голямата) и спрямо нея построиш покрива , тогава за да не се усучат скатовете подложната столица трябва да е с различна височина по периметъра.
Георгиев - специалист
Големината на надзида се приема след като е проектиран покрива, просто няма как иначе. Всъщност единственият начин за равни надзидове и равна стреха е с улами и маи на всяка чупка. Така както си обяснил може да стане само ако чупките са еднакви по големина и или стрехата ти от изток ще е доста над котата си, или цялата западна стреха да виси надолу. Което де факто е същата работа като на моя чертеж, само, че хабиш повече материал и го правиш по трудния начин. На всичкото отгоре... по този начин пак не е начертано вярно, защото в този случаи за да стане, маията откъм югоизток няма да стига до ъгъла, освен ако не се увеличи стрехата на това място.

Гледам, че се занимаваш със строителство, предполагам знаеш как се проектира покрив. Опитай се да го направиш без да гледаш рисунките и ще видиш, че те са просто натъманена работа :)
PIP - майстор
Георгиев, а ми обясни къде пише и кой е казал, че всички надзиди и стрехи трябва да са равни. По твоята логика всички къщи трябва да са квадратни и с еднакви покриви, за да е по-лесно. Моя покрив няма един надзид с друг, като това е съобразено с архитектурата на къщата (къде да не захлупва тавански прозорци, къде да влиза повече светлина, къде заради неправилна форма и т.н.) Също не разбрах защо наклоните на всички скатове трябва да са еднакви, стига да са в норми? Когато всичко се изпълни както трябва, пак казвам съобразено с плана на конкретнат къща всичко си идва на място и изглежда по-разчупено и всяка къща има свой собствен характер. Ако 'строителя' иска лесно има и такива, които могат и по-трудния начин.
Георгиев - специалист
Моля да не ми се вкарват думи в устата. Прочети отново какво съм писал, никъде няма такова каквото твърдиш. Сктовете могат да са с различен наклон, ако по проект се зададе и това е целта на заданието. В случая не се цели такова нещо.

То при разчупен покрив, няма как да са еднакви надзидовете и стрехите, но целта е да е културно проектирано, а не да се начертае някак си, пък после майсторът на обекта да го доизмисля и натъманява.
batsande - специалист
Такаа,вече реших,че на Георгиев варианта е най правилен поне за мен.По тази начин маите ще "избягат" от ъглите на сградата най-малко или около 30см и ще е най лесно да натаманя ъглите на 90градуса.След дълго обмисляне реших да увелича от 18 на 20градуса наклона на скатовете което ще вдигне нивото на билото с 11см.Понеже вече си купих керемидите от производителя препоръчват минимум 20градуса(всъщност май на всички производители е мин.20гр.). Дано не се заядат от общината в последствие,че съм вдигнал малко нивото на покрива.
При така изпълнен покрива, дали е правилно вместо да надзиждам там където се налага (с около 10 см.) да компенсирам с по-тънки и по-дебели подложни столици и от местоположението на самите столици върху ширината от 25см на бетоновите греди.Тоест там където се налага да подзиждам да положа 12см столица до външния ръб на гредата а останалите столици да са от 6-8см да дръпна и фиксирам навътре докато се получи идеалната равнина.По този начин ще мога да забия анкери директно в бетона а не да лежат столиците върху тухли.
В проекта ми пише ,че където дървото контактува с бетон е задължително обмазване на дървото с катран.Имам останал битумен грунд, дали няма да свърши същата работа.Оф знаех една рецепта от битумен грунд,газ за горене и още нещо за импрегнация и дървото
попива поне 1см и придобива един орехов цвят, но не се сещам.Моля ако някой я знае да сподели.
argonavt - специалист
Варианта на Георгиев е грешен, но поне като започнеш строителството пускай малко снимки , че на много чертежите са им нещо мътно.Със снимките ще се видят проблемите. Все пак положителното е , че се спираш на правилната форма на покрива , а не забягваш по другите предложения, които щяха да ти усложнят живота. :)
Георгиев - специалист
Добре, преставам да споря. Ама очевидно не на мен са ми нещо мътно :D. Нека да го построи човека, ще видиш.
argonavt - специалист
Георгиев, не смятах че ще го приемеш лично точно този пасаж, който е насочен не към теб. В тази връзка да уточня , че изказвайки моето мнение по никакъв начин не искам да те компрометирам. Също преставам да споря. :partyman:
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 10

Тема "Нов покрив" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: