Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
gvladkov - специалист
Нещо не ме кефят сводовете,но е въпрос на вкус.Като цяло е добре,само не ми харесва защо голямата спалня на втория етаж няма баня и тоалетна.За какво ти е килера,обръщай вратата към спалнята че,нощем къде ще ходиш до тоалетна?
Успех в начинанието.
tomas1973 - помощник
Може би някой сводове ще бъдат променени но трабва да видя дали не е късно . А що се отнася за желязото е заготвено преди време и платено ,а бетона очаквам около 14-15000 лв. с транспорта. Все още нямам бригада с тех. ръководител и съм в процес на терсене .
tomas1973 - помощник
Днес разговарях с един съсед който завърши грубия сроеж скоро и не беше очарован от бетона,и мисля Б15 да сменя с Б20.В оснобите да сложа добавка за водоплътност.Между обр.насип и плочата да сложа найлон ,5 см. стериопор и отгоре още веднъж найлон. Трябва да видя и от кой бетонав възел ще е бетона ,защото съседа ми не беше доволен от нито един, от който е вземал бетон.
Фло - специалист
tomas1973 написа:
Днес разговарях с един съсед който завърши грубия сроеж скоро и не беше очарован от бетона,и мисля Б15 да сменя с Б20.В оснобите да сложа добавка за водоплътност.Между обр.насип и плочата да сложа найлон ,5 см. стериопор и отгоре още веднъж найлон. Трябва да видя и от кой бетонав възел ще е бетона ,защото съседа ми не беше доволен от нито един, от който е вземал бетон.
Твоя съсед може да е голям специалист по бетона,ти обаче събирай експедиционните бележки от всяка доставка и ще искаш протокол от изпитване след месец-два от доставката! Друго,което ме замисля тоз билдинг е ,че ще тежи около 300 тона с горница. Стиропор под настилката /плочата/,не слагай щото няма никакъв смисъл.Може да сложиш отгоре при изравнителната замазка.Найлона също е с голямо съмнение,защото последните години производителите са задължени да го правят с добавки за саморазграждане и след няколко години няма да го има отдолу.Ако има опастност от влага сложи хидроизолация!
tomas1973 - помощник
http://tomas1973.snimka.bg/architecture ... 8.23008345 На първиа етаж височината е 2.63м .Ако сложа изолация нямали да отнеме от височината и да стане много ниско? :?: Предполагам минимо 12 см мъжду изолация ,замазка ,паркет или теракот и шпакловка.Затова ми се иска да сложа под плочата стиропор минимум 5 см.Надявам се че ще има някакъв ефект. :rolleyes:
Фло - специалист
Няма да има никакъв ефект от 5 или 10 см стиропор под плочата,дори ще е обратния ефект.Ще загряваш тази огромна маса и топлото ще бяга през фундамента и скелета защото тя е свързана с него. Изолацията сложи върху нея. Изолирай основите от кота нула до земното ниво и 20 см -30 см.под него.Замръзващия слой тука е около 20 см,така,че се застраховай с поне още 10 см. Като си говорим за изолации бих те посъветвал щом ще зидаш с единички външния зид да го изпълниш като трислоен зид ,тоест два успоредни зида от единички с междина от 5 см между тях ,която запълваш с перлит или вата. Зидарията върви едновременно нагоре като на всеки 3 или 5-ти ред ,през 1,5 м. се прави зидарска превръзка от тухла наредена напречно на зида или от арматурна тел ф-6 мм.Така едновременно зидаш и топлоизолираш и ще си спестиш мероприятията по изолиране на къщата,които, ако са отделни ще струват от 17-20 лв /м2 нагоре!
tomas1973 - помощник
Благодаря Фло ,току що прочетох обясненията ти от друга тема . :idea: Там сте обсъждали точно такъв зид и ще се постарая да го изпълня както си писал . :? Само не разбрах, в крайна сметка кое трабла да се направи 1 зид или колони и греди.И ако после е зида трябвали да се изпълни с пяна между зида и колоните и гредите .Не говорим за тухлена шайба (там до колкото разбрах се зида преди гредата). :? :rolleyes: И как се разбира коя тухла е с до 25% отвори и коя с повече? Говоря за еденички .
Фло - специалист
tomas1973 написа:
Благодаря Фло ,току що прочетох обясненията ти от друга тема . :idea: Там сте обсъждали точно такъв зид и ще се постарая да го изпълня както си писал . :? Само не разбрах, в крайна сметка кое трабла да се направи 1 зид или колони и греди.И ако после е зида трябвали да се изпълни с пяна между зида и колоните и гредите .Не говорим за тухлена шайба (там до колкото разбрах се зида преди гредата). :? :rolleyes: И как се разбира коя тухла е с до 25% отвори и коя с повече? Говоря за еденички .
При тебе специално няма голямо значение,тъй като конструкцията ти е от смесен тип и ако сложиш навсякъде единички е все едно! Кухинността и нейния процент се дава от производителя,обаче има вероятност да не ти е известен,затова броиш дупките ,тяхната площ и сравняваш с общата площ на повърхността на тухлата. Поначало е добре да имаш Декларация за съответствие на всички конструктивни материали:бетон,желязо и тухли за да можеш после да вземеш акт 14 по-лесно като изкараш грубия строеж!
tomas1973 - помощник
:prayer: :prayer: :prayer: :idea: :sad: Имам доста тухли втора употреба ,но са много здрави и добре изпечени . Нямам сертификат за тях . Мога ли да мина с тях без да инвестирам в нови :?:
Фло - специалист
tomas1973 написа:
:prayer: :prayer: :prayer: :idea: :sad: Имам доста тухли втора употреба ,но са много здрави и добре изпечени . Нямам сертификат за тях . Мога ли да мина с тях без да инвестирам в нови :?:
Декларацията е отделен документ от фактурата,тъй че може да вземеш от някой търговец познат или да си купиш 50 бр.тухли единички със всичките му документи: Декларация за съответстие и Протокол от изпитване от сертифицирана по съответствието лаборатория. В тези документи бройки няма и никой няма да ти иска фактура колко си взел за строежа при акт 14 Ползваш си твоите тухли!

Конструктора ти е дал за единичките БДС-25-78,което е остаряло и невалидно,сега стандарта е БДС/EN-771-I /II така,че това ще ти пише,да не се притесняваш ,ако забележиш,че не е това,което ти е предписано по проекта!

Тема "Мола съвети за строеж на двуетажна къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: